Kanonska vizitacija

         Konkatedralnu Župu sv. Petra i Pavla, apostola u Osijeku 1. ožujka 2019. godine u kanonskom pohodu uz konvizitatora vlč. mr. Mate Mićana i tajnika Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoja Lackovića, posjetio je đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić.

         Nakon iskaza pozdrava i dobrodošlice, vizitatori su s domaćim svećenicima predvođeni župnikom mons. Adamom Bernatovićem zajedno molili Treći čas. Svoj posjet nadbiskup je započeo posjetom Osnovnoj školi sv. Ane u Osijeku gdje ga je u nazočnosti učiteljskog vijeća primila ravnateljica Emina Šinka. Ravnateljica je pozdravljajući goste izrazila zadovoljstvo zbog trajno dobre suradnje škole i župe.

         Uslijedio je susret članova Mjesnog odbora Gradske četvrti Gornji grad predvođeni predsjednikom dr. Domagojem Drenjančevićem. Razgovaralo se o uvjetima života u gradu, socijalnim problemima te o mogućim zajedničkim projektima oko obnove konkatedrale koja je simbol grada Osijeka. U povratku u župu svećenici su predvođeni nadbiskupom posjetili tročlanu zajednicu Marijinih sestara Čudotvorne medaljice u Pejačevićevoj ulici.

         Vizitator se tijekom dana zadržao u pojedinačnim razgovorima s djelatnicima župnog ureda. Popodne je uslijedio susret velike skupine pazitelja konkatedrale i skupljača milostinje tijekom kojega su članovi imali prilike iznijeti svoje dojmove i prijedloge. Važan dio vizitacije bio je susret mons. Hranića s pojedinim odborima župnog pastoralnog vijeća i njihovim pridruženim članovima. U Odboru za naviještanje ŽPV-a nadbiskup se susreo s vjeroučiteljima koji žive i djeluju na području župe, katehetama, voditeljima biblijske skupine, voditeljima tečaja za zaručnike, skupinom bračnih parova i roditeljima prvopričesnika te drugim skupinama odraslih i mladih vjernika.

U susretu s Odborom za liturgijski i molitveni život sudjelovali su voditelji zborova, ministranata, čitača, izvanredni djelitelji pričesti, Zajednica Krvi Kristove, Molitvena skupina za zvanja. U župi djeluje šest zborova (dječji, mladi, studentski, mješoviti, jedan pučki zbor pri konkatedrali, a jedan pri Rokovoj crkvi), četrdesetak je ministranata, među kojima su i stariji ministranti, odnosno nadbiskupska asistencija, osamnaestero je izvanrednih djelitelja pričesti (za potrebe šest nedjeljnih misa)  te sedamdeset registriranih članova molitvene skupine za zvanja.

Karitativnu djelatnost pri ŽPV-u u konkatedralnoj župi vrše članovi karitativne skupine, Marijine legije i misijske skupine.

Kanonski pohod završio je svečanim koncelebriranim euharistijskim slavljem kojeg je predslavio nadbiskup Đuro Hranić uz suslavlje konvizitatora mr. Mate Mićana, tajnika Domagoja Lackovića, domaćeg župnika mons. Adama Bernatovića, umirovljenog svećenika Vladimira Mikruta te župnih vikara Zlatka Hnatešina i Roberta Almašija. Misno slavlje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Brane Čutura uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića.

Nadbiskup je izrazio duboku zahvalu za dugogodišnji sustavan pastoralni rad i ocijenio je kako „ova župa jest i treba biti ¢lokomotiva¢ u gradu Osijeku“ uz poticaj daljnje izgradnje župne zajednice u životu Crkve vlastitim angažmanom i životnim svjedočanstvom.