Misa zahvalnica u konkatedrali

U nedjelju, 27. listopada u osječkoj konkatedrali svetih apostola Petra i Pavla proslavljena je svečana misa zahvalnica za plodove zemlje kojom je predsjedao župni vikar Robert Almaši. Na poziv domaćeg župnika mons. Adama Bernatovića tridesetak župljana odjenulo se u narodne nošnje. Na svečano urešen oltar u prikaznoj procesiji prineseni su darovi zemlje, kruha, ulja, vode, vina, voća i povrća te cvijeća, rekao je Almaši u svojoj homiliji. „Primiti dar može samo onaj tko se daje obdariti, a to traži određenu poniznost, priznanje da sami sebi nismo dovoljni. Današnji dan zahvalnosti za plodove zemlje u našoj župnoj zajednici posvješćuje nam po mnogim darovima koje mi primamo od Božjeg stvaranja i donosimo na oltar, kako smo svi obdareni“, rekao je Almaši uvodeći u euharistijsko slavlje. 

 Oslanjajući se na prigodu preslavitelj je u homiliji istaknuo: „Mi danas ne želimo zahvaliti samo za to što pred sobom vidimo - za plodove zemlje i ljudskoga rada, nego također za mnoga dobra koja dnevno doživljavamo, koja nam iskazuju dobri ljudi i naš Gospodin. Zdravlje, tijelo i život, dobri prijatelji, obitelj, rođaci, zvanje, hrana, odjeća i stan, duhovna i kulturna dobra, blago vjere, sakramenti - to i još puno više uključeni su u našu hvalu, kada slavimo svetu misu koja je označena kao euharistija, a što doslovno znači zahvaljivanje“.

Skladno pjevanje dječjeg zbora, animiranje pokajničkog čina i prinosa darova je bilo pod koordinacijom s. Branke Čuture i Dubravke Matić. 

Anita Kovačić

Galerija