Pepelnica

„Ja se kažem, Bože mili…“ – odjeknula je pokornička pjesma na Čistu srijedu – Pepelnicu, 6. ožujka u prepunoj osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla. Središnje večernje euharistijsko slavlje predslavio je župni vikar Zlatko Hnatešin u koncelebraciji umirovljenog svećenika Vladimira Mikruta. Obredu pepeljenja pridružili su se domaći svećenici, župnik Adam Bernatović i župni vikar Robert Almaši.

            Govoreći o pokori u tumačenju liturgijskih čitanja, vlč. Hnatešin je istaknuo: „I prorok Joel i evanđelist Matej potiču i pozivaju na pokoru. I jednom i drugom zajedničko je gledanje na pokoru kao čin privrženosti Bogu, kao čin pravednosti koji će nam donijeti zdravu religioznost. Pokora znači pokoravati se Bogu, priznavati u svakom trenutku njegovo gospodstvo, tražiti njegovu volju i ne uzmicati pred njom čak ni onda kada od nas traži velike žrtve. A kako nam pokora i žrtva ponekad nisu baš najjače strane, dobro je trenirati, dobro je vježbati se umanjujući svoje apetite postom i egocentričnost djelima milosrđa ili milostinje. No, i jedno i drugo treba biti ostvarivano u dogovoru s Bogom, u dogovoru koji se ostvaruje kroz molitvu“, i nastavio: „Tu se možemo vratiti riječima: „Sjeti se da si prah i da ćeš se u prah vratiti.“ Prihvati svoju zemljanost, svoju darovanost, svoju realnost, živi otvoren Bogu pa će i ona biti znak tvoje veličine i zalog tvoje sreće. Sam Bog ju je prihvatio i u Sinu se podvrgao njezinim pravilima kako bi je iznutra preobrazio. Korizma je spomen-čin tog divnog djela Božje ljubavi, ljubavi do ludosti križa, kako reče Pavao. Ako su post i pokora izraz suobličenja križu Kristovu, bit ćemo od nekih više nego sigurno proglašeni ludima, ali ne posustajmo na tom putu jer je to spasiteljska ludost. Zato neka i ova korizma bude vrijeme dubljeg proživljavanja tajne muke i smrti Isusove u kojima se ostvario spasenjski događaj za čitavo čovječanstvo. Neka bude vrijeme u kojem ćemo kao vjernici na izričitiji i svjesniji način truditi se ostvariti svoj udio u spasenjskom događaju koji nikad ne prestaje“, zaključio je svoju homiliju župni vikar.

U prijepodnevnim satima bile su još svete mise. Tijekom dana mnoštvo vjernika pristupilo je također i sakramentu pomirenja. Misno slavlje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod ravnanjem s. Branke Čutura uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića.

 

Antun Kovačić