PRVA KORIZMENA NEDJELJA - 10. ožujka 2019.

Danas je prva korizmena nedjelja. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati, u 7,30 sati kod sv. Roka, u 8,30 sati, u 10,00; u 11,30 i večernja misa u 18,30 sati.

Kroz tjedan jutarnje svete mise su u 7,00, a večernje u 18,30 sati.

Misli uz današnje evanđelje (Lk 4,1-13)

Krist je imao svoj put. Izražava ga riječima Pisma. On se ne da zavesti da ljudima poda „kruha i zabave“ a kamoli da se dočepa vlasti, makar od Đavla. Ne prihvaća da zavlada ljudima zapanjujućom moći, gotovo na silu ih podlažući sebi. Njegov je put dragovoljno vršenje volje Očeve, put zajedništva, vjere i ljubavi s Bogom. Do srca svojih podanika on ne dolazi nikakvim pritiskom. On očekuje njihovu ljubav i privrženost.

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

            utorak,           12. ožujka 2019. Dječji križni put

            četvrtak,         14. ožujka 2019. Euharistijsko klanjanje

            petak,             15. ožujka 2019. Križni put, korizmena propovijed, Predmole župne                           katehete

            subota,            16. ožujka 2019. Proljetne kvatre

            nedjelja,         17. ožujka 2019. DRUGA KORIZMENA

            Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati, župna u 10,00 sati;            11,30 i večernja u 18,30 sati. Veliki križni put u 18,00 sati predmole vjeroučitelji

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

            Pjevačke probe, susreti čitača, biblijski sat, susret ministranata i ostali susreti, po            ustaljenom rasporedu.

 

 1. KORIZMA

            Korizma je osobiti period u životu Crkve u kojemu se u hodu prema Uskrsu na    poseban način vjernici potiču na slušanje Riječi Božje i na istinitiji život po         evanđelju. Zbog toga je vrijeme korizme prožeto različitim ponudama duhovnog        života, pokore i obraćenja.

            Sadržaj korizme u župi: Veliki križni put: petkom i nedjeljom u 18,00 sati, koje će      predvoditi pojedine skupine. Petak, 15. III. predmoli župne katehete a u nedjelju, 17.          III. vjeroučitelji; Dječji križni put: utorkom u 18,00 sati. Euharistijsko klanjanje:             četvrtkom iza večernje mise. Korizmena propovijed: petkom pod misom. Sveta         ispovijed: svaki dan prije mise. Post i nemrs: petkom kroz korizmu. Odricanje za           potrebite. Djela milosrđa: skrb za bližnje. Čitanje Biblije. Čašćenje križa. Molitva u        mojoj obitelji.            

 

4.         PROLJETNI KVATRENI TJEDAN

            Započinje proljetni kvatreni tjedan u kojem smo pozvani na intenzivniju molitvu te         djela pokore i ljubavi. Kvatre su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći        ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane Crkve i svijeta. Ove su kvatre posvećene pokori i obraćenju. Kvatreni tjedan     završava bogoslužjem kvatri u subotu.

 

 1. PRIJAVA BOLESNIKA ZA USKRSNU ISPOVIJED

Potičemo sve župljane da na vrijeme prijave svoje stare i bolesne članove obitelji za       uskrsnu sv. ispovijed u župni ured. Uskrsna ispovijed bolesnika bit će u ponedjeljak,            1. travnja 2019. godine s početkom u 9,00 sati.

 

 1.  USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE

Uskrsna ispovijed djece u petak, 5. travnja 2019. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,30 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15.30 sati.

 

 1. USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI

            Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno         naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom          misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu   ispovijed.

Školska djeca se ispovijedaju 11. ožujka prije i poslije podne, kada će biti i više svećenika. Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 12. do 17. travnja, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

 

8.         PROJEKT CARITASA ''75 za 1''

Projekt provodi Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije. Cilj projekta je prikupljati novčana sredstva za Nadbiskupijsku zakladu „Dr. Nikola Dogan“ koja stipendira učenike i studente slabijeg imovnog stanja s područja Nadbiskupije. U nazivu projekta „75 za 1“, broj ’75’ označava godine postojanja Nadbiskupijskog Caritasa, odnosno broj darovatelja u jednoj župi, a ‘1’ označava jednu mjesečnu stipendiju za jednog učenika, studenta ili doktoranda. Ukoliko pojedina župa želi sudjelovati u ovom projektu, potrebno je da uz pomoć  volontera župnog Caritasa i/ili članova Odbora ŽPV-a za karitativnu djelatnost, pronađe 75 obitelji ili pojedinaca koji žele darovati 20 kuna u svrhu projekta. Vremenski period prikupljanja novčanih priloga je od 1. do najkasnije 31. ožujka 2019. Prilozi će se prikupljati iza svake svete mise u sakristiji, i nedjeljom i radnim danom. 

 

 1. SUSRET ČLANOVA ŽPV ZA NAVIJEŠTANJE

U srijedu, 13. ožujka 2019 godine održat će se susret članova Odbora ŽPV za naviještanje Osječkog istočnog i zapadnog dekanata u Vikarijatu u 19,30 sati. Pozivamo članove ŽPV za naviještanje, Ivanu Azenić, Stjepana Karana, Mariju Kovačić, Anicu Marušić, Krešimira Strahonju i Doroteju Vojedilov, dođite na ovaj susret. 

 

10.       NADBISKUPIJSKI KRIŽNI PUT ZA MLADE

Četrnaesti nadbiskupijski križni put za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije održat će u subotu, 6. travnja se pod geslom Što god vam rekne, učinite. (Iv 2,5). Okupljanje je predviđeno od 9 do 9:30 ispred župne crkve Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sibinju, a misno slavlje na završetku križnog puta bit će u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu oko 18 sati. Mladi će se kretati na relaciji dugoj 23 km od Sibinja preko Gromačnika, Brodskog Varoša, Slavonskog Broda (Kolonija, Budainka), Podvinja te do slavonskobrodske župe Gospe Brze Pomoći.

Prijevoz mladih do Sibinja, kao i prijevoz iz Slavonskog Broda na kraju križnog puta organizira svaka župa zasebno. Broj mladih koji će sudjelovati potrebno je prijaviti u Ured za mlade (031/253-932 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) do 22. ožujka te prilikom prijave imenovati predstavnika grupe koji će biti odgovoran za svoju skupinu mladih te preuzeti potrebne materijale. Mladi se mogu prijaviti kapelanima ili u župnom uredu.

 

 1. KONCERT ZBORA PEČUŠKE KATEDRALE

Na prvu korizmenu nedjelju, 10. ožujka 2019., u 18,30 sati večernje euharistijsko slavlje animirat će katedralni Zbor „Palestrina” iz Pečuha (Mađarska). Nakon svete mise održat će kratki koncert pod ravnanjem dirigenta Szilárda Kovácsa. Zbor „Palestrina” od njegova osnivanja 1953. godine do danas animira svečana liturgijska slavlja pečuške katedrale na latinskom jeziku. Izvode gregorijanske korale i višeglasne skladbe poznatih skladatelja (G.P. Palestrina, O. Lasso, L.G. Viadana, W. Byrd i dr.).

 

 1. K0NCERT U KONKATEDRALI

Dana 31. ožujka 2019. godine iza večernje svete mise u 18,30 sati troje glazbenika izvest će besmrtni Stabat Mater od Govannija Battiste Pergolesi(1710-1736). Glazbenici su Gabrijela Škrabal, sopran, Mirna Vidović mezzosopran i Anton Ećimović, otguljaška pratnja, inače magistar teorije glazbe.

 

13.       KONCERT U KONKATEDRALI

Zbor ’’Don Jakov Salečić’’ iz Smokvica sa otoka Korčule, održat će koncert u konkatedrali, 5.travnja 2019. u 19,00 sati. Zbor,,Don Jakov Salečić" broji 25 članova, a iz zbora proizlazi i klapa ,,Smokvica ,,, tako da u jednom imamo i zbor i klapu, te želimo ponuditi koncert, koji bi mogao trajati 1 sat i trideset minuta, a može i kraće, prema dogovoru.

 

14.       KONCERT ZBORA MLADIH POŽEŠKIH GLAZBENIKA

Na V. korizmenu nedjelju, 7. travnja 2019. u našoj konkatedrali večernju svetu misu u 18,30 sati animirat će Zbor mladih požeških glazbenika koji okuplja mlade glazbenike s područja Požeštine od 2015. godine. Nakon svete mise održat će i kratki koncert prigodnih napjeva i skladbi. Repertoar zbora vremenski je vrlo širok, tj. izvode glazbu od vremena gregorijanskih korala pa do najrecentnijih zborskih ostvarenja. Poželjeli su u korizmenom vremenu obogatiti Osječane programom stranih i hrvatskih skladatelja.

 

 1. PASTORALNI POHOD PAPE FRANJE SKOPJU

S Radošću smo primili vijest da će papa Franjo u utorak, 7. svibnja 2019. godine pohoditi grad Skopje u Sjevernoj Makedoniji pod geslom ''Ne boj se stado malo!''(Lk.12.32). Na susret sa Svetim Ocem u Skopje poziva i nas domaćin, biskup u Skopju mons. Kiro Stojanov. Nadbiskup Đuro nas potiče i poziva da se pridružimo hodočašću i susretu s papom Franjom 7. svibnja ove godine u Skopju. Možete se prijaviti u župnom uredu do 18. travnja. O detaljima hodočašća kao i o cijeni bit će te uskoro obaviješteni. 

 

 1. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

            Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 28. travnja      2019. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 5. svibnja          2019.   godine u 9,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 18. siječnja po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom po rasporedu:

 

Srijeda,16. I., 30.I., 13.II., 27.II.,13.III., 2019.

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

 

Srijeda, 23. I., 6.II., 20.II., 6.III., 20.III. 2019.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

 19.       ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti osmih razreda održat će se iza nove godine.

- srijeda,          8.V. 2019. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

- četvrtak,        9.V. 2019. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

- petak,          10.V. 2019. OŠ Vl. Becića

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se u drugom tjednu tekućeg mjeseca u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   13. III. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 14. III. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     15. III. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,   20.III. 2019. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak, 21.III. 2019.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     22.III. 2019. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. BIBLIJSKA SKUPINA

Jedan od velikih znakova djelovanja Duha Svetoga u Crkvi je i sve predanije slušanje Božje riječi. Sveto pismo postaje knjiga svakoga vjernika u koju se ulazi zajedničkim čitanjem i produbljivanjem. Drugi vatikanski sabor posebno potiče da se učestalim čitanjem Pisma izuči najuzvišenije znanje – Isus Krist. Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista. Kroz riječi Svetoga pisma Bog govori samo jednu Riječ: svoju jedinorođenu Riječ, kojom potpuno izriče sebe samoga. Ovim želimo pozvati sve vjernike, i mlade i starije: Dođimo na Biblijski sat koji će se u našoj župi od sada održavati svakoga utorka umjesto četvrtka u 19,30 sati u dvorani iza katedrale.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik zadužen za bolnicu je pater Stanislav Wojtko koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Stanislava je: 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su se prijavile da budu pazitelji konkatedrale, držite  se rasporeda. Crkva je otvorena od 8 do 19 sati, osim ponedjeljkom, radi čišćenja zatvorena je od 8 do 12 sati. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

 

Kršteni: 10.III. 2019. Leopold Vrdoljak, sin Tomislava Vrdoljaka i Rose r. Marijanović;  Lukas Sajler, sin Filipa Sajlera i Ines r. Perić.

 

Crkveno ukopani: 4.III.2019. Vera Kralj r. Pankarić(1947.). 6.III.2019. Ante Lauc(1941.). 7.III.2019. Branko Mihić(1957.).

 

 

SVETE MISE  od 10. do 17.III. 2019. godine

 

nedjelja,                     10. ožujka 2019. PRVA KORIZMENA

                                    + iz ob. Bambir – 6,30 sati

                                    + Franka i Mirko Korov - 7,30 sati kod sv. Roka

                                    + Rudolf i Joka Kralik - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

+ Ljubica i Frano Alilović - 11,30 sati

                                    + Mate i Zorka Bušić - 18,30 sati

 

ponedjeljak,               11. ožujka 2019.

                                    + Josip Novoselac – 7,00 sati

                                    + Ana, Janc i Katica Lanišćak - 18.30 sati

                                    + Dražen Majhen - 18,30 sati

 

utorak,                       12. ožujka 2019.

.                                   + Mile Pešut - 7,00 sati

                                    + Tihomir Maršić -18,30 sati

                                    + Blaž i Stana - 18,30 sati

 

srijeda,                       13. ožujka 2019.

                                    + Luca Tolj - 7,00 sati

                                    + iz ob. Lauda i Anđa Ljubas - 18,30 sati

                                    + Manda i Ilija Milanović - 18,30 sati

 

četvrtak,                     14. ožujka 2019. Euharistijsko klanjanje

                                    + Mile i Anka Petrak i pok. iz ob. Ivezić – 7,00 sati

                                    + iz ob. Pinterić i Šambić – 18,30 sati

                                    + Josip i Milica Perišić - 18,30 sati

 

petak,                         15. ožujka 2019. Križni put

                                    na nakanu- 7,00 sati

                                    + iz ob. Dješka i Dražić - 18,30 sati

                                    + Ante Zebić - 18,30 sati

                                   

subota,                       16. ožujka 2019.

                                   + Palika Benak - 7,00 sati

                                    Na nakanu - 7,00 sati

                                   

nedjelja,                     17. ožujka 2019. DRUGA KORIZMENA

                                    + Ivanka Biljan – 6,30 sati

                                    + Marko, Mara i Jozo Piškorjanac - 7,30 sati kod sv. Roka

                                    + Zorka i Nikola Stanić - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Franjo Šmit - 11,30 sati

                                    + Željka Trstenjak - 18,30 sati

 

Zlatko Hnatešin, župni vikar                                                             Robert Almaši, župni vikar                                                             

mons. Adam Bernatović, župnik