SILVESTROVO U OSJEČKOJ KONKATEDRALI

Večernju svetu misu na Silvestrovo u osječkoj je konkatedrali svetih Petra i Pavla služio pomoćni biskup đakovačko-osječki msgr.dr. Đuro Hranić u koncelebraciji s domaćim župnikom msgr. Adamom Bernatovićem, župnim vikarom Josipom Semialjcem, đakonom Ivanom Živićem i bivšim kapelanom ove župe dr. Većeslavom Tumirom, trenutno na službi u nuncijaturi u ukrajinskom Kijevu.
„Ispunjeni smo zahvalnošću jer nas Bog nije stvorio za prolaznost, već se s nama ljudima poistovjetio“, rekao je na početku zahvalnog misnog slavlja biskup Hranić.


Kao i svake godine na posljednji dan godine, župnik Bernatović, kronološkim je redoslijedom izvijestio brojne okupljene na misnom slavlju, te pomoćnog biskupa o važnijim događajima u župi. Što se tiče obnove konkatedrale, godina je započela obnovom poda s desne strane lađe gdje je primijećeno ulegnuće. Obnovljeno je i svetište, koje je podignuto za jednu razinu, položen tepison i postavljene sjedalice za svećenike kako i priliči konkatedrali. Isto tako, postavljeno je i novo ozvučenje, nakon probnog roka koji se pokazao pozitivnim od strane vjernika. Konkatedrala se obnavlja još od ratnih stradanja, ali i zbog dotrajalosti ukrasa koji moraju biti izmijenjeni. Završen je dio obnove na sjevernom dijelu, a najkritičniji je toranj crkve, na kojem su uočena brojna oštećenja.
„Naša se župa može pohvaliti novim đakonom Tomislavom Lasićem, prvim zavjetima časne sestre Marije Pie Tadijanov i novim sjemeništarcem Bornom Karnašem. Isto tako, treba reći da smo doživjeli i personalne promjene u župi jer je umjesto Ivana Đakovca, novim kapelanom imenovan Josip Semialjac. U prvom dijelu godine imali smo đakona Ivicu Tušeka, a potkraj godine nam je došao đakon Ivan Živić“, rekao je msgr. Bernatović.
U župi je u proteklih godinu dana bilo 162 krštenih, 178 pokopanih, 93 para je vjenčano, bilo je 136 prvopričesnika, dok je svetih pričesti podijeljeno 163.430.
Na kraju se župnik Bernatović zahvalio svim župnim suradnicima, koji su svojim aktivnostima dali doprinos rastu župne zajednice.
Riječi zahvale uputio je i biskup Hranić, pozvavši sve vjernike da se uključe u rad župe, te zahvalio msgr. Bernatoviću na nesebičnom zalaganju u svom radu, što je prepoznato i postavljanjem za kapelana Svetog Oca, kojim ga je u proljeće 2010. godine imenovao papa Benedikt XVI.
D.Karnaš