Nadbiskup Srakić predstavio Kanonske vizitacije X – Đakovačko područje 1751.-1833.

OSIJEK - Desetogodišnji istraživačko-povijesni i prevoditeljski rad zakružen je objavljivanjem zadnje u nizu deset knjiga Kanonske vizitacije X – Đakovačko područje 1751.-1833., koju je priredio i uredio prof. dr. Stjepan Sršan, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku. Desetoknjižje u ediciji Visitationes Canonicae objavljeno zahvaljujući potpori Đakovačko-osječke nadbiskupije i hrvatskog Ministarstva kulture. Desetu knjigu je predstavio, 3. veljače u konkatedralnoj župi sv. Petra i Pavla apostola, mons. dr. Marin Srakić, metropolita i đakovačko-osječki nadbiskup, kazavši kako je za ovako monumentalno djelo trebalo uz stručnost, umješnost prevođenja i puno strpljivosti.

 


Riječ je o projektu Đakovačke i srijemske biskupije i Državnog arhiva u Osijeku koji na više od 7.000 stranica otkriva sačuvanu izvornu građu kanonskih vizitacija na području današnje Đakovačko-osječke nadbiskupije od 1729. do 1833. godine, prikupljenu u hrvatskim i inozemnim arhivima, s transkribiranim krasopisima, usporedni prijevod građe s latinskog, njemačkog i mađarskog na hrvatski jezik, dok su sažeci na engleskom, njemačkom i mađarskom. Priređivač dr. Sršan, inače autor 30-tak naslova što prijevoda s njemačkog i latinskog te stotinjak znanstvenih i stručnih radova, zahvalio je svima koji su sudjelovali u ostvarenju projekta te izrazio radost što se “naša povijest može predočiti jer tko ne poznaje svoju povijest nema ni budućnost”. “Ni jedna biskupija nema takvu građu na jednomu mjestu, mogu nam pomalo biti zavidni. Ne volim isticati našu biskupiju da smo u nečemu bolji od drugih, ali za ovo monumentalno djelo se može reći da je učinjeno, završeno i da će itekako dobro doći i u školama i na fakultetima za povijesne radnje kada se piše o svome mjestu ili instituciji jer to piše u Kanonskim vizitacijama”, čestitajući kazao je među ostalim dr. Marin Srakić, popraćen gromoglasnim pljeskom odobravanja. Priređivač je darovao ediciju domaćinskoj gornjogradskoj župi na čemu je zahvalio župnik mons. Adam Bernatović. Oduševljenje korisnom građom izrazila je i publika te je Branka Ban ponosno je istaknula kako je u svojim znanstvenim radovima već koristila sjajni izvor u Kanonskim vizitacijama, dok je Darko Varga zahvalio profesoru Sršanu što na hrvatskomu jeziku možemo čitati svoju povijest. Predstavljanje je uvodno uveličao gudački trio Elegro (violinistice Kristina Terzić i Jasmina Bojić te violončelistica Zrinka Barić) izvevši tri skladbe među njima Schubertovu „Ave Mariju“ kao imendansku čestitku nadbiskupu Marinu.

„U X. knjizi Kanonskih vizitacija Đakovačko područje obuhvaćeno je vrijeme od biskupa Josipa Čolnića (i požeškoga župana), Mateja Krtice, Antuna Mandića graditelja Đakovačko sjemeništa, Dragutina Rafaya i Josipa Kukovića poslije kojega dolazi biskup Josip Juraj Strossmayer i u knjizi su na hrvatskom tekstovi njegove vizitacije 1850. godine u Osijek kako bi se mogao usporediti, recimo inventar u sakristiji, stari hrvatski nazivi koji se danas više ne rabe s nazivima na njemačkom i latinskom“, ističe Sršan.

DESET KNJIGA: KANONSKE VIZITACIJE OD od 1729. do 1833.
Godinu za godinu od 2003. nizale su se: Kanonske vizitacije I. Baranja 1729.-1810.;  Kanonske vizitacije II. Baranja 1829.-1845.; U studenom 2005. predstavljena je knjiga Kanonske vizitacije III. Valpovačko- miholjačko područje 1730.-1830. godine, donoseći sliku cjelokupnoga stanja života župe i filijala, službene obavijesti o crkvi, zgradi, župnom dvoru, pa i inventaru (kipova, slika, oltara, klupa, krstionice), ali i o vjerskoj pripadnosti župljana, školama i učiteljima, čak i njegovoj plaći, broju školske djece, o tome koliko svaki mještanin u naturi (kukuruzu, pšenici) mora davati svećeniku, ali i o moralnoj slici određene zajednice - jesu li skloni piću, pušenju, neradu, priležništvu, razvodima;  u studenom 2006. godine predstavljena je knjiga Kanonske vizitacije IV. Srijem 1735.-1768. s izvornom dokumentacijom na latinskom jeziku i usporednim hrvatskim prijevodom biskupovog službenog nadzora župama u prvoj polovini 18. stoljeća; u studenom 2007. Kanonske vizitacije V. Osijek i okolica 1732.-1833., prikazuju crkveni život u Osijeku i susjednim župama u Čepinu, Sarvašu, Erdutu i Dalju u 18. i 19. stoljeću, te su prvorazredni povijesni izvor, to vrjedniji jer je pisano gradivo za Osijek i okolna mjesta do početka 19. stoljeća gotovo uništeno i nestalo; Kanonske vizitacije VI. Srijem 1775.-1833.” predstavljene su u svibnju 2008.; u rujnu 2009. izišle su Kanonske vizitacije VII.  Županjski i Vrbanjski dekanat 1782.- 1833., govori o crkvi, oltarima, inventaru, župniku, kapelanu, učitelju, primaljama, zvonaru, tutoru, a na dva su mjesta popisi knjiga i, zanimljivo, one su sačuvane knjige župnom uredu Drenovci; u veljači 2010. izlaze Kanonske vizitacije VIII. Vinkovačko-vukovarsko-iločko područje 1768.-1840., u listopadu 2010. izlaze Kanonske vizitacije IX. Brodsko područje 1730.-1833., dok kronike zaokružuje X. Knjiga Đakovačko područje 1751.-1933., predstavljena u veljači u Osijeku. Tisuće stranica otkrivaju monografije sela, škola, crkava, prikazuju kulturni, vjerski i gospodarski život posljednjih dvjestotinjak godina, dragocjen su pisani izvor za crkvenu povijest i povijest pojedinih župa. Zapisi su izvorište bitno za demografiju, kulturu, običaje, arhitekturu, a nude i gospodarsku zavičajnu sliku.
Tekst: Nevenka Špoljarić
Fotografije: Denis Karnaš