Spomendan svete Cecilije

Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

Večernje euharistijsko slavlje uz domaćeg župnika mons. Adama Bernatovića i vlč. Vladimira Mikruta predslavio je župni vikar Robert Almaši. U prigodnoj homiliji mons. Bernatović naslanjajući se na dnevna liturgijska čitanja rekao je: „Slavimo svetu Ceciliju koja je poput majke Makabejke ̕puna plemenitih osjećaja, svoju ženstvenost oživljavala muškom hrabrošću̕ svjedočila svoju vjeru u trojedinoga Boga. Majka sedmorice sinova nagoviješćuje vjeru u zagrobni život koji će nam Isus Krist u Novom savezu u potpunosti objaviti po svom uskrsnuću. Dao Bog majke Makabejke i našem vremenu koje će znati svoju djecu ̕poticati jezikom otaca̕ ukazujući na važnost svijesti o vjerskoj, nacionalnoj i kulturalnoj pripadnosti.“ Govoreći o mnima odnosno talentima pjevačima zborova je poručio: „Svi ćemo jednoga dana stati pred Gospodina. Pitanje je hoćemo li mu vratiti te darove umnogostručene ili zakopane? Svima nam je zadaća primljeno umnažati i staviti u službu drugih, u službu Crkve i naše župne zajednice.“ Zahvaljujući zborovima na čelu s njihovom koordinatoricom s. Brankom Čuturom na trajnom angažmanu i zauzetosti na liturgijskim slavljima pozvao je: „Molimo danas svetu Ceciliju da nam Gospodin podari očeva i majki koji će tankoćutno osluškujući Božju riječ prepoznati u svom životu prije svega dar vjere i svoje sposobnosti i darove ucijepiti u život naše župne zajednice i naših zborova i svoju djecu tako odgajati“, zaključio je propovjednik Bernatović.
Po završetku svete mise zborovi su molili Službu Večernjih hvala u čast svetoj Ceciliji, zatim je uslijedilo druženje u prostorijama župnog pastoralnog centra.

Župa ima pet zborova: Pučki zbor koji pjeva na jutarnjoj nedjeljnoj misi u konkatedrali i u crkvi svetog Roka i na svagdanjim misama. Pjevanje pučkog zbora u konkatedrali predvodi gospođa Vita Bulat. Dječji zbor koji pjeva dječju nedjeljnu misu u 8,30 pod vodstvom profesorice glazbe gospođe Dubravke Matić a za orguljama je Iva Mikić. Zbor 7. i 8. razreda te prvog i drugoga srednje škole, pjeva večernju nedjeljnu misu pod vodstvom prof. gosp. Josipe Erhardt a za orguljama je Luka Jerković. Studentski zbor pjeva pod studentskom misom svake nedjelje u 11,30 sati pod vodstvom gosp. Krunoslave Lukač, glazbenice i vjeroučiteljice a pomaže joj gospodin Zlatko Lukač i Pavo Živković. Veliki konkatedralni zbor koji pjeva svečanu misu u 10 sati pod vodstvom s. Branke, glazbenice i vjeroučiteljice i orguljaša gosp. Dalibora Ratića također glazbenika.

Tekst i fotografije: Marica Wohlmuth