OSMA NEDJELJA KROZ GODINU - 3. ožujka 2019.

Danas je osma nedjelja kroz godinu. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati, u 8,30 sati, u 10,00; u 11,30 i večernja misa u 18,30 sati. Kroz tjedan jutarnje svete mise su u 7,00 a večernje u 18,30 sati.

 

Misli uz današnje evanđelje. (Mt. 6, 24-34)

Gospodin od nas traži više nego što su tražili oni koji su tumačili Mojsijev zakon. On donosi najveću novinu a to je ljubav prema neprijatelju. Zabranjuje svaku vrst odmazde i osvete. Kršćanin mora biti spreman podnijeti zlo a ne se osvećivati.

Nigdje se u Starom Zavjetu ne kaže da se mrze neprijatelji, Isus traži da svoju ljubav prema neprijateljima pokažemo moleći za njih. Isus zna da to nije lako pa naglašava da tako postajemo više sinovi svoga nebeskog Oca. Ona daje da sunce izlazi dobrima i zlima, da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Kršćanin mora biti veći od carinika i svih onih koji ljube samo one koji njih vole. Nebeski će Otac dati nagradu onima koji se trude da ga nasljeduju u savršenstvu. Crkva moli za mir u svijetu. Kako će uspjeti u molitvi ako te ne uspije kod onih koji se okupljaju oko oltara?   

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

            ponedjeljak,   4. ožujka 2019. Sv. Kazimir

srijeda,           6. ožujka 2019. PEPELNICA - Čista srijeda, početak korizmenog       vremena Zapovijedani post i nemrs.  Svete mise s obredom pepeljenja su u: 7,00;             10,00 i 18,30 sati.

            četvrtak,         7. ožujka 2019. Euharistijsko klanjanje

            petak,             8. ožujka 2019. Prvi petak. Križni put – Predmoli ŽPV.

            subota,            9. ožujka 2019. Sv. Franciska Rimska, red.

            nedjelja,       10. ožujka 2019. PRVA KORIZMENA

            Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 sati kod sv. Roka; 8,30 sati, župna u 10,00 sati; 11,30 i večernja u 18,30 sati.

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

Pjevačka proba velikog zbora – utorkom i četvrtkom u 20,00 sati. Pozivamo sve pjevače, dolazimo na svoje pjevačke probe. Pozivamo i sve odrasle župljane koji imaju dara za pjevanje da se pridruže velikom pjevačkom zboru.

Pjevačka proba zbora mladih – ponedjeljkom u 20,00 sati. Pozivamo mladiće i djevojke, dođite i budite aktivni sudionici svoje župne zajednice postajući članovi zbora mladih koji pjevaju na misi za mlade u 11,30 sati.

            Pjevačke probe učenika 7. i 8. razreda i 1. i 2. srednje – subotom u 11,00 sati.

            Pjevačka proba dječjeg zbora(1.-6.razreda) subotom u 10,30 sati.

            Biblijski sat – utorkom u 19,30 sati.

            Susret čitača – petkom u 19,30 sati.

            Marijina legija – utorkom iza večernje mise.

            Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise. 

            Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.

            Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.

            Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.

            Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati

            Susret mladih ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.

Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.

Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.    

 

 1. KORIZMA

            Korizma je vrijeme od 40 dana, od Čiste srijede do Velikog petka, koje služi kao            priprava za Uskrs. U Crkvi je uvedena kao spomen na 40-godišnji hod Izraelaca kroz            pustinju i 40-dnevni Isusov boravak u pustinji. Bog je htio da njome prođe njegov        narod i tu doživi svoj preobražaj, doživi njegov blagoslov, živi od Božjih obećanja i nadanja, od njegovih darova, kao što su voda iz stijene i mana s neba. Pustinja je samo         privremena prilika i mjesto prolaza.

            I Crkva živi svoju pustinju. Ona je Božji narod koji putuje prema svojoj obećanoj           zemlji. Prisutnost pustinje ostaje nužna za razumijevanje kršćanskog života. Taj život i   dalje ostaje na kušnji. Sjećanja na biblijska događanja iz pustinje, mi vjerujemo da je i    nama, ako krećemo, i životno i sakramentalno prema zemlji obećanja, zajamčena   pobjeda.

            To je vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, priprave i spomena krštenja, pomirenja   s Bogom te braćom i sestrama; vrijeme češćeg posezanja za «oružjem kršćanske         pokore»: pokorom, postom i dobrim djelima.

            Korizma započinje obredom pepeljenja. To je stari obred kojem su se obraćeni    grešnici podvrgavali pokori. Posipanje pepelom označava priznavanje vlastite krhkosti i smrtnosti koju Božje milosrđe treba otkupiti. To je otvaranje obraćenju o obvezi            uskrsne obnove.

            Da korizma bude plodonosna, djeluju liturgijske i pučke pobožnosti.

            Sadržaj korizme u župi: Veliki križni put: petkom i nedjeljom u 18,00 sati, koje će      predvoditi pojedine skupine. Petak, 8. III. predmoli ŽPV a u nedjelju, 10. III. ŽEV;            Dječji križni put: utorkom u 18,00 sati. Klanjanje četvrtkom iza mise u18,30 sati.          Korizmena propovijed: petkom nakon križnog puta. Sveta ispovijed: svaki dan prije         mise. Post i nemrs: petkom kroz korizmu. Odricanje za     potrebite. Djela milosrđa:          skrb za bližnje. Čitanje Biblije. Čašćenje križa.      Molitva u mojoj obitelji.    

             Pepelnica-Čista srijeda, početak korizmenog vremena Zapovijedani post i   nemrs. Svete mise s obredom pepeljenja su u: 7,00; 10,00 i 18,30 sati.

 

 1. KANONSKA VIZITACIJA (pastoralni pohod nadbiskupa)

            Nadbiskup je pastir svoje biskupije. Njemu je povjerena pastirska skrb za sav Božji        narod u biskupiji. Da bi ostvario svoju pastirsku službu, biskupu pomažu svećenici kao    suradnici biskupskog reda, kojima on povjerava pojedine dijelove Božjega naroda koji           mu je povjeren. Tako je biskupija po­dijeljena na zajednice koje nazivamo župa. Župu    vodi župnik uz pomoć svih vjernika koji su pozvani na svetost, su­odgovornost i         ostvarivanje karizmi koje im je Bog dao. Kako pojedina župa živi, radi i djeluje. Kako   ostvaruje pastirsku skrb za povjereni dio Božjeg naroda. Koje su poteškoće i problemi.   Sve to želi vidjeti biskup kada pohađa po­jedinu župu. Kanonska vizitacija pojedine   župe obavlja se svake pete godine. Našu župu je nadbiskup Đuro pohodio u      petak, 1. ožujka o.g.

            Hvala onima koji su se odazvali na susret s nadbiskupom.

Kako je prošla vizitacija nadbiskup će dostaviti izvješće nakon kojeg ću obavijestiti i sve skupine i vjernike župe. U razgovoru, nadbiskup je izrazio svoje zadovoljstvo pastoralnim radom župe.

 

 

4.         PROJEKT CARITASA ''75 za 1''

Projekt provodi Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije. Cilj projekta je prikupljati novčana sredstva za Nadbiskupijsku zakladu „Dr. Nikola Dogan“ koja stipendira učenike i studente slabijeg imovnog stanja s područja Nadbiskupije. U nazivu projekta „75 za 1“, broj ’75’ označava godine postojanja Nadbiskupijskog Caritasa, odnosno broj darovatelja u jednoj župi, a ‘1’ označava jednu mjesečnu stipendiju za jednog učenika, studenta ili doktoranda. Ukoliko pojedina župa želi sudjelovati u ovom projektu, potrebno je da uz pomoć  volontera župnog Caritasa i/ili članova Odbora ŽPV-a za karitativnu djelatnost, pronađe 75 obitelji ili pojedinaca koji žele darovati 20 kuna u svrhu projekta. Vremenski period prikupljanja novčanih priloga je od 1. do najkasnije 31. ožujka 2019. Prilozi će se prikupljati iza svake svete mise u sakristiji, i nedjeljom i radnim danom. 

 

 1. KONCERT ZBORA PEČUŠKE KATEDRALE

Na prvu korizmenu nedjelju, 10. ožujka 2019., u 18,30 sati večernje euharistijsko slavlje animirat će katedralni Zbor „Palestrina” iz Pečuha (Mađarska). Nakon svete mise održat će kratki koncert pod ravnanjem dirigenta Szilárda Kovácsa. Zbor „Palestrina” od njegova osnivanja 1953. godine do danas animira svečana liturgijska slavlja pečuške katedrale na latinskom jeziku. Izvode gregorijanske korale i višeglasne skladbe poznatih skladatelja (G.P. Palestrina, O. Lasso, L.G. Viadana, W. Byrd i dr.).

 

7.         KONCERT U KONKATEDRALI

Zbor ’’Don Jakov Salečić’’ iz Smokvica sa otoka Korčule, održat će koncert u konkatedrali, 5.travnja 2019. u 19,00 sati. Zbor,,Don Jakov Salečić" broji 25. dlanova, a iz zbora proizlazi i klapa ,,Smokvica ,,, tako da u jednom imamo i zbor i klapu, te želimo ponuditi koncert, koji bi mogao trajati 1 sat i trideset minuta, a može i kraće, prema dogovoru.

 

8.         KONCERT ZBORA MLADIH POŽEŠKIH GLAZBENIKA

Na V. korizmenu nedjelju, 7. travnja 2019. u našoj konkatedrali večernju svetu misu u 18,30 sati animirat će Zbor mladih požeških glazbenika koji okuplja mlade glazbenike s područja Požeštine od 2015. godine. Nakon svete mise održat će i kratki koncert prigodnih napjeva i skladbi. Repertoar zbora vremenski je vrlo širok, tj. izvode glazbu od vremena gregorijanskih korala pa do najrecentnijih zborskih ostvarenja. Poželjeli su u korizmenom vremenu obogatiti Osječane programom stranih i hrvatskih skladatelja.

 

 1. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

            Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 28. travnja      2019. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 5. svibnja          2019.   godine u 9,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 18. siječnja po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom po rasporedu:

 

Srijeda,16. I., 30.I., 13.II., 27.II.,13.III., 2019.

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

 

Srijeda, 23. I., 6.II., 20.II., 6.III., 20.III. 2019.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

 12.       ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti osmih razreda održat će se iza nove godine.

- srijeda,  6.III. 2019. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

- četvrtak,7.III. 2019. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

- petak,     8.III. 2019. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   13. III. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 14. III. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     15. III. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   20.III. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 21.III. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     22.III. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. BIBLIJSKA SKUPINA

Jedan od velikih znakova djelovanja Duha Svetoga u Crkvi je i sve predanije slušanje Božje riječi. Sveto pismo postaje knjiga svakoga vjernika u koju se ulazi zajedničkim čitanjem i produbljivanjem. Drugi vatikanski sabor posebno potiče da se učestalim čitanjem Pisma izuči najuzvišenije znanje – Isus Krist. Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista. Kroz riječi Svetoga pisma Bog govori samo jednu Riječ: svoju jedinorođenu Riječ, kojom potpuno izriče sebe samoga. Ovim želimo pozvati sve vjernike, i mlade i starije: Dođimo na Biblijski sat koji će se u našoj župi od sada održavati svakoga utorka umjesto četvrtka u 19,30 sati u dvorani iza katedrale.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

 

Kršteni: 3.III. 2019. Leona Stanković, kći Krunoslava Stankovića i Ivane r. Ferenčak; Luka Poljak, sin Karla Poljaka i Gordane r. Bokšić; Lara Mijić, kći Darija Mijića i Andreje r. Biglbauer; Iva Lea Šimić, kći Ante Šimića i Jelene r. Crnčan; Mia Matković, kći Antonia Matkovića i Lucije r. Zebić; Tea Matković, kći Antonia Matkovića i Lucije r. Zebić;

 

Crkveno ukopani: 26.II.2019. Franjo Žulj(1948). 1.III.2019. Jelka Ćalić r. Đurić(1930.). 2.III.2019. Vinko Đordić(1960.).

 

SVETE MISE  od 3. do 10.III. 2019. godine

 

nedjelja,                     3. ožujka 2019.. OSMA KROZ GODINU

                                    + iz ob. Terzić i Hadžiselimović - 6,30 sati

                                    + Ivica Papišta - 7,30 sati kod sv. Roka

                                    + Josip i Luca Majdandžić - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                  + Đenka Trconić i pok. iz ob. Tušla - 11,30 sati

                                    + Vida(ž) i Joso Tomašević - 18,30 sati

 

ponedjeljak,               4. ožujka 2019. Sv. Kazimir

                                    + Klara Ištoković – 7,00 sati

                                    + Ivan i Marija Vondrak - 18.30 sati

                                    + Josip i Elizabeta Pavlić - 18,30 sati

 

utorak,                       5. ožujka 2019.

.                                   + iz ob. Aladrović i Kšenek - 7,00 sati

                                    + Iz ob. Berta i Šimić -18,30 sati

                                    + Stana Čolić - 18,30 sati

 

srijeda,                       6. ožujka 2019. PEPELNICA - Čista srijeda

                                    + Pavao Vukšić - 7,00 sati

                                    + Jula i Josip Hohoš i pok. iz ob. Hohoš - 10,00 sati

                                    + Franjo, Agica i Marko Tomić, svećenik - 18,30 sati

 

četvrtak,                     7. ožujka 2019. Euharistijsko klanjanje

                                    + Ivo Josipović – 7,00 sati

                                    + Toni Perić – 18,30 sati

                                    + Ivka i Nikola Pažin  - 18,30 sati

 

petak,                         8. ožujka 2019. Prvi petak. Križni put

                                    + Drago i Đurđa Đurđević - 7,00 sati

                                    + Josip Salaj - 18,30 sati

                                    + Toni i Zvonko Preselj - 18,30 sati

                                   

subota,                       9. ožujka 2019. Sv. Franciska Rimska, red.

                                    + Rudolf  Huhoja - 7,00 sati

                                    + Jela Ćalić, prva misa - 7,00 sati

                                   

nedjelja,                     10. ožujka 2019. PRVA KORIZMENA

                                    + iz ob. Bambir – 6,30 sati

                                    + Franka i Mirko Korov - 7,30 sati kod sv. Roka

                                    + Rudolf i Joka Kralik - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Ljubica i Frano Alilović - 11,30 sati

                                    + Mate i Zorka Bušić - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar         Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik