TRIDESET I PRVA KROZ GODINU – 4. studenoga 2018.

Danas je trideset i prva nedjelja kroz godinu. Svete mise su: u 6,30; kod sv. Roka u 7,30; 8,30 sati; 10,00; studentska u 11,30 sati, i večernja u 18,30 sati.

Svagdanom su dvije svete mise i to u 7,00 i 18,30 sati, a subotom samo ujutro u 7,00 sati.

 

Misli uz današnje evanđelje (Mk 12 28-34)

Najveća zapovijed ljubav

Odgovarajući na pitanje jednog zakonoznanca koji ga je pitao u čemu se sastoji bit vjerovanja, Isus odgovara da je to ljubav, zakon ljubavi koji naređuje da ljubimo Boga i bližnjega. Samo izvršavanje zapovijedi nije dovoljno ako nije nadahnuto ljubavlju. Isus također precizira da je to jedna te ista zapovijed, ljubav prema Bogu je na prvome mjestu, ali ljubav prema bližnjemu postaje vidljivim znakom ljubavi prema Bogu.

«Čuj Izraele!». prevedimo to s «Čuj kršćanine!». Želiš li živjeti svoju vjeru ljubi Boga, daru mu na savršen i cjelovit način čitavo svoje biće. Ljubiti znači darovati sve, dati sve do kraja, bez ikakvog pridržavanja.

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

ponedjeljak,  5. studenoga 2018. Svi sveti panonski i srijemski mučenici

srijeda,           7. studenoga 2018. Sv. Simfronijan, Klaudije, Nikostrat… muč.

četvrtak,         8. studenoga 2018. Bl. Gracija Kotorski, red.

petak,             9. studenoga 2018. POSVETA LATERANSKE BAZILIKE

subota,           10. studenoga 2018. Sv. Leon Veliki, p. i n.

nedjelja,         11. studenoga 2018. TRIDESET I DRUGA KROZ GODINU

Raspored sv. misa: u 6,30 sati; 7,30 kod sv. Roka; 8,30 sati; župna u 10,00 sati; 11,30 i večernja u 18,30.

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

Pjevačka proba velikog zbora – utorkom i četvrtkom u 20,00 sati. Pozivamo sve pjevače, dolazimo na svoje pjevačke probe. Pozivamo i sve odrasle župljane koji imaju dara za pjevanje da se pridruže velikom pjevačkom zboru.

Pjevačka proba zbora mladih – ponedjeljkom u 20,00 sati. Pozivamo mladiće i djevojke, dođite i budite aktivni sudionici svoje župne zajednice postajući članovi zbora mladih koji pjevaju na misi za mlade u 11,30 sati.

            Pjevačke probe učenika 7. i 8. razreda i 1. i 2. srednje – subotom u 11,00 sati.

            Pjevačka proba dječjeg zbora(1.-6.razreda) subotom u 10,30 sati.

            Biblijski sat – četvrtkom u 19,30 sati.

            Susret čitača – petkom u 19,30 sati.

            Marijina legija – utorkom iza večernje mise.

            Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise. 

            Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.

            Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.

            Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.

            Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati

            Susret mladih ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.

Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.

Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.    

 

 1. SUSRET BRAČNIH PAROVA OSJEČKOG ZAPAD. I ISTOČ. DEKANATA

            Susret bračnih parova Osječkog zapadnog i istočnog dekanata bit će u subotu 10.           studenog 2018. s početkom u 18.00 sati u prostorijama vikarijata Osijek,     Strossmayerova 58.

 

 1. NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA

Na 32 nedjelju kroz godinu, 11. studenoga predviđena je proslava Nedjelje bračnih jubileja u svim župnim zajednicama naše Nadbiskupije. Pozivamo sve bračne parove koji ove godine slave 25,50, i 60 godina bračno-obiteljskog života da se prijave kako bi jubilej i pred župnom zajednicom svečano proslavili. Da bi vam mogli uručiti i Nadbiskupovu čestitku prijavite se što prije. Također svoj jubilej mogu proslaviti i parovi koji obilježavaju 10, 20, 30, 40, godina braka. Svi parovi trebaju doći i na susret bračnih parova u Vikarijat u subotu, 10. studenog 2018. u 18,00 sati. 

 

 1. 5. TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

Novi ciklus Tečaja priprave za brak započinje u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. u našoj dvorani iza konkatedrale i traje tri ponedjeljka i utorka po dva školska sata. Predavanja počinju u 19,00 sati. Prijava kod prvog susreta.     

           

 1. SUSRET MLADIH

Svakog ponedjeljka u 20,00 sati održava se susret mladih naše župne zajednice. Cilj susreta je razgovor mladih o vjeri i svim problemima koji stoje na njihovom životnom putu. Mladi traže odgovor na mnoga pitanja, u razgovoru sa svećenikom potražite odgovor. 

 

 1. BIBLIJSKA ZAJEDNICA

Jedan od velikih znakova djelovanja Duha Svetoga u Crkvi je i sve predanije slušanje Božje riječi. Sveto pismo postaje knjiga svakoga vjernika u koju se ulazi zajedničkim čitanjem i produbljivanjem. Drugi vatikanski sabor posebno potiče da se učestalim čitanjem Pisma izuči najuzvišenije znanje – Isus Krist. Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista. Kroz riječi Svetoga pisma Bog govori samo jednu Riječ: svoju jedinorođenu Riječ, kojom potpuno izriče sebe samoga. Ovim želimo pozvati sve vjernike, i mlade i starije: Dođimo na Biblijski sat koji se u našoj župi održava svakoga četvrtka u 19,30 sati u dvorani iza katedrale.

 

 

 1. NADBISKUPIJSKO SPOMEN HODOČAŠĆE U VUKOVAR

Naše Nadbiskupijsko spomen-hodočašće u Vukovar bit će u nedjelju, 18. studenoga 2018. godine. Dolazak u Vukovar najkasnije do 9,00 sati.U 10,00 sati u krugu bolnice započinje službeni program. U 10,30 sati „Kolona sjećanja“ hod do križa na Memorijalnom groblju „Dubrava“. U 12.15 sati predviđena je molitva i polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Memorijalnom groblju. Središnji dio hodočašća je misno slavlje koje će u 13 sati na Memorijalnom groblju predvoditi mons. dr. Egidije Živković, biskup Željezna u Austriji. Ako vremenske prilike ne budu povoljne, euharistijsko slavlje slavit će se u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA

Uvođenjem školskog vjeronauka nije dokinuta župna kateheza(župni vjeronauk), koja je potreba jer uvodi vjeroučenike u vlastitu župnu zajednicu i župno bogoslužje. Glavna je svrha vjeronauka u školi sustavno i što cjelovitije upoznavanje vjere u svim njezinim vidovima, a župne kateheze što cjelovitije i što dublje uvođenje u osobno iskustvo vjere koje se uči, slavi i živi u konkretnoj župnoj zajednici – župi. Župna se kateheza održava za sve razrede i to po rasporedu koji ćemo objaviti u župnim obavijestima i izvjesiti na oglasnoj ploči. Kateheza započinje krajem rujna.

 

 1. KATEKUMENAT

Kao i svake godine, župe grada Osijeka organiziraju zajedničku pripravu odraslih na sakramente svetog krštenja, pričesti i krizme, tzv. Katekumenat, koji započinje 2. listopada 2018. godine u 19,00 sati u dvorani župe sv. Mihaela u Osijeku-Tvrđa, Križanićev trg 2. Za kandidate nije potreban nikakav pred-upis, nego na prvi susret, 2. listopada o.g. trebaju ponijeti olovku i neki od osobnih dokumenata i tada će se upisati.

Katekumenat mogu pohađati osobe koje su navršile 18 godina. Svi mlađi kandidati se pripremaju u svojim župama.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom:

           

            Srijeda,  14. XI., 28.XI. 2018.  

-          16 sati PRVI RAZREDI  – svih škola

-          17 sati PETI RAZREDI –  svih škola osim OŠ sv. Ane

-     17 sati SEDMI RAZREDI -  svih škola

 

Srijeda,  7. XI.,  i 21. XI. 2018.

-     16 sati DRUGI RAZREDI -  svih škola

 -    17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola

-     16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u prvom tjednu u 19,30 sati i to po školama.

  - srijeda,    7 . XI. 2018. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

              - četvrtak,  8. XI. 2018. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

              - petak,      9. XI. 2018. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   14. XI. 2018. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 15. XI. 2018.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     16. XI. 2018. bivši polaznici OŠ Vl. Beci

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   21.XI. 2018. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 22.XI. 2018.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     23.XI. 2018. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

Kalendare za 2018. godinu možete kupiti u župnom uredu i u kiosku konkatedrale.  Kalendar od jednog lista jedna kuna i od dvanaest listova deset kuna. Nemojte uzimati kalendare od preprodavača, pogotovo ako kažu da novac ide za crkvu ili da ih bilo koja župa šalje. Pitajte koja ih župa šalje, nazovite ju pa ćete vidjeti da to nije istina. Svaka župa prodaje kalendare u župnom uredu ili svojoj crkvi.

 

 

 1. KRŠTENI – VJENČANI – UMRLI

 

Kršteni: 4.XI.2018. Oliver Milanović, sin Gorana Milanovića i Željke Rimar; Franko Cenko, Sin Antonija Cenko i Irene r. Poje.

 

Crkveno vjenčani: 3.XI.2018. Marko Tandari iz Kotara i Marina Matić iz Osijeka

Crkveno ukopani: 30.X.2018.Anica Farkaš r. Škrilac(1946.).

 

 

SVETE MISE  od 4.do 11.XI. 2018. godine

 

nedjelja,                     4. studenoga 2018. TRIDESET I PRVA KROZ GODINU

                                   + Milan Akmadžić - 6,30 sati

                                   + Magdalena, Nikola i Zlatko Mavretić - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Ante i Marija Pušić – 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Jasmina Mataković Erl - 11,30 sati

                                   + Mile Perić - 18,30 sati

 

ponedjeljak,              5. studenoga 2018. Svi sveti panonski i srijemski mučenici

                                   + Josi Miler i Rudolf Šic – 7,00 sati

                                   + Slavko Marko – 18,30 sati

+ Terezija Husetović - 18,30 sati

                                  

utorak,                       6. studenoga 2018.

                                    + Mato Tomašević – 7,00 sati                                  

+ Janja i Đuro Martinović - 18,30 sati

+ Dragutin Markovčić – 18,30 sati

 

srijeda,                       7. studenoga 2018. Sv. Simfronijan, Klaudije, Nikostrat… muč.

                  + Slavko Vočinkić - 7,00 sati

                                   + Pavao i Marija Mekovec i Marija i Mila Radošević - 18,30 sati

                                   + Ivka i Niko Bošković – 18,30 sati

 

četvrtak,                     8. studenoga 2018. Bl. Gracija Kotorski, red.

                                   na nakanu BDM za zdravlje – 7,00 sati

                                   + Marijan i Marija Radić i Jelka Vrsalović - 18300 sati

                                   + Zvonko, Ivan, Branka i Blaženka Tomljanović- 18,30 sati

 

petak,                         9. studenoga 2018. POSVETA LATERANSKE BAZILIKE

                                   + Bal Makprenkaj – 7,00 sati

+ Blanka Rogalo - 18,30 sati

                                   + iz ob. Grubišić, Galić, Šarić i Baotić - 18,00 sati

                                  

subota,                       10. studenoga 2018. Sv. Leon Veliki, p. i n.                     

+ Simon Mućaj - 7,00 sati

                                   Zahvala BDM- 7,00 sati

                                  

nedjelja,                     11. studenoga 2018. TRIDESET I DRUGA KROZ GODINU

                                   + Antun, Ivan i Ljerka Kenda - 6,30 sati

                                   + Jozo Mišić - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Stjepan i Zoran Kišosondi – 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Silvio Lozušić - 11,30 sati

                                   + Ante Mušanić - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                            Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik