Cvjetnica u osječkoj konkatedrali

Svečanu svetu misu na Cvjetnicu – nedjelju muke Gospodnje u osječkoj je konkatedrali svetih Petra i Pavla, apostola predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki mons.dr. Đuro Hranić u koncelebraciji sa župnikom mons. Adamom Bernatovićem i đakonom Ivanom Živićem. Obredi su započeli na ulazu u konkatedralu gdje su blagoslovljene grančice, nakon čega je uslijedila procesija oko crkve.  Prije samog blagoslova biskup Hranić rekao je kako su palmine grane u židovskoj tradiciji bile simbolom pobjede, pa je prostiranje haljina i mahanje palminim granama prigodom Isusova ulaska u Jeruzalem bilo puno simbolike. Odatle običaj blagoslova grančica i cvijeća na spomen Isusova slavnog ulaska u Jeruzalem.


- No, časna osoba, kojoj je bio priređen svečani doček, brzo je razočarala mase. Možda bismo s nevjericom i danas slušali izvješće o Isusovoj muci da nam svakodnevica ne pokazuje da se stvari trajno ponavljaju. Sjetimo se promjena ponašanja prema hrvatskim braniteljima. „Hosana“ poslije osloboditeljskih akcija, prometnula se kroz godine u stvaranje negativnog raspoloženja prema njima i vikanja „Hosana“ izručenjima i predaji dokumenata Haškom sudu. Suočeni s presudama toga suda, i oni koji su mu donedavno vikali „Hosana“, negoduju te viču „Raspni ga“, odnosno govore da se treba zauzeti da pravomoćna presuda bude drukčija. Ali ti će već sutra opet zaboraviti na dostojanstvo svoje Domovine, branitelja i građana, poniženih i osramoćenih najnovijom presudom, te će i dalje nastaviti voditi brigu o svojim sitnim interesima, istaknuo je biskup Đuro Hranić i dodao kako je Isusov slavni ulazak u Jeruzalem pretvoren u razapinjanje i tragediju i bio je samo naizgled sramni poraz. Bog je pokazao da je on gospodar i konačni sudac povijesti. Ušao je u svijet jer ga ljubi i zbog njega se dao razapeti. Zato smo mi danas ovdje da se nadahnjujemo snagom i dostojanstvom osramoćenog i poniženog Isusa.
Nakon procesije i liturgijskih čitanja, zbor, pod ravnanjem časne sestre Branke Čutura, nekoliko solista zbora i đakonom Ivanom Živićem u ulozi Isusa, otpjevalo je Muku po Mateju. Referirajući se na Matejevo evanđelje biskup je Hranić rekao kako evanđelist nije imao posebnog razloga da rimsku vlast i Pilata prikaže boljima nego što su bili, nego je svojim izvješćem htio istaknuti odgovornost vlastitog naroda, a pogotovo njihovih prvaka, za Isusovu smrt.


- Postupci izraelskog naroda opomena su i Crkvi i nama, i našem narodu. Postupci izraelskog naroda danas su pred nas stavljeni kao poziv na iskreno kajanje te na obraćenje. Znajmo, osramoćeni i poniženi Isus, koji je vapio „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ treći je dan uskrsnuo! Nemojmo kući ponijeti samo blagoslovljeno cvijeće i grančice, već i odluku da ne želimo da na nas utječu izvanjske okolnosti i pretvrtljiva masa, nego Isusova postojanost i snaga, poručio je na kraju misnoga slavlja biskup Hranić.
Denis Karnaš