Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki mons.dr. Đuro Hranić. Sve je započelo blagoslovom vatre ispred konkatedrale, na kojoj je upaljena uskrsna svijeća, koja označava uskrslog Krista, a zatim je uslijedila procesija, te hvalospjev uskrsloj svijeći koju je ispjevao đakon Ivan Živić. Nakon biblijskih čitanja koja su razotrkivala svu povijest spasenja, blagoslovljena je krsna voda, te započela misa proslave uskrsnuća, koju su uz biskupa Hranića suslavili i župnik mons. Adam Bernatović, župni vikar Josip Semialjac, studentski kapelan Arek Krasicki, te prof.dr. Zvonko Pažin koji je pripremao ovogodišnje katekumene s osječkog područja, njih 51.

Zato se, na poseban način, biskup obratio katekumenima koji su primili sakramente kršćanske inicijacije krštenje i krizmu:
- Po sakramentima krsta i potvrde, noćaš bivate suobličeni Isusu Kristu, postajete dionici njegove sudbine. Po svetoj Pričesti, blagovanju Kristova tijela i krvi, Krist živi u nama, postaje naša nutarnja dinamička snaga i izvor nadahnuća. Primanjem sakramenata započinje hod za Kristom, započinje rad na sebi, urastanje u njegovo pashalno otajstvo, zahtjevno usklađivanje svojih postupaka, riječi i djela s Isusom Kristom, velikodušno darivanje sebe samoga drugima. Na kraju, postavljam temeljno pitanje – vjerujete li da je Isus Sin Božji, da je uskrsnuo, da je pobijedio smrt? Da biste došli do cilja prema kojem vodi sakramentalni život, da bi doista postali novi ljudi, zdravi element i zdrava alternativa tolikoj sebičnosti, egoizmu i zlu oko nas, da biste imali snage za hod za Kristom i za plivanje protiv struje potrebna vam je vjera: Vjerujete li? Vjerujete li da je Isus doista ustao od mrtvih, da postoji cilj nakon tjelesne smrti, te da je Isus kadar i voljan i na dovesti na taj cilj?
Biskup je zatim svima čestitao Uskrs, a u prigodnom obraćanju župnik bernatović u ime svih vjernika čestitao je biskupu Uskrs, te  desetu obljetnicu biskupstva i 25 godina svećeništva, uz skroman dar.
D.Karnaš