Viteška svečanost u konkatedrali

Bratovština hrvatskih vinskih vitezova u subotu, 26. listopada je prvi put posjetila grad Osijek te je u konkatedrali sv. Petra i Pavla održala svoju svečanost primanja (akreditacije) novih članova te promaknuća (intronizacije) članova u više stupnjeve reda. Utemeljena 2002. godine u svetištu Svete Mati Slobode u Zagrebu odlukom Europskog vinskog viteškog reda, Bratovština hrvatskih vinskih vitezova okuplja stotinjak poštovatelja vina, među kojima su uz poznate vinare, vinogradare i enologe, i akademici, gospodarstvenici, biskupi i svećenici te brojne javne osobe.

 

Uvodeći u euharistijsko slavlje spomendana sv. Dimitrija, đakona, koje je prethodilo viteškoj svečanosti, konkatedralni župni vikar Robert Almaši gostima pristiglim iz svih krajeva Hrvatske predstavio je grad Osijek i pozdravio vitezove i viteške dame: „Okupljeni smo u velebnoj Strossmayerovoj konkatedrali posvećenoj svetim apostolima Petru i Pavlu, u susjedištu đakovačko-osječkih nadbiskupâ, u Osijeku – gradu koji ima svoju povijest. (…) Osobitu dobrodošlicu izričem članovima Bratovštine hrvatskih vinski vitezova iz cijele naše Domovine - na čelu s njihovim predsjednikom gospodinom vitezom Ivom Delongom koji su ove godine izabrali naš Grad i našu Konkatedralu za održavanje svoje Viteške svečanosti.“

U prigodnoj homiliji obraćajući se članovima Bratovštine na tragu dnevnog evanđelja o neplodnoj smokvi u vinogradu Almaši je pozvao: „Vi, poštovani članovi Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova niste izolirani pojedinci već ste upravo po vašem članstvu u ovoj Bratovštini pozvani, a nada sve po svetom krštenju odnosno krsnom pozivu biti živi udovi Crkve i našeg hrvatskog naroda. Jer upravo smo po krštenju pritjelovljeni Kristu kao loza trsu. Svojim životom, djelovanjem i svjedočanstvom donosite plodove u Bratovštini u kojoj djelujete, u sredinama u kojima živite. Ali znajte! Bilo koji rad i aktivnost bez Boga su neplodni i uzaludni. Mnogi vas danas, ali vjerujem i inače promatramo s posebnim pijetetom i poštovanjem i smatramo zaista vrijednim ono što činite kako i piše u opisu povijesti Bratovštine: promiče kulturu vina, hrvatsku povijest, kulturu i tradiciju, mir među narodima, rušenje predrasuda i promiče moralne i humane vrednote bazirane na temeljima i tradicionalnim vrijednostima kršćanske Europe“, te ističući primjer sv. Dimitrija rekao: „Sveti Dimitrije je izdanak i plod prvih kršćanskih vremena koja zauvijek ostaju nadahnuće i uzor nasljedovanja Isusa Krista. On je svjedok vjere i svjedok domoljublja, jer je do kraja ostao sa svojima i zato ga povijest pamti i časti“, zaključio je Almaši.

Nakon svete mise u konkatedrali uslijedila je viteška svečanost pjevanjem Himne te akreditacijom i intronizacijom članova Bratovštine. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor uz orguljsku pratnju Pavla Živkovića.

 

Tekst: Mirjana Eržić

Fotografije: Gojko Mitić

 

Galerija: