Svečano uskrsno misno slavlje u osječkoj konkatedrali

ĐAKOVO (TU) – „Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih?“ upitao je na svečanom misnom slavlju o svetkovinu Uskrsa, 24. travnja u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla nadbiskup đakovačko-osječki, mons. dr. Marin Srakić citirajući redak Evanđelja po Marku.

Mnogi kamenovi, osobni i obiteljski, socijalni i crkveni, pritišću čovjekovo srce. Tu su i kamenovi nepravde, poniženja ili ugašenih nada koji pritišću cijeli narod, rekao je mons. Srakić i istaknuo kako na kraju svega dolazi strah od kamena boli i smrti.  Čovjek je od najranijih vremena u različitim ideologijama i mitovima tražio istinu. No, potrebne su činjenice, a činjenica je Isus Krist, čovjekova sudbina i jedinstveni lijek koji rješava problem smrti i života.


Govoreći o uskrsnuću nadbiskup je naglasio da ono nije oživljavanje, ni povratak u prijašnji život, ni samo uskrsnuće duše, već uskrsnuće tijela i života cijele osobe. „Tijelo, na koje smo toliko navezani, bit će «preobraženo», ponovno stvoreno i ostat će vječno, kao što se to dogodilo uskrslom Kristu. Novi život bit će i vječan i blažen, jer ćemo sudjelovati na samom božanskom životu; to je ono što nazivamo nebom“ pojašnjeno je vjernicima u osječkoj konkatedrali.

„Ljudske snove i utopije prebrodio je Vazam, prevladala je čudesna plemenitost Božja. Tu, naravno, i samo tu, temelji se jedino pravi humanizam i jedini ozbiljan materijalizam. Krist Gospodin je obećao, a obećanje je potkrijepio sakramentima i milostima. Uskrs je blagdan obnove života i nade. Obnoviti se vazmenim sakramentima znači u nutrini naše duše prepustiti se Duhu Svetom koji je sposoban prevladati i smrt“, rekao je mons. Srakić te zaključio kako se našao Onaj koji je odvalio smrtni kamen.Žene koje su došle na Kristov grob nisu pitale tko je navalio kamen, nego tko će ga otkotrljati. „U vremenu koje je pred nama trebamo razmišljati kako ćemo odvaliti kamen koji je navaljen - ne na smrt nego na život hrvatskoga naroda.“ poručio je mons. Srakić. Uz uskrsne čestitke vjernicima podsjetio je da je ovogodišnje slavlje Uskrsa zajedničko za vjernike  rimokatoličke i pravoslavne vjeroispovijesti i izrazio nadu u da će doći vrijeme u kojemu će se svake godine zajedno slaviti Uskrs kao zajednički korak prema Kristu Uskrslom. Prisutne vjernike nadbiskup je pozvao  da pođu u Zagreb i izraze dobrodošlicu Benediktu XVI. koji se, iako u visokoj starosti, radosno odazvao na poziv da dođe u Hrvatsku.Na koncu misnoga slavlja u ime vjernika osječke konkatedralne župe Sv. Petra i Pavla uskrsnu čestitku đakovačko-osječkom nadbiskupu uputio je župnik, mons. Adam Bernatović. Uz župnika u koncelebraciji je bio tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Robert Jugović, župni vikar Josip Semialjac i đakon Ivan Živić. Svečano liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura.

M. Kuveždanin