PETA NEDJELJA KROZ GODINU - 10. veljače 2019.

Danas je peta nedjelja kroz godinu. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati, u 7,30 sati kod sv. Roka, u 8,30 sati, u 10,00; u 11,30 i večernja misa u 18,30 sati.

Kroz tjedan jutarnje svete mise su u 7,00 a večernje u 18,30 sati.

 Misli uz današnje evanđelje (Lk 5,1-11)

Način na koji evanđelist Luka opisuje čudesni ribolov i poziv prvih učenika želi naglasiti misionarski vid Crkve. Nakon što je naviještao evanđelje okupljenoj masi, Isus poziva svoje prijatelje da se s lađom otisnu na pučinu i od njih traži da se odreknu svih svojih zemaljskih sigurnosti i iskustva koja su imali kao dugogodišnji ribari. Isus im naviješta dolazak svijeta milosti pred kojim Šimun i njegovi drugovi postaju svjesni svoje malenosti i beznačajnosti.. Na taj način Isus nagovješćuje vrijeme kada će se prvi kršćani hrabro uključiti u poganski svijet, napuštajući sigurnost svijeta u kojemu su prije živjeli, pouzdajući se jedino u Božju milost i njegovu snagu.

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

            ponedjeljak,   11. veljače 2019. Gospa Lurdska, mise u 7, 10, i 18,30 sati

            četvrtak,         14. veljače 2019. Sv. Valentin, prez. i muč.

            nedjelja,         17. veljače 2019. ŠESTA KROZ GOPDINU

            Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati, župna u 10,00 sati;            11,30 i večernja u 18,30 sati.

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

Pjevačka proba velikog zbora – utorkom i četvrtkom u 20,00 sati. Pozivamo sve pjevače, dolazimo na svoje pjevačke probe. Pozivamo i sve odrasle župljane koji imaju dara za pjevanje da se pridruže velikom pjevačkom zboru.

Pjevačka proba zbora mladih – ponedjeljkom u 20,00 sati. Pozivamo mladiće i djevojke, dođite i budite aktivni sudionici svoje župne zajednice postajući članovi zbora mladih koji pjevaju na misi za mlade u 11,30 sati.

            Pjevačke probe učenika 7. i 8. razreda i 1. i 2. srednje – subotom u 11,00 sati.

            Pjevačka proba dječjeg zbora(1.-6.razreda) subotom u 10,30 sati.

            Biblijski sat – četvrtkom u 19,30 sati.

            Susret čitača – petkom u 19,30 sati.

            Marijina legija – utorkom iza večernje mise.

            Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise. 

            Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.

            Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.

            Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.

            Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati

            Susret mladih ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.

Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.

Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.     

 

 1. DEVETNICA U ČAST GOSPI LURDSKOJ

Devetnica u čast Gospi Lurdskoj održava se u našoj crkvi od 2. do 10. veljače uz večernju svetu misu u 18,30 sati. Uz moljenje krunice, propovijed a nakon mise okupit ćemo se pred špiljom Gospe Lurdske i zajednički moliti.

Dan Gospe Lurdske 11. veljače je i Dan bolesnika. Svete mise su u 7,00 i 10,00 i 18,30 sati. Središnje misno slavlje kod otaca kapucina je u 12 sati.

 

4.         SASTANAK VJEROUČITELJA

Sastanak vjeroučitelja koji predaju školski vjeronauk na području naše župe održat će se u srijedu, 13. II. 2019. u 19,30 sati Sastanak je važan radi dogovora o sudjelovanju djece kako na njihovoj misi u 8,30 tako i kroz nastupajuće korizmeno vrijeme.

 

 1. SASTANAK ŽPV I ŽEV

            U četvrtak, 14. veljače 2019. godine u 19,30 sati održat će se zajednički sastanak            župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Molimo sve članove da svakako dođu na          ovaj sastanak.

 

 1. SASTANAK PAZITELJA KONKATEDRALE

            Sastanak pazitelja konkatedrale održat će se u petak, 15. II. 2019. u 19.30 sati u            prostorijama župskog Pastoralnog centra. Molimo sve pazitelje koji su se prijavili ili      oni koji to žele postati da se svakako odzovu i dođu na ovaj sastanak.  

 

 1. SUSRET RODITELJA KRIZMENIKA

Susret roditelja krizmenika održat će se u utorak, 19. II. 2019. u 19,30 sati u dvorani iza katedrale. Molimo roditelje da neizostavno sudjeluju na ovome susretu.

 

 1. SUSRET RODITELJA PRVOPRIČESNIKA

Susret roditelja prvopričesnika održat će se u srijedu, 20. II. 2019. u 19,30 sati. u dvorani iza katedrale. Molimo roditelje da neizostavno sudjeluju.

 

 1. DODIJELA MANDATA IZVANREDNIM DJELITELJIMA PRIČESTI

Na našu molbu Nadbiskupski ordinarijat u Đakovu dodijelio je mandata izvanrednog dijeljenja pričesti na tri godine sljedećim osobama: Antun Kovačić, Hrvoje Barabaš, Slobodan Škrbić, Željko Ilijašević, Renato Vojedilov. Denis Karnaš, Mateo Peroli, Doroteja Vojedilov, Marica Wolmuth, Anica Ursa, Brigita Petrović, Blanka Strahonja, Marija Janković, Miriam Goll, Anamarija Čondor, Anica Žanić, Ivančica Mihaljević i Dragica Nemet, koji imaju ovlast dijeliti svetu pričest za vrijeme euharistijskih slavlja u Župi sv. Petra i Pavla, apostola u Osijeku.

 

 1. SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

Bračno i obiteljsko savjetovalište i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira šesti seminar u nizu za bračne parove pod nazivom ''Pragmatike u komunikaciji i duševno zdravlje koje će se održati 16. veljače 2019 godine, subota s početkom u 9 sati u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Voditeljica seminara biti će s. Dubravka Medak, dipl Psihologinja i psihoterapeutkinja. Na sudjelovanje se pozivaju svi zaručnici i bračni parovi koji žele raditi na svojem odnosu te istraživati nove načine povezivanja i jačanja svoga odnosa u dvoje. Osigurano je čuvanje djece. Također su pozvani i župni suradnici koji sudjeluju u pastoralu braka i obitelji kao i polaznici škole za župne suradnike.

 

 1. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

            Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 28. travnja      2019. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 5. svibnja 2019.   godine u 9,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 18. siječnja po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom po rasporedu:

 

Srijeda,16. I., 30.I., 13.II., 27.II.,13.III., 2019.

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

 

Srijeda, 23. I., 6.II., 20.II., 6.III., 20.III. 2019.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti osmih razreda održat će se iza nove godine.

- srijeda,  6.III. 2019. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

- četvrtak,7.III. 2019. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

- petak,     8.III. 2019. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   13. II. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 14. II. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     15. II. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   20.II. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 21.II. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     22.II. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. KANONSKA VIZITACIJA (pastoralni pohod nadbiskupa)

Najavljujemo pastoralni pohod nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića. Nadbiskup je pastir svoje biskupije. Njemu je povjerena pastirska skrb za sav Božji narod u biskupiji. Da bi ostvario svoju pastirsku službu, biskupu pomažu svećenici kao suradnici biskupskog reda, kojima on povjerava pojedine dijelove Božjega naroda koji mu je povjeren. Tako je biskupija po­dijeljena na zajednice koje nazivamo župa. Župu vodi župnik uz pomoć svih vjernika koji su pozvani na svetost, su­odgovornost i   ostvarivanje karizmi koje im je Bog dao. Kako pojedina župa živi, radi i djeluje. Kako  ostvaruje pastirsku skrb za povjereni dio Božjeg naroda. Koje su poteškoće i problemi. Sve to želi vidjeti biskup kada pohađa po­jedinu župu. Kanonska vizitacija pojedine župe obavlja se svake pete godine. Našu župu će pohoditi biskup u petak, 1. ožujka o.g. Pozivamo vjernike na molitvu za blagoslov i duhovne plodove biskupova  pastoralnog pohoda. Župnik treba uz suradnju Pastoralnog i Ekonomskog vijeća te  drugih suradnika pripremiti zapisnik kanonske vizitacije, pripremiti sve prostorije, mjesta, knjige i predmete koje bi­skup želi vidjeti. Radimo na programu dolaska nadbiskupa i o svemu ćete biti obaviješteni na vrijeme. Sve pozivamo na molitvu za uspješan pastoralni pohod Nadbiskupa.

Program Kanonske vizitacije – pohoda nadbiskupa župi

 9,15 – Dolazak Nadbiskupa i Konvizitatora

             9,30 – OŠ Sv. Ane, susret s učiteljima

 10,15 – Kapela Sv. Roka, Kapela Sv. Ane,

             Konkatedrala Sv. Petra i Pavla

 11,00 – Gradska četvrt Gornji grad

            11,45 – Administracija

             Pojedinačni razgovori: voditeljica ureda, sakristanka i domaćica, župni vikari

 12,30 – Ručak

 13,30 – Nastavak pojedinačnih razgovora: župni vikari, preč. Vladimir Mikrut

 14,30 – Pazitelji katedrale, skupljači milostinje, osobe koje pomažu u čišćenju i uređenju konkatedrale

15,45  – ŽPV – Odbor za naviještanje: Vjeroučitelji, katehete, voditelji biblijske skupine, voditelji tečajeva za zaručnike, Misijske skupine, skupina bračnih parova i roditelja, roditelja prvopričesnika, krizmenika i drugih skupina odraslih i mladih vjernika

16,15 – ŽPV – Odbor za liturgijski i molitveni život: voditelji zborova, ministranata, čitača, izvanredni djelitelji pričesti, Zajednica Krvi Kristove, Molitvena skupina za zvanja… 

16,45 – ŽPV – Odbor za karitativnu djelatnost: Članovi karitativne skupine, Marijina Legija…

            17,15 – ŽPV i ŽEV

            18,30 – Sveta misa

 19,30 – Večera

 20,00  – Susret sa župnikom

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

           

Kršteni: 10.II.2019. Katja  Buljević, kći Antuna Buljevića i Ana-Marije r. Svalina

 

Crkveno ukopani: 4.II.2019. Ivana Blaha r. Matijaško(1939). Ivan Gulin(1934.). 5.II.2019. Wolfgang Schmidt(1942). Franjo Trenkl(1948.). 6.II.2019. Vlado Bobotić(1949.).

 

 

SVETE MISE  od 10. do 17.II. 2019. godine

 

nedjelja,                     10. veljače 2019. PETA KROZ GODINU

                                   + Janja Stanić - 6,30 sati

                                   + Agica, Franjo i Marko Tomić, svećenik - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Anto i Marica Debeljak - 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Kristijan Horvat i Bogomila Hečimović - 11,30 sati

                                   + iz obitelji Birmili i Štiglec - 18,30 sati

 

ponedjeljak,              11. veljače 2019. Gospa Lurdska

                                   + Franjo i Marija Minarik – 7,00 sati

                                   + iz ob. Čapo i Šipek – 10,00 sati

                                   + Branko, Miloš i Marija Krga - 18,30 sati

 

utorak,                       12. veljače 2019.

                                   + Marija Pavaković - 7,00 sati

                                   + Josip Pufler -18,30 sati

                                   + Ivica Stojaković i pok. iz ob. Stojaković i Žiroš - 18,30 sati

 

srijeda,                       13. veljače 2019.

                                   + Živko Rogulja - 7,00 sati

                                    + Karlo Grbavac i pok. iz ob. Grbavac - 18,30 sati

                                   + Ivan Faboš i Beno i Heda Vidaković - 18,30 sati

 

četvrtak,                     14. veljače 2019. Sv. Valentin, prez. i muč.

                                   + Feliks Šmital  – 7,00 sati

                                   + Đuro Farkaš i pok. iz ob. Farkaš – 18,30 sati

                                   + Marica Zdravčević i pok. iz ob. Zdravčević - 18,30 sati

 

petak,                         15. veljače 2019.

                                   + Wolfgang Schmidt, prva misa - 7,00 sati

                                   + Janja i Aco Franjić - 18,30 sati

                                   + Marijo i Ivan Bućanac - 18,30 sati

                                  

subota,                       16. veljače 2019.

                                   + Katarina i Mihael Janković - 7,00 sati

                                   + Mira i Stipo Lijić i Mirko Amidžić  - 7,00 sati

                                  

nedjelja,                     17. veljače 2019. ŠESTA KROZ GODINU

                                   + Ruža Rimac - 6,30 sati

                                   + Mirjana Schmidt - 7,30 sati kod sv. Roka

                                   + Dragica Marušić  - 8,30 sati

                                   PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Ivo Džijan - 11,30 sati

                                   + Ivan, Ruža, Frano i Pero Barišić i pok. iz ob. Barišić - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                            Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik