Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) - Vazmeno bdijenje koje se smatra "majkom svih bdijenja", kada Crkva iščekuje i slavi Kristovo uskrsnuće, u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla 31. ožujka predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić te je katekumenima osječke regije, njih 26, podijelio sakramente kršćanske inicijacije. Sakrament krštenja primilo je četvero katekumena, a uz njih i šestero krštenika konkatedralne župe.


Bdijenje je započelo na ulazu u konkatedralu, blagoslovom ognja i paljenjem uskrsne svijeće te unošenjem novoga uskrsnog svjetla. Đakon Ivan Kunčević otpjevao je Exultet – hvalospjev uskrsnoj svijeći. Nakon odslušane Božje riječi te podsjećanja na čudesna djela Božjeg spasenja, ponovno su zazvonila sva zvona, a Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića svečano je zapjevao pjesmu Slave.
U prigodnoj homiliji, nadbiskup Marin govorio je o tri noći. Prva je noći stvaranja kada je Božja riječ na postojanje pozvala sve stvoreno, druga je noć izlaska u povijesti Izraela - kada ih je Gospodin moćnom rukom izveo iz ropstva, a treća je ova noć Vazmenog bdijenja, kada je Krist uskrsnuo od mrtvih te se zbiva duhovni izlazak mnogih diljem svijeta, koji za sobom ostavljaju stari život da bi po primanju sakramenata inicijacije ušli u zemlju živih.
„Ovo je napose noć vjere i nade“, istaknuo je nadbiskup Marin i nastavio: „Dok je sve uronjeno u tamu, Bog - Svjetlost - bdije. S njim bdiju svi oni koji se pouzdaju i nadaju Njemu. Ova noć je napose Marijina noć. Dok se gase posljednja svjetla subote, a plod njezine utrobe počiva u zemlji, njezino srce bdije. Njezina vjera i nada preko teškog kamena gledaju prazan grob, preko gustih zastora tame uočavaju osvit uskrsnuća. Zato neka nam Marija izmoli da bdijući u šutnji noći - ispovjedimo vjeru i nadu u Gospodinovu riječ. Tako ćemo u punini svjetla i života, susresti Krista, prvinu uskrslih, koji kraljuje s Ocem i Duhom Svetim.“
Obraćajući se katekumenima, nadbiskup Marin je rekao: „Dragi krizmanici i dragi krštenici, vi posebno doživljavate ovu svetu, treću, najsvjetliju noć. Jer prvo svjetlo kada je zablistalo, bilo je predviđeno da se ugasi. I drugo svjetlo koje je zasvijetlilo Izraelcima gasilo se. Ovo Svjetlo, koje primamo u krštenju, ovo Svjetlo koje obnavljamo u svetoj uskrsnoj noći, ne gasi se, stoji uvijek uz nas.“ Podsjetio ih je potom na početak bdijenja, kada su vjernici svoje svijeće upalili na uskrsnoj svijeći i rekao: „S jednim plamičkom u ovoj konkatedrali jedva se vidjelo da tu netko postoji. Tako se i nama čini da sa svime što dobivamo od Krista Gospodina izgledamo jadni - kao krijesnica koja se pojavi i nestane. Ali, kada su se upalile druge svijeće - mi smo jedni od drugih prihvatili taj plamen - i sada ga treba nositi u svome životu, i predati ga drugima. Čuvajmo taj plamičak, ne dajmo da se ikada ugasi našom krivnjom, da ikada nestane našom krivnjom; nego molimo Gospodina da snagom i svjetlom njegova Duha uvijek sačuvamo svjetlo naše vjere, svjetlo naše nade i žar naše ljubavi.“
Obred je nastavljen Litanijama svih svetih, blagoslovom vode, obnovom krsnih obećanja te činom krštenja i podjelom sakramenta potvrde onima koji su se kroz razdoblje katekumenata pripremali za sakramente inicijacije. Blagoslovljenom vodom poškropljeni su i svi vjernici te je uslijedila euharistijska služba.
Na kraju bdijenja, domaći župnik mons. Adam Bernatović uputio je uskrsnu čestitku nadbiskupu Marinu, a uz župnika koncelebrirao je i biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. Vladimir Dugalić, kancelar Robert Jugović, voditelj katekumenata osječke regije vlč. dr. Zvonko Pažin, vlč. Željko Rakošec i župni vikar Robert Almaši. Nadbiskup Marin Uskrs je na poseban način čestitao krštenicima i krizmanicima, a zatim i svim vjernicima - potičući ih da katekumenima budu primjer u življenju vjere.

M. Kuveždanin

galerija slika