BLAGDAN SVETE MARIJE BOGORODICE U OSIJEKU

Na blagdan Svete Marije Bogorodice euharistijsko je slavlje u osječkoj konkatedrali svetih Petra i Pavla, apostola predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki msgr.dr. Đuro Hranić. Biskup je svim okupljenima zaželio sve najbolje u novoj kalendarskoj godini, te istaknuo kako dok slavimo Svetu Mariju Bogorodicu imamo na umu da je sve novo započelo upravo s Marijom. Isto tako, danas je i Dan mira, kada se na poseban način valja prisjetiti svih prognanih i ubijanih kršćana diljem svijeta, na što je upozorio i papa Benedikt XVI.


Uz pomoćnog biskupa Đuru koncelebrirali su župnik msgr. Adam Bernatović, župni vikar Josip Semialjac, đakon Ivan Živić, a propovijedao je tajnik vatikanske nuncijature u ukrajinskom Kijevu dr. Većeslav Tumir, nekoć župni vikar u osječkoj konkatedrali.
„ Nova nas godina može ispuniti tjeskobom i neizvjesnošću. No, kršćanin pred budućnošću stoji s vjerom, nadom i ljubavlju. Vjerom da je Krist pobijedio ovaj svijet i da zlo nema zadnju riječ. Nadu, da unatoč što ne znamo što nam donose sljedećih 365 dana, ne očajavamo nego da idemo naprijed, unatoč životnim teškoćama, znajući da Bog djeluje u našem životu. Kršćanin treba biti oboružan ljubavlju. Moramo voljeti ljude, ako želimo izgraditi bolji svijet. Ljubiti ljude u svoj njihovoj zloći, licemjeru i jadu, baš kako to Krist radi poznajući sav naš jad“, rekao je između ostaloga vlč. Tumir, te dodao kako su kršćani najprogonjenija vjerska skupina na svijetu.
„Svaki napad na kršćane diljem svijeta tiče se i nas, jer smo svi jedno tijelo – Crkva. Ti napadi i progoni rana su i za nas i našu župnu zajednicu. Osim klasičnih napada tu su i oni koji dolaze s medijske strane, gdje se najčešće želi ukloniti glas Katoličke crkve, te svesti Crkvu na socijalnu instituciju. Na nama je da dižemo svoj glas protiv nepravdi, te da molimo za sve progonjene kršćane diljem svijeta“, poručio je dr. Tumir.
Na kraju misnoga slavlja sve najbolje u novoj 2011. godini biskupu Hraniću, svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, te svim vjernicima poželio je župnik Adam Bernatović.
D.Karnaš