USKRS - NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA - 21. travnja 2019.

Danas je Uskrs. Moralna i mistična snaga što su je apostoli, a potom cijelo kršćanstvo crpli iz uskrsne činjenice ne da se izmjeriti.. Kršćanstvo se ne oslanja samo na zakon, na mudrost nauke, na uzvišenost moralnog lika: kršćanstvo se prije svega i bitno oslanja i izvire iz zbiljske stvarnosti: ono raste, buja, vrije, snažno jača i raširuje svoju silu iz činjenice uskrsnuća. Zato je kršćanstvo širom otvoreno prema svemu što je dobro, plemenito i ćudoredno veliko, bez obzira koliko stoji žrtava i napora.

Novi svijet počinje i raste iz svete ljudske volje uskrsloga Krista, iz njegove ljubavi koja je bila jača od smrti, jača od svega zla, svih zlih volja.. Mi smo, dakle ti, koji, ujedinjeni s Kristom uskrsnulim, stopljeni s njegovim srcem, združeni s njegovom svetom voljom, gonjeni njegovom ljubavlju, ulažući cjelokupan potencijal čitavoga svoga bića moramo biti graditelji, stvaratelji, oživotvoritelji novoga kristovskog svijeta, punog plemenitosti, pravednosti, svetosti, svijet koji će biti pun neba.

SRETAN USKRS

Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; dječja u 8,30; Svečana sveta misa u 10,00 sati koju predvodi nadbiskup u miru Marin; 11,30 i večernja u 18,30 sati. Uskrsni blagoslov jela pod misom u 6,30 sati.

 

Misli uz današnje evanđelje. (Iv. 20,1-9)

Svi su evanđelisti složni da su žene bile te koje su bile prve vjerovjesnice Uskrsnuća. Ivan spominje jedino Mariju Magdalenu. Grob je pronađen prazan. Tri su načina na koje su svjedoci reagirali na tu činjenicu:

 • Marija Magdalena opazivši da je kamen s groba dignut, žuri se o tome izvijestiti ostale učenike. Bit će potrebo da joj se Isus osobno ukaže i pozove je po imenu da bi upoznala da je on sada živ.
 • Petar je samo konstatirao da je grob prazan i da je sve ostalo u redu, ali on nije izrazio nikakvu neposrednu reakciju glede svoje vjere.

      -   Drugi učenik… vidje i povjerova. Kod njega je vjera prisutna i prije nego je susreo Isusa Uskrsnuloga.

Za svakoga od ove trojice prvih svjedoka Kristova Uskrsnuća, autentična vjera je vjera u Krista Uskrsnuloga.

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

 

Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019. Svete mise su po slijedećem rasporedu: 7,00; 10,00; i                          večernja u 18,30 sati.

 

Uskrsni utorak,         23. travnja 2019. Svete mise ujutro u 7,00 sati i navečer u 18,30 sati.                                          Danas se slavi i sveta misa na groblju svete Ane i to u 8,00 sati.

                                    Želimo moliti za naše pokojne koji iščekuju uskrsnuće.

 

Uskrsna srijeda,        24. travnja 2019. Svete mise ujutro u 7 i navečer u 18,30 sati.

                                     Danas započinje trodnevnica, duhovna priprava za slavlje sv.                                            Krizme u župi i to u 19,30 sati. Tema prvoga dana: Moja vjera!                                         Pozivamo sve krizmenike, njihove roditelje i kumove na sudjelovanje.

                                   

Uskrsni četvrtak,      25. travnja 2019. Mise su u 7,00 i 18,30 sati Drugi dan trodnevnice za                           svetu Krizmu u 19,30 sati. Tema: Kako kršćanin treba živjeti                                        zapovijedi.

 

Uskrsni petak,           26. travnja 2019. Mise su u 7,00 sati i 18,30 sati. Danas završavamo                             trodnevnu duhovnu pripravu za sv. Krizmu. Tema: Sakramenti.

                                    Susret s nadbiskupom u 19,30 sati.

 

Uskrsna subota,        27. travnja 2019. Sveta misa samo ujutro u 7,00 sati. Od 9,00 do 11,00                           sati je prilika za svetu ispovijed za sve krizmenike, koji budu imali                               potrebu ispovijedati se, kao i za kumove koji to nisu učinili za Uskrs.                               U 11,00 sati je generalna proba za svetu krizmu u crkvi. Trebaju uz                                  krizmenike doći i njihovi kumovi.

nedjelja,                     28. travnja 2019. DRUGA USKRSNA – MLADI USKRS - NEDJELJA BOŽANSKOG MILOSRĐA – SLAVLJE SVETE KRIZME U ŽUPI . Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Rok; svečana sveta misa i slavlje svete krizme u 9,00 sati; potom u 11,30 i večernja u 18,30 sati. Svečanu svetu misu u 9,00 sati predvodit će i podijeliti sakrament vete potvrde našim krizmenicima nadbiskup i metropolit u miru Marin Pozivamo na ovu svetu misu osim krizmenika,kumova i njihovih roditelja i sve vjernike.

 1. ZAHVALE I ČESTITKA

Hvala svima koji su ovih dana uložili truda i na bilo koji način sudjelovali i pomogli da nam sveti dani budu lijepo proslavljeni. Hvala svim pojedincima i ustanovama na čestitkama za blagdan Uskrsa, te u nemogućnosti svima osobno odgovoriti, ovim putem uzvraćamo. Hvala svima koji su nas obdarili u ovim danima. Svim župnim suradnicima: ministrantima, pjevačima, odbornicima, čitačima, skupljačima milostinje, paziteljima katedrale, našoj sakristanki i svima onima koji su zajedno s njom uređivali crkvu , dobročiniteljima, svim župljanima i svim vjernicima našega grada. Hvala obitelji Blažeković i Ranogajec za uskrsnu svijeću i oltarske svijeće koje oni daruju svakog Uskrsa.

                                    Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi a nisu prijavljene da to učine.  

 

 1. TRODNEVNA DUHOVNA PRIPRAVA ZA KRIZMENIKE

Važan događaj kao što je sakramenta sv. Potvrde traži i duhovnu pripravu. Ovogodišnji krizmenici koji će na Mladi Uskrs, 28. travnja 2019. primiti ovaj sakrament, sa svojim roditeljima i kumovima pozvani su na trodnevnicu, da kroz tri dana, 24., 25. i 26. travnja (srijeda, četvrtak i petak), budu prisutni na večernjim misama u 18,30. Na misi prigodna propovijed a nakon mise razgovor i ponavljanje prijeđenog gradiva. 

 

 1. SUSRET NADBISKUPA S KRIZMENICIMA

Prije slavlja sakramenta krizme, nadbiskup će se susresti s ovogodišnjim krizmenicima i to u petak, 26. travnja u 19,30 sati po skupinama. Krizmenici koji su katehezu imali srijedom dolaze u 19,30 sati, četvrtkom u 20,00 sati, petkom u 20,30 sati. Nakon zajedničke molitve razgovor biskupa s krizmenicima i roditeljima. 

 

 1. PROBA ZA SVETU KRIZMU

U subotu, 27. travnja od 9 do 11 sati bit će prilika za ispovijed krizmenika, njihovih kumova i roditelja, koji imaju potrebu ispovjediti se. Poslije 11 sati više se neće ispovijedati. U 11 sati bit će generalna proba za svetu krizmu ovdje u crkvi. Trebaju biti prisutni svi krizmenici i njihovi kumovi. Ako kumovi nisu iz Osijeka može ih na probi zamijeniti jedan od roditelja.

 

 1. TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

Novi ciklus tečaja priprave za brak započinje u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 19,00 sati u našem Pastoralnom centru iza konkatedrale i traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme. Prijave prije prvog predavanja,

 

 1. 7. BISKUPSKO REĐENJE MONS. IVANA ĆURIĆA

 Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je 22. ožujka okružnicu pod naslovom „U zajedništvu Kristova poslanja“ s kojom sve svećenike, redovnike i redovnice te sve vjernike laike Đakovačko-osječke nadbiskupije poziva na biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurić koje će biti na Uskrsni (vazmeni) ponedjeljak, 22. travnja 2019. u 16:30 u prvostolnici sv. Petra u Đakovu. Svi koji žele ići na ređenje u Đakovo trebaju se prijaviti do 14. travnja u župni ured. Cijena 25 kuna.

 

 

 1. HRVATSKA MOLI ZA ŽIVOT – MOLITVENA DEVETNICA

Po preporuci Hrvatske biskupske konferencije, svaka župa pozvana je od Blagovijesti 25. ožujka pa do Božića, 25. prosinca 2019. moliti devetnicu pod nazivom ,,Hrvatska moli za život”. Nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić poziva sve župnike da u svojim župnim zajednicama svakog 25. u mjesecu tijekom devet mjeseci mole za Život.

 

 1. DAN HOPD ZRINSKI

Hrvatsko obrtničko pjevačko društvo Zrinski obilježaba 123. obljetnicu društva u nedjelju, 28. travnja 2019 u 18,30 sati pjevanjem večernje mise u konkatedrali te s par pjesama i nakon mise. Čestitamo pjevačkom društvu Zrinski te pozivamo vjernike na večernju misu.

 

 1. USKRSNI KONCERT U KONKATEDRALI

Uskrsni koncert solista, orkestra i zbora HNK u Osijeku održat će se u nedjelju, 12. svibnja poslije večernje mise. Izvest će:

 1. J. S. Bach: JESUS BLEIBET MEINE FREUDE BWV 147 - Izvode: zbor i gudači

2.J. G. Rheinberger: STABAT MATER - Izvode: zbor i gudači

 1. F. Schubert: MISA br. 2 u G-duru, D 167 - Izvode: sopran, tenor, bariton zbor i gudači. Dirigent / Ante Sladoljev. Soprani solo: Gabrijela Škrabal, Jasna Komendanović. Baritoni solo: Krunoslav Tuma, Blaž Galojlić. Tenor solo: Filip Hozjak. Koncertni majstor / Igor Šimonji. Inspicijentica / Irena Budak. U koncertu sudjeluju solisti, zbor i gudači HNK u Osijeku.

 

 1. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

            Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 28. travnja      2019. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 5. svibnja          2019.   godine u 9,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom po rasporedu:

Srijeda, 8. V., 22.V., 5.VI., 2019.

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

Srijeda, 15. V., 29.V., 12.VI., 2019.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

                                                                                                                                                                                                                                                                           13.       ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti osmih razreda održat će se iza nove godine.

- srijeda,          8.V. 2019. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

- četvrtak,        9.V. 2019. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

- petak,          10.V. 2019. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   15. V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 16. V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     17. V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   22.V. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 23.V. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     24.V. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. HOD ZA ŽIVOT

Ove godine se po prvi put Hod za život održava u Osijeku, 25. V.2019. Život svakoga od nas počeo je začećem - spajanjem muške i ženske spolne stanice nastaje novo, neponovljivo ljudsko biće s jedinstvenom DNA strukturom i kao zasebna jedinka raste u tijelu svoje majke. U trenutku začeća određeni su: spol djeteta, boja očiju, kose i kože, visina i građa tijela, smisao za glazbu, umjetnost, sport… Već 18. dan nakon začeća zabilježeni su otkucaji bebinog srca, a nerođeno dijete s 10 tjedana ima svoj jedinstveni otisak prsta.

Hodom za život ćemo ove godine poslati poruku da su nerođena djeca najranjivija i najnezaštićenija manjina u Hrvatskoj kojoj je ugroženo temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom - pravo na život!

Odvojite vrijeme i hodajte za one čija zaštita ovisi o svima nama. Više o Hodu za život u svom gradu možete doznati na www.hodzazivot.hr ili na Facebook stranicama Hoda za život Osijek, Zadar, Split, Zagreb i Rijeka.

U Osijeku je okupljanje za Hod za život u subotu, 18.5. u 10 sati na Zrinjevcu. Hodat ćemo Slavičekovom ulicom do Ulice Hrvatske Republike, Županijskom do Trga Ante Starčeviča gdje će se održati prigodni program.

 

 1. XIII. SUSRET MLADIH ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Na inicijativu Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije ovogodišnji Nadbiskupijski susret mladih bit će 25. svibnja 2019. godine u Vinkovcima, u prostorima Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca (Antuna Akšamovića 31), pod geslom Ne boj se, samo vjeruj! (Mk 5,36). Susret je cjelodnevni, okupljanje je od 9.00 sati u sportskoj dvorani škole, a završava koncertom u centru grada. Program donosimo u nastavku. Program XIII. Nadbiskupijskog susreta mladih u Vinkovcima: 9.00–10.00 sati – okupljanje sudionika; 10.00 sati – pjesma i molitva; 10.15 sati – predavanje (fra Mario Knezović); 11.30–12.30. sati – skupno animiranje; 15.00 sati–Dijalog s Pastirom; 16.30 sati–sv. Misa (prije svete mise prilika za ispovijed); 18.00 sati–koncert duhovne glazbe. Prijave u župnom uredu do 13. svibnja. Ručak iz torbe. Ukupan broj mladih koji dolaze iz vaših župa možete prijaviti Uredu za mlade na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 031/253-932.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

           

Kršteni: 22. IV.2019. Una Vukadinović, kći Nino Vukadinović i Ružica r. Lukač; Matej Bakota, sin Ivana Bakote i Nikoline r. Čelik; Hana Crnojlović, kći Darka Crnojlovića i Kristine r. Zvonarić; Marija Balač, kći Tomislava Balača i Sanje r. Komloši; Luka Zdarilek, sin Denisa Zdarilek i Darie r. Jurić; Mak Nospak, sin Roberta Nospak i Sare Nospak Prohaska; Melani Nikolić, kći Miroslava Nikolića i Marije Jurić.

 

Crkveno ukopani: 13.IV.2019. Franjo Gardaš(1960.). 15.IV.2019. Zdenka Omerašević(1959.). 16.IV. 2019. Goran Škoče(1942.). 16.IV.2019. Vjekoslav Lenardo r. Čulina (1930). 19.IV. 2019. Marija Pejaković r. Gregurić(1926.).

 

 

SVETE MISE  od 21. do 28. IV. 2019. godine

 

nedjelja,                     21. travnja 2019. USKRS NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA

                                    + Anđelina Đerki - 6,30 sati 

                                     + Vesna Lasić - 7,30 kod Roka

                                    + Dragica Marušić - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Ljubica, Milan i Zorislav Reisz - 11,30 sati

                                    + Franjka Vinković i pok. iz ob. Ivanović - 18,30 sati

 

ponedjeljak,               22. travnja 2019. Uskrsni ponedjeljak

                                    + Ladislav i Kata Kaurić i pok. iz ob. Zec – 7,00 sati

                                    + Tomislav Pušić  - 10.00 sati

                                    + Ivica Galić - 18,30 sati

 

utorak,                       23. travnja 2019. Sv. Juraj

                                    + Anica i Đuro Proklin - 7,00 sati

                                    + Đuro i Anđa Zečević - 18,30 sati

                                   Crkva svete Ane:

                                    + Ivica Raljević - 8,00 sati

 

srijeda,                       24. travnja 2019.

                                    + Dobroslav Makarun - 7,00 sati

                                    + Marko i Marija Belaj - 18,30 sati

                                    + Radojka Ivić - 18,30 sati

 

četvrtak,                     25. travnja 2019. Sv. Marko ev. Blagoslov žita

                                    + Anto i Stjepan Šimić - 7,00 sati

                                    + Ante-Tonći Bogdan i pok. iz ob. Bogdan i Seligman - 18,30 sati

                                    + Josip Ćuk - 18,30 sati

 

petak,                         26. travnja 2019.

                                    + Ivan Tonković i pok. iz ob. Šimić - 7,00 sati

                                    + Franjo Steiner - 18,30 sati

                                    + Dominik Balažev - 18,30 sati

                                   

subota,                       27. travnja 2019.

                                    + iz ob. Čizmar i pok. Marija Cingrovski - 7,00 sati

                                     + Luca, Ivan i Mirjana Međugorac - 7,00 sati

 

nedjelja,                     28. travnja 2019. MLADI USKRS NEDJELJA BOŽANSKOG MILOSRĐA

                                    + Emil Žeravica i pok. iz ob. Žeravica i Zelić - 6,30 sati    

                                   + Slavica i Nedjeljko Vekić i Katica Slišković - 7,30 kod Roka

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 9,00 sati

                                     + iz ob. Šmit, Domazet i Đurasek - 11,30 sati

                                    + Marko Tomić i pok. iz ob. Tomić i Dugalić - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                             Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik