TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU - 27. siječnja 2019.

Danas je treća nedjelja kroz godinu. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati, u 7,30 sati kod sv. Roka, u 8,30 sati, u 10,00; u 11,30 i večernja misa u 18,30 sati. Kroz tjedan jutarnje svete mise su u 7,00 a večernje u 18,30 sati.

Misli uz današnje evanđelje. (Lk, 1,1-4;14-21)

Ovo čitanje ujedinjuje dva odlomka iz Lukina Evanđelja koji su samo prividno odvojeni: uvod, tj. početak evanđelja i zgoda o Isusovoj intervenciji u nazaretskoj sinagogi koja se zbila jedne subote.

Na početku evanđelja, da bi zadobio povjerenje svojih čitatelja, Luka naglašava s koliko ozbiljnosti je načinio ovo svoje djelo; prije nego što je započeo pisanje, osobno se potrudio da istraži sve što se odnosi na predmet o kojem će pisati. Nakon toga dolazi događaj kada se Isus vratio u Nazaret i kada su mu ponudili da uzme riječ u sinagogi. On iskorištava taj slučaj da bi objavio svoj pravi identitet; on je očekivani Mesija kojega su naviještali proroci.

„Božji danas“ odnosi se i na nas. I mi smo pozvani da proživimo taj događaj iz evanđelja. Ovdje i sada Krist je prisutan kao osloboditelj, dobrotvor, donositelj poruke spasenja. Kakva bi radost trebala zavladati u našim srcima kada bismo istinski otvorili svoja srca ovoj radosnoj vijesti! 

 KALENDAR KROZ TJEDAN

ponedjeljak,   28. siječnja 2019. Sv. Toma Akvinski, prez. i n.

četvrtak,         31. siječnja 2019. Sv. Ivan Bosko, prez.

petak,             01. veljače 2019. Prvi petak

subota,           02. veljače 2019. Prikazanje Gospodinovo, Svijećnica, Prva subota.     Svete mise su u 7,00; 10,00 sati.

nedjelja,         03. veljače 2019. ČETVRTA KROZ GODINU - Sv. Blaž, b.    Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati, župna u 10,00 sati;             11,30 i večernja u 18,30 sati.

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

Pjevačka proba velikog zbora – utorkom i četvrtkom u 20,00 sati. Pozivamo sve pjevače, dolazimo na svoje pjevačke probe. Pozivamo i sve odrasle župljane koji imaju dara za pjevanje da se pridruže velikom pjevačkom zboru.

Pjevačka proba zbora mladih – ponedjeljkom u 20,00 sati. Pozivamo mladiće i djevojke, dođite i budite aktivni sudionici svoje župne zajednice postajući članovi zbora mladih koji pjevaju na misi za mlade u 11,30 sati.

            Pjevačke probe učenika 7. i 8. razreda i 1. i 2. srednje – subotom u 11,00 sati.

            Pjevačka proba dječjeg zbora(1.-6.razreda) subotom u 10,30 sati.

            Biblijski sat – četvrtkom u 19,30 sati.

            Susret čitača – petkom u 19,30 sati.

            Marijina legija – utorkom iza večernje mise.

            Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise. 

            Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.

            Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.

            Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.

            Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati

            Susret mladih ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.

Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.

Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.     

 

 1. SASTANAK ŽPV I ŽEV

U utorak, 29. siječnja 2019. godine u 19,30 sati održat će se zajednički sastanak župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Molimo sve članove da svakako dođu na ovaj sastanak.

 

 1. PRIKAZANJE GOSPODINOVO – SVIJEĆNICA

Na današnji blagdan dvije su svete mise: u 7,00; i 10,00 sati. Pod svim misama blagoslivljat ćemo svijeće. Danas je i dan posvećenoga života. Molimo za sve one koji su svoj život u potpunosti posvetili Bogu. Ponesimo svijeće.

Danas je i imendan našega nadbiskupa u miru Marina. Čestitamo i preporučamo ga u Vaše molitve. Danas, 2. II 2019. godine započinje i devetnica u čast Gospi Lurdskoj.

 

 1. DEVETNICA U ČAST GOSPI LURDSKOJ

Devetnica u čast Gospi Lurdskoj održava se u našoj crkvi od 2. do 10. veljače uz večernju svetu misu u 18,30 sati. Uz moljenje krunice, propovijed a nakon mise okupit ćemo se pred špiljom Gospe Lurdske i zajednički moliti.

Dan Gospe Lurdske 11. veljače je i Dan bolesnika. Svete mise su u 7,00 i 10,00 sati.

 

 1. SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

Bračno i obiteljsko savjetovalište i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira šesti seminar u nizu za bračne parove pod nazivom ''Pragmatike u komunikaciji i duševno zdravlje koje će se održati 16. veljače 2019 godine, subota s početkom u 9 sati u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Voditeljica seminara biti će s. Dubravka Medak, dipl Psihologinja i psihoterapeutkinja. Na sudjelovanje se pozivaju svi zaručnici i bračni parovi koji žele raditi na svojem odnosu te istraživati nove načine povezivanja i jačanja svoga odnosa u dvoje. Osigurano je čuvanje djece. Također su pozvani i župni suradnici koji sudjeluju u pastoralu braka i obitelji kao i polaznici škole za župne suradnike.

 

 1. TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

Novi ciklus Tečaja priprave za brak započinje 28. siječnja 2019. u dvorani župe sv.

Petra i Pavla ap. (iza konkatedrale). Predavanja počinju u 19,00 sati.       

 

 1. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

            Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 28. travnja      2019. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 5. svibnja 2019.   godine u 9,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 18. siječnja po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom po rasporedu:

 

Srijeda,16. I., 30.I., 13.II., 27.II.,13.III., 2019.

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

 

Srijeda, 23. I., 6.II., 20.II., 6.III., 20.III. 2019.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

.

 1.                  ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti osmih razreda održat će se iza nove godine.

- srijeda,  6.II. 2019. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

- četvrtak,7.II. 2019. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

- petak,     8.II. 2019. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   13. II. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 14. II. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     15. II. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   30.I. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 31.I. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     01.II. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. KANONSKA VIZITACIJA (pastoralni pohod nadbiskupa)

Najavljujemo pastoralni pohod nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića. Nadbiskup je pastir svoje biskupije. Njemu je povjerena pastirska skrb za sav Božji narod u biskupiji. Da bi ostvario svoju pastirsku službu, biskupu pomažu svećenici kao suradnici biskupskog reda, kojima on povjerava pojedine dijelove Božjega naroda koji mu je povjeren. Tako je biskupija po­dijeljena na zajednice koje nazivamo župa. Župu             vodi župnik uz pomoć svih vjernika koji su pozvani na svetost, su­odgovornost i   ostvarivanje karizmi koje im je Bog dao. Kako pojedina župa živi, radi i djeluje. Kako             ostvaruje pastirsku skrb za povjereni dio Božjeg naroda. Koje su poteškoće i problemi.           Sve to želi vidjeti biskup kada pohađa po­jedinu župu. Kanonska vizitacija pojedine           župe obavlja se svake pete godine. Našu župu će pohoditi biskup u petak, 1.           ožujka o.g. Pozivamo vjernike na molitvu za blagoslov i duhovne plodove biskupova     pastoralnog pohoda. Župnik treba uz suradnju Pastoralnog i Ekonomskog vijeća te         drugih suradnika pripremiti zapisnik kanonske vizitacije, pripremiti sve prostorije,            mjesta, knjige i predmete koje bi­skup želi vidjeti. Radimo na programu dolaska nadbiskupa i o svemu ćete biti obaviješteni na vrijeme. Sve pozivamo na molitvu za uspješan pastoralni pohod Nadbiskupa.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

Kalendare za 2019. godinu možete kupiti u župnom uredu i u kiosku konkatedrale.  Kalendar od jednog lista jedna kuna i od dvanaest listova deset kuna. Nemojte uzimati kalendare od preprodavača, pogotovo ako kažu da novac ide za crkvu ili da ih bilo koja župa šalje. Pitajte koja ih župa šalje, nazovite ju pa ćete vidjeti da to nije istina. Svaka župa prodaje kalendare u župnom uredu ili svojoj crkvi.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

           

Kršteni: 27.I.2019. Jakov Šerfezi, sin Damira Šerfezia i Sanele r. Foki.

 

Crkveno ukopani: 24.I.2019. Hilda Fuchs(1944). 26.I.2019. Pavo Predrijevac(1936.).

 

SVETE MISE  od 27.I. do 3.II. 2019. godine

 

nedjelja,                     27. siječnja 2019. TREĆA KROZ GODINU

                                   + iz ob. Lenđel i Franjić - 6,30 sati

                                   + Anđelko Svalina - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Biserka Maštrović i pok. iz ob. Maštrović  - 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Ilonka Bognar, godišnjica - 11,30 sati

                                   + Vladimir Petović - 18,30 sati

 

ponedjeljak,              28. siječnja 2019. Sv. Toma Akvinski, prez. i n.

                                   na nakanu – 7,00 sati

                                   + Ana Blažević – 18,30 sati

                                   + Dražen, Mato i Marijan Majhen - 18,30 sati

 

utorak,                       29. siječnja 2019.

na nakanu - 7,00 sati

+ Dragica Kušen -18,30 sati

                                   + Mira Maltašić - 18,30 sati

 

srijeda,                       30. siječnja 2019.

                  + Slavica Zdelar - 7,00 sati

                                    + Sofija Čurman  - 18,30 sati

                                   + Ljubomir Kočiš i pok. iz ob. Gudelj i Kočiš - 18,30 sati

 

četvrtak,                     31. siječnja 2019. Sv. Ivan Bosko, prez.

                                   + iz ob. Kovačić i Štefanić – 7,00 sati

                                   + Anto Brandić – 18,30 sati

                                   + Tihana Krajček i pok iz ob. Krajček i Narančić - 18,30 sati

 

petak,                         1. veljače 2019. Prvi petak

                                   + Marija Proklin i pok. Marinko Prepunić – 7,00 sati

+ Stjepan Stipanović - 18,30 sati

                                   + Vlado Vojedilov  - 18,30 sati

                                  

subota,                       2. veljače 2019. Svijećnica, Prikazanje Gospodinovo

+ Agica i Mijo Benković i pok. iz ob. Perić - 7,00 sati

                                   + Biter i Cecilija Peroli - 10,00 sati

                                  

nedjelja,                     3. veljače 2019. ČETVRTA KROZ GODINU- Sv. Blaž

                                   + Branko i Josip Sajfert - 6,30 sati

                                   + Antun, Marijan i Eva Marošević - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Ivan i Eva Nemet i Luca Stipanović - 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Tomislav Slunjski - 11,30 sati

                                   + iz ob. Lijak - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                            Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik