SVI SVETI U OSJEČKOJ KONKATEDRALI

Na blagdan Svih svetih u osječkoj je konkatedrali svetih Petra i Pavla, apostola večernje je misno slavlje predvodio pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons.dr. Đuro Hranić u koncelebraciji s mons. Adamom Bernatovićem župnikom i vlč. Josipom Semialjcem župnim vikarom ove župe.
Osvrćući se na čitanja iz Knjige Otkrivenja, a na tragu Isusovih blaženstava, biskup Hranić je istaknuo kako se i ovih dana ostvaruju riječi i poruke o onima koji su ubijelili svoje haljine u krvi Jaganjčevoj i koji dolaze iz velike nevolje.


-Isusove riječi „blago“ prepoznajemo na svima onima koji su u svom životu, u krizama, progonima, sve do stradanja u Domovinskom ratu bili prisiljeni gubiti svoje zdravlje i snage, po poljima i u tvornicama, odlaziti na rad u inozemstvo, bježati s vrećicom u ruci, uzimati pušku u ruke, počinjati život iz početka na srušenom ognjištu ili izvan domovine, a ovih dana posjećujemo njihove grobove. Nisu li među onima koji su Gospodinu otišli „iz nevolje velike“, gladni i žedni pravednosti i toliki naši roditelji, djedovi i bake, rođaci i prijatelji, koji su se – uistinu siromašni duhom i čisti srcem – do kraja darivali svojoj djeci i svojim obiteljima, radili i mučili, izgubili zdravlje, a često ostali ožalošćeni jer nisu doživjeli odraslu dob ili zahvalnost svoje djece?


Biskup Hranić spomenuo se i protjeranih iz svojih kuća, tjeranih po minskim poljima, onih koje danas vodimo kao nestale, koji su stradavali zbog savjesti i vjeroispovijesti, one koji su stvarali poduzeća, pa nakon privatizacije ostajali bez posla.


-Nije li današnja riječ Božja trebala biti izvorom snage i strpljenja, vjere i nade, za sve među nama koji krotki, gladni i žedni pravednosti, godinama čekaju na radno mjesto i na uvjete da mogu osnovati vlastitu obitelj, koji praštaju onima koji vam otimaju ili vas pogrđuju. Današnja vam Božja riječ poručuje – Radujte se i veselite – unatoč svemu, jer velika je plaća vaša na nebesima. Ne želim vas jeftino tješiti nebom niti pred preranom smrću i grobovima vaših pokojnika, niti pred nelegalnim i legalnim oblicima nepravde. Nego, moliti kako za vaše pokojnike, tako i da nam vjera u Isusa Krista, raspetoga, ali i uskrsloga, bude izvor životnoga smisla i snage za suočavanje sa životom i za izgradnjom novog neba i nove zemlje, rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi biskup Hranić.
D.Karnaš