BOGOJAVLJENJE U OSJEČKOJ KONKATEDRALI

Na blagdan Sveta tri kralja u osječkoj je konkatedrali svetih Petra i pavla, apostola, u 10 sati euharistijsko slavlje predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki msgr. Đuro Hranić u koncelebraciji s domaćim župnikom msgr. Adamom Bernatovićem, vatikanskim diplomatom dr. Većeslavom Tumirom, župnikom iz Podgore don Miletom Čalom i đakonom Ivanom Živićem.


Blagdanom Bogojavljenja, koji je po sebi stariji od Božića, Crkva je u starini slavila Isusov dolazak na svijet kao događaj , koji uz Židove, poziva i poganske narode k vjeri i spasenju.
„Mudraci izdaleka vide bolje nego kralj Herod, te pismoznanci i glavari svećenički izbliza. Herod ne vidi novost, jer posvuda gdje vlada zasljepljenost sobom, svojim kraljevstvom, ne vidi se dolazak novoga. Herod reagira tek kad se osjeti ugroženim. Mudraci odlaze u Betlehem na poklon. Herod, glavari svećenički i pismoznanci ostaju u Jeuzalemu. Moguće je sasvim precizno znati mjesto i vrijeme Isusova dolaska i stajati po strani. Politika, kao i puko vjersko znanje, oslikani u likovima Heroda, te glavara svećeničkih i pismoznanaca, ne čine korak prema susretu s Novorođenim. Herod nema znanja ali ima moć. Političkoj moći ne smeta ni znanost niti joj smetaju teologija ili religija, ne smeta ni privatno klanjanje. No, silno joj smeta znanje koje se javno klanja nekom drugom. Herod je odvojeno saslušao mudrace s istoka i domaće pismoznance i sam donio odluku. Poubijati sve dječake do dvije godine starosti. Znanje koje je dobio završilo je u nasilju. Znanje i moć, bez klanjanja Bogu, koji je iznad svakog znaja i svake moći, redovito završavaju u bijesnom nasilju. Klanjanje oslobađa straha od nasilja i zloporabe moći i štiti da ne zaslijepimo u preciznom, ali naivnom znanju Pisama, rekao je biskup Hranić.
Pomoćni je biskup progovorio i o sve češćem „Isus da, Crkva ne“ razmišljanju:
„Danas je prošireno uvjerenje da se Isusa može naći izvan Jeruzalema, izvan Crkve. Zajednice koje su u polemici s Crkvom ili različite ideologije koje prihvaćaju Isusa samo kao čovjeka, tvrde da Isusa mogu naći bez Crkve. Sve je to iluzija i zabluda. Ne može se naći glava bez tijela. Ne može se naći Krista izvan njegove zajednice, njegovih riječi i njegovih sakramenata koji žive upravo u njegovoj Crkvi.. No tražeći Isusa u Crkvi može se dogoditi žalosna činjenica koja se dogodila i  mudracima kojima su svećeni govorili neka idu i raspitaju se, iako su znali gdje se ima roditi Krist.  Svećenici se nisu pokrenuli i nisu pošli tražiti Mesiju. I oni koji danas u Crkvi govore o Isusu mogu nas svojim životom sablazniti, jer djelima ne potvrđuju ono što ustima govore. No, unatoč tome, samo u Crkvi možemo saznati pravu istinu, istaknuo je, između ostaloga, biskup Đuro Hranić u svojoj propovijedi.
Na ovoj je svetoj misi, kao i za svako Bogojavljenje, pročitan navještaj svetkovanja Vazma, koji će ove godini biti 24. travnja.
Nakon večernje svete u osječkoj je konkatedrali održan koncert božićnih napjeva iz primorske Hrvatske „Rodilo ti žito i šenica“. Nastupile su ženske klape Alegrija iz Supetra, Tiramol s Korčule i Tamarin iz Vranjica, te muške klape Morbin iz Donjeg Humca i Tragos iz Trogira. Ovo je bio prvi u nizu od tri koncerta s božićnim pjesmama koje su održale spomenute klape. Danas u vinkovačkoj crkvi svetog Luke Pallottija koncert je u 19,30 sati, a sutra (8. siječnja) u 19 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru.
D.Karnaš