NEDJELJE KROZ KOLOVOZ - 2019. OSAMNAESTA - DEVETNAESTA – DVADESETA – DVADESET I PRVA – DVADESET I DRUGA KROZ GODINU

 VAŽNIJI BLAGDANI KROZ KOLOVOZ

 

            GOSPA OD ANĐELA – « PORCIUNKULA» - 2. kolovoza;

            Pola sata hoda jugozapadno od Asiza nalazi se mala crkvica posvećena Gospi od            anđela. Sveti Franjo Asiški obnovio je crkvicu svojim rukama. Crkvica se zove još       Porciunkula, što znači mali dio, dijelak što ga je Franjo pridržao za upotrebu na zemlji.       Tu je crkvicu Franjo posebno ljubio jer je u njoj upoznao Božji poziv i počeo novi     život. Crkvica je kolijevka Franjevačkog reda. U toj crkvici Franjo je zatvorio oči g.             1216. Velika bazilika koja se diže iznad crkvice sagrađena je 1569-1678 g.

 

            Vjernicima je Porciunkula poznata osobito po oprostu koji je sv. Franjo od Isusa             izmolio. Dana 2. kolovoza molio je u crkvici, ukaže mu se Isusu i Marija okruženi          mnoštvom anđela. Isus upita Franju kakvu milost želi za spas ljudi. Franjo zamoli          Gospodina da udijeli potpuni oprost svakome tko se skrušeno ispovijedi i posjeti ovu       crkvicu. Gospodin mu udijeli traženu milost a papa Honorije III. potvrdi oprost.             Kasnije se povlastica oprosta proširila na sve crkve.

 

            Na dan 2. kolovoza, u župnim crkvama može se zadobiti potpuni oprost zvani     «Porciunkula». Propisana djela za dobivanje ovog oprosta su: pohod crkvi u kojoj            treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, dodavši ovome ispovijed i pričest, te molitvu na      nakanu sv. Oca. Ovaj se oprost može dobiti samo jedanput.

 

            PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO – 6. kolovoza;

            Jednom zgodom Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, povede ih na visoku goru u      osamu. Tu se pomoli. I dok se molio, preobrazio se. Zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I ukazaše se Mojsije i Ilija te razgovarahu s Isusom   (usp. Mt.17. 1-3).

            Svojim preobraženjem Isus je htio prije svoje muke učvrstiti vjeru apostola da je on        Spasitelj, pokazati im slavu u koju će ući poslije uskrsnuća te otkriti koja je budućnost       njegove Crkve.

 

            VELIKA GOSPA  -  UZNESENJE BDM  -  15. kolovoza;

            «Bezgrešna Djevica, sačuvana čista od svake ljage istočnoga grijeha, ispunivši tijek        zemaljskog života, s dušom i tijelom bila je uznesena u nebesku slavu, i od Gospodina           uzvišena kao Kraljica svih stvari, da bude potpunije u skladu sa svojim Sinom,            Gospodarom gospodara i pobjednikom nad grijehom i smrću», kaže II. vatikanski          sabor u LG 59.

 

            Uznesenje Djevice početak je i slika budućeg savršenstva Crkve, putokaz sigurne nade   i utjehe Božjem putničkom narodu.

            Svetkovina Velike Gospe slavi se u svim našim župama. Svete mise u župi su u 7,00      sati; 8,30; 10,00 i 18, 30 sati.

            Raspored svetih misa u Aljmaškom svetištu: 7 sati, 9 sati, svečana u 10,30           poslijepodne u 17 i 19 sati. Prilika za svetu ispovijed cijeli dan.

 

            Za one koji žele hodočastiti pješice zajednički polazak je na blagdan Velike Gospe u 4   sata ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja). Župljani koji će hodočastiti           pješice trebaju se prijaviti u župni ured da im osiguramo mjesto u autobusu za njihov povratak.

 

            SVETI ROK  -  16. kolovoza;

            Rodio se g. 1295 u Montpellieru u Francuskoj. Otac mu je bio grof a njegovi su se          pređi borili za oslobođenje Svete zemlje. Prije svoje dvadesete godine ostaje bez             roditelja, prodaje sva svoja dobra i novac podijeli siromasima i kao siromašni   hodočasnik krene prema Rimu. Postao je hodočasnik Isusa Krista, zastajući u       pojedinim mjestima dvoreći najteže bolesnike a neke od njih i ozdravlja. Dvoreći             bolesnike i sam postaje bolesnik, razbolio se od kuge, tako da ga svi protjeruju iz            svojih mjesta. Sklanja se u šumu i ondje se hrani biljem, uzdajući se u Božju       Providnost. Tako je nastala legenda da mu jedan pas svakog dana donosio komad         kruha. Uspio se vratiti u svoju domovinu ali toliko izobličen od bolesti da su ga jedva             prepoznali. Preminuo je 16. kolovoza 1327. godine.

 

            Sveti Rok je štovan kao zaštitnik protiv kuge, što je pridonijelo njegovu štovanju i          slavi. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodni katastrofama.

 

I u našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela svetog Roka i to 1684. godine, u kojoj se svake nedjelje služi sveta misa u 7,30 sati, osim kroz mjesec srpanj i kolovoz. Na sam blagdan, svete mise u crkvi sv. Roka su: 8, 10 i 18,00 sati.

         

            MUČENIŠTVO SV. IVANA KRSTITELJA  -  29. kolovoza;

            Veliki prorok, preteča našeg Gospodina kojeg je krstio i pokazao na rijeci Jordanu          danas, radi svjedočanstva za istinu daje svoj život. Herod, nevjerni kralj, «vjeran»     svojoj zakletvi koju dao Herodijadinoj kćeri, daje odrubiti glavu Ivanu Krstitelju.

            Danas na blagdan mučeništva Ivana Krstitelja je crkveni god u Brijestu.

 

 1. LJETNI RASPORED SV. MISA (srpanj i kolovoz)

            Mjesec srpanj i kolovoz su dva mjeseca praznika naše djece kada i odrasli uzimaju         svoje godišnje odmore  i veći je broj vjernika odsutan iz grada. I mi svećenici trebamo    otići na svoje godišnje odmore, i zbog toga u mjesecu srpnju i kolovozu imamo ljetni           raspored svetih misa.

Radnim danom svete mise su u konkatedrali navečer u 18,30 sati, a ujutro u 8 sati bit će samo ukoliko ima sprovodna sveta misa. Subotom je misa u 7 sati ujutro.

            Nedjeljom i blagdanom svete mise će biti; u 7.00 sati, 8,30 sati; u 10,00 sati i večernja u 18,30 sati. Svete mise kod sv. Roka u 7,30 sati te u konkatedrali u 11,30            sati preko ljeta neće biti. Ovakav raspored uključivo do posljednje nedjelje u kolovozu.  

  

3.         RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

            Kroz ljetno vrijeme, srpanj i kolovoz, započinjemo sa skraćenim radnim vremenom        Župnog ureda. Župni ured će raditi u radne dane samo popodne od 16 do 18 sati, a        subotom od 11 do 12 sati. Za hitne slučajeve na raspolaganju smo uvijek.

 

 1. HODOČAŠĆE GOSPI ALJMAŠKOJ

I ove godine organiziramo tradicionalno hodočašće našega grada na svetkovinu Velike Gospe u Aljmaš. Autobus kreće s parkirališta na Gornjodravskoj obali u 7,30 ili 8,00 sati. Svi oni koji žele hodočastiti mogu se prijaviti u župni ured. Cijena je 25 kn. Prijavimo se na vrijeme, do srijede, 10. kolovoza. Za one koji žele hodočastiti u Aljmaš pješice, zajednički je polazak u 4,00 sati ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja).

Raspored hodočašća:

Uoči Velike Gospe, 14. kolovoza – 18,00 sati pobožnost Križnoga puta na Kalvariji; 19,00 sati sv. Misa; 20,00 sati ura klečanja; 21,00 sat procesija sa svijećama do kapelice 'na Lipi' – prigodna marijanska pobožnost.

Velika Gospa, 15. kolovoza – svete mise: 6, 8, 10, 12, 16, 18 sati. Svečanu svetu misu u 10,00 sati predvodi nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. 

 

 1.        PROSLAVA VELIKE GOSPE U ŽUPI

U utorak, 15. kolovoza Crkva slavi svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svete mise su u župi po ljetnom nedjeljnom rasporedu u 7,00; 8,30; 10,00 i večernja u 18,30 sati. Trodnevnica uoči Velike Gospe započinje u nedjelju uz večernju misu u 18,30 sati.

 

 1. PROSLAVA SV. ROKA

U četvrtak, 16. kolovoza, slavimo sv. Roka zaštitnika protiv bolesti kuge. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodnim katastrofama. U našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela sv. Roka davne 1684. godine. I ove ga godine želimo svečano proslaviti. Svete mise u našoj kapeli biti će u 8,00, 10,00 i 18,00 sati. 

 

 1. PERSONALNE PROMJENE U ŽUPI

Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu od 12. srpnja 2019. broj: 668/2019.,   za novog župnog vikara u Osijeku 1. imenovan je vlč. Blaž Jokić, dosadašnji župni vikar u Donjem Miholjcu. Službu započinje 20. kolovoza ove godine. Vlč. Blažu želimo dobrodošlicu u našu župu koja je sada i njegova.

Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu od 12. srpnja 2019. broj: 673/2019. vlč. Zlatko Hnatešin razriješen je službe župnog vikara u Osijeku 1. i od 20. kolovoza imenovan je župnim vikarom u župi Duha Svetoga u Slavonskom Brod 2. Vlč. Zlatku u ime cijele župne zajednice i svoje osobno ime, želim zahvaliti za sve ono što je kroz godinu dana rada i djelovanja učinio za život, rast i napredak ove župne zajednice. Hvala mu, uz obećanje da ćemo ga molitvama pratiti u njegovom daljnjem životu i radu, želeći i dalje ostati povezani.  

 

 1. NOĆ SVETIŠTA U IVANOVCIMA

Hrvatska Schönstattska obitelj u suradnji s Uredom za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, u subotu 31. kolovoza 2019. u Svetištu Majke Triput Divne u Ivanovcima organizira susret mladih. Budući da je 15. rujna 2018. godine nadbiskup mons. Đuro Hranić posvetio Drugo Schönstattsko svetište u Hrvatskoj ovim susretom želi se i mlade naše Nadbiskupije upoznati s njim i djelovanjem Schönstattske obitelji.  Svetište je svakodnevno otvoreno i posjećeno. U planu su i mnoge druge pobožnosti, aktivnosti i hodočašća članova pokreta i ostalih vjernika. Ovogodišnji susret mladeži pod nazivom Noć Svetišta ima temu: vjerodostojni.Susret će započeti okupljanjem oko 14.30, a završit će večernjim koncertom poznatog duhovnog glazbenika Alan Hržice i Srca Isusova. Posebna molba upućena je dekanima da na razini dekanata ili susjednih župa pokušaju dogovoriti prijevoz za mlade. Svi svećenici su također pozvani da pomognu ispovijedati i sudjeluju na susretu sa mladima iz svoje župe.  Radi bolje organizacije ukupan broj sudionika treba prijaviti župnom uredu Svih Svetih Đakovo do 1. kolovoza 2019. na tel. 031 802 300; 098 631 063; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 1. PUT U TAIZÉ

Župa sv. Josipa radnika i Crkveno pjevačko društvo MIR iz Belišća organiziraju put u Taizé od 2. do 12. kolovoza 2019. Cijena puta je 850 HRK, a kotizacija za smještaj iznosi 50 eura za one do 30 godina ili 140 eura za starije od 30 godina.Prijave su u župnom uredu Belišće – 031/664-823.

 

 1. TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU

Novi ciklus tečaja priprave za brak održava se u rujnu i to u ponedjeljak, 2. rujna 2019. u 19,00 sati u našoj dvorani, traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme. Ne treba se posebno prijavljivati na tečaj. Na sam dan početka tečaja, dakle 3. rujna u 19,00 sati u našoj dvorani prije prvog predavanja obavlja se upis kandidata.

 

 1. UPIS DJECE NA ŠKOLSKI VJERONAUK

            Uskoro će započeti nova školska godina. Želimo naglasiti važnost upisa djece na školski vjeronauk, bilo da je riječ o prvom razredu osnovne škole ili prvom razredu srednje škole. Upozoravamo roditelje da djeca koja pohađaju etiku umjesto vjeronauka ne mogu biti kandidati za sakrament prve pričesti i potvrde.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Marek koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 098 933 8981.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.  

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

            Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve.   Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi,          a nisu prijavljene, da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 

 

SVETE MISE  od 28. VII.  do 1. IX. 2019. godine

 

nedjelja,                     28. srpnja 2019. SEDAMNAESTA KROZ GODINU

                                    + iz ob. Inhif i Centa - 7,00 sati

                                    + Marko Tomić, svećenik i Agica i Franjo Tomić - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Petar Čes - 18,30 sati

ponedjeljak,               29. srpnja 2019.

                                    + Damir Vuković - 18,30 sati                       

utorak,                       30. srpnja 2019. Sv. Petar Krizolog, b. i n.

                                    + Mile Perić - 18,30 sati

srijeda,                       31. srpnja 2019. Sv. Ignacije Loyolski, prez.

                                    + Mira Grbavac - 18,30 sati

četvrtak,                     1. kolovoza 2019. Sv. Alfonz Marija deʹ Liguori, b. i n.

                                    + iz ob. Lijak - 18,30 sati

petak,                         2. kolovoza 2019. Gospa od Anđela - ʹPorciunkulaʹ

                                    + Katica Plašćak - 18,30 sati            

subota,                       3. kolovoza 2019. Bl. Augustin Kažotić, b.

                                    + Janja i Blaž Bilić  - 18,30 sati

 

nedjelja,                     4. kolovoza 2019. OSAMNAESTA KROZ GODINU

                                    + Mira i Dragiša Ljubisavljević - 7,00 sati

                                    + iz ob. Moher i Katarina Rihard - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Stjepan Kovač - 18,30 sati                        

ponedjeljak,               5. kolovoza 2019. Gospa Snježna

                                    Na nakanu ob. Kraljević - 18,30 sati                        

utorak,                       6. kolovoza 2019. Preobraženje Gospodinovo

                                    + Vinko i Marija Miličević - 18,30 sati

srijeda,                       7. kolovoza 2019.

                                    + Viktor i pok. iz ob. Sombot i Selthofer - 18,30 sati

četvrtak,                     8. kolovoza 2019. Sv. Dominik, prez.

                                    + Anica KLemenc i pok. iz ob. Kemenc - 18,30 sati                      

petak,                         9. kolovoza 2018. Sv. Terezija Benedikta od Križa, dj. i muč.        

                                    + Ivanka Dukmenić - 18,30 sati

subota,                       10. kolovoza 2019. Sv. Lovro, đ. i muč.Sv. Klara, dj.

                                    + iz ob. Kvesić, Pinjuh i Dodig - 7,00 sati

 

nedjelja,                     11. kolovoza 2019. DEVETNAESTA KROZ GODINU

                                    + Marija Proklin - 7,00 sati

                                    + Tihomir Kasa - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Petar Čes - 18,30 sati                                 

ponedjeljak,               12. kolovoza 2019.                           

                                    + Marija i Andrija Vrabić i pšok. Iz ob. Biter- 18,30 sati

utorak,                       13. kolovoza 2019.

                                    + Nada Radović - 18,30 sati

srijeda,                       14. kolovoza 2019. Sv. Maksimilijan Kolbe, prez. i muč.

+ Vlado Vojedilov – 18,30 sati

četvrtak,                     15. kolovoza 2019. UZNESENJE BDM NA NEBO – Velika Gospa

                                    + Krešimir, Anka i Tihomir Antunović - 7,00 sati

                                    + Vladimir i Biserka Pavlov i pok. iz ob. Šomorja - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Ivan i Eržika Čondor - 18,30 sati

 

petak,                         16. kolovoza 2019. Sv. Rok

                                    + Sofija Batorek - 18,30 sati

                        Crkva sv. Roka:

                                    + Pavao, Zlatko i Zdenka Mores - 8,00 sati

                                    + Ivka Matić – 10,00 sati

                                    + Antun i Kata Ivančić - 18,30 sati

subota,                       17. kolovoza 2018.

                                    + Sofija Stanić - 18,30 sati

 

nedjelja,                     18. kolovoza 2019. DVADESETA KROZ GODINU

                                    + Sofija i Jela Stanić - 7,00 sati

                                    + Stjepan Prodanović - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Angelina, Stjepan, Karolina i Mato - 18,30 sati   

ponedjeljak,               19. kolovoza 2019.

                                    + Slava(ž) i Ivan Štefanek - 18,30 sati         

utorak,                       20. kolovoza 2019. Sv. Bernard, op. i n.

                                    + Anica, Marko i Ruža Bošnjak - 18,30 sati

srijeda,                       21. kolovoza 2019.  Sv. Pio X., p. 

                                    + Vera Legvard i pok. iz ob. Vidović - 18,30 sati

četvrtak,                     22. kolovoza 2019. BDM Kraljica 

                                    + Marija Šokčević - 18,30 sati

petak,                         23. kolovoza 2019. Sv. Ruža Limska, dj.  

                                    + Ivica Čatić i pok. iz ob. Čatić - 18,30 sati        

subota,                       24. kolovoza 2019. Sv. Bartol, ap.

+  Marija Stanić – 7,00 sati

           

nedjelja,                     25. kolovoza 2019. DVADESETA I PRVA KROZ GODINU   

                                    + Marija i Janja Stanić - 7,00 sati

                                    + Đuro Podboj i Slavko Mikulić - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Petar, Ivan i Pavica Barišić - 18,30 sati

ponedjeljak,               26. kolovoza 2019.

                                    + Bosiljka Dumančić - 18,30 sati

utorak,                       27. kolovoza 2019. Sv. Monika  

                                    + Damir, Anica i Vlado Vranješ - 18,30 sati

srijeda,                       28. kolovoza 2019. Sv. Augustin, b. i n. 

                                    + iz ob. Vranješ i Kećinović - 18,30 sati

četvrtak,                     29. kolovoza 2019. Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja

                                    + Štefanija Čandrlić - 18,30 sati

petak,                         30. kolovoza 2019.

+ Zvonimir Radić - 18,30 sati

subota,                       31. kolovoza 2019. Gospa od suza

+ Ana i Filip Lažeta - 7,00 sati

                       

nedjelja,                     1. rujna 2019. DVADESET I DRUGA KROZ  GODINU

                                    + Josip i Zorka Perošević - 6,30 sati

                                    + Kata Lenhart - Mikić - 7,30 sati kd sv. Roka       

                                    + Ivica Mihelić i Vinko Tetkić - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Zoran Podrumac - 11,30 sati         

                                    + Roza i Zlatko Matković - 18,30 sati

 

 

Robert Almaši, župni vikar                                                             Zlatko Hnatešin, župni vikar 

mons. Adam Bernatović, župnik