ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA - 22. ožujka 2020.

Danas je četvrta korizmena nedjelja. Svete mise radi koronavirusa neće se javno održavati a vjernici su oslobođeni od obveze sudjelovanja na svetim misama. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.

 Misli uz današnje evanđelje. (Iv 9,1-41)

Ozdravljenje slijepca od rođenja 

Današnja nedjelja koja je u znaku Svjetla, ima u vidu pripravnike za krštenje i druge sakramente kršćanske inicijacije. Liturgija i nas već krštene poziva da se sjetimo svoga krštenja, da otvorimo oči svjetlu Kristovu i da dosljedno tome putujemo kao sinovi svjetla.

Zbog toga se čita evanđelje o ozdravljenju slijepca od rođenja. Koja svjetlost je obuzela njegovo srce kad je prvi puta ugledao sunčevo svjetlo!

U kršćanskoj perspektivi svjetlo ima svoj izvor u Bogu, a Krist je dobio poslanje da ga proširi na zemlji. On sam je svjetlo koje je došlo prosvijetliti oči ljudi da spoznaju prave vrijednosti vjere i ljubavi. Onaj koji znade gledati svijet i upravljati svoj život u tom svjetlu Kristovu, bit će radostan kao slijepac od rođenja. Želimo li mi zaista to svjetlo i jesmo li ga spremni prihvatiti?

1. KALENDAR KROZ TJEDAN

srijeda, 25. ožujka 2020. Blagovijest..

nedjelja, 29. ožujka 2020. PETA KORIZMENA. Svete mise se ne održavaju radi koranavirusa.

2. ODREDBE BISKUPA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE U VEZI SPRJEČAVANJA ŠIRENJA BOLESTI COVID-19 ZAGREB, 19.03.2020.

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

 1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
 2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.
 3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.
 4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.
 5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima: a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti; b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra; c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.
 6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
 7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
 8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.
 9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.
 10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 19. ožujka 2020.

3. KORIZMA

Korizma je osobiti period u životu Crkve u kojemu se u hodu prema Uskrsu na poseban način vjernici potiču na slušanje Riječi Božje i na istinitiji život po  evanđelju. Zbog toga je vrijeme korizme prožeto različitim ponudama duhovnog života, pokore i obraćenja. Sadržaj korizme u župi: Post i nemrs: petkom kroz korizmu. Odricanje za potrebite. Djela milosrđa: skrb za bližnje. Čitanje Biblije. Čašćenje križa. Molitva u mojoj obitelji.          

 4. SVETE MISE

Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.

Sve nakane misa koje su pribilježene bit će odslužene u dan kad ste ih pribilježili, a vi se kod kuće pomolite.

 5. KRŠTENJA I VJENČANJA

Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

 6. RAD ŽUPNOG UREDA

Župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom. Telefon naše župe je 031 310 020; i mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 7. SPROVODI

Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

 8. PRIJAVA BOLESNIKA ZA USKRSNU ISPOVIJED

Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

 9. USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE

Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

 10. USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI

Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

 11. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

Sveta krizma u župi trebala se održati na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 19. travnja 2020. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 26. travnja 2019. godine u 9,00 sati. Krizma i prva Pričest se odgađaju do daljnjega, vjerujemo da će se održati u ovoj godini. Na vrijeme ćemo vas obavijestiti da se možete pripremiti.

 12. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Robert koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 091 4600434. 

Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

 13. KONKATEDRALA JE OTVORENA

Konkatedrala će biti otvorena od 8 do 18 sati. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima: a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti; b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra; c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

 14. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.  

 15. KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI 

Crkveno ukopani: 17.III.2020. Ervin Zečević(1931.) 18.III.2020. Safeta Dela Rosa r. Delić(1950.); 19.III.2020. Slavko Hadžisejdić(1950.).

 

SVETE MISE od 22. do 29. III. 2020. godine 

nedjelja, 22. ožujka 2020. ČETVRTA KORIZMENA

                                    + Jozo Stanić i Anka Popić

                                    + Đenka i Marija Trconić

                                    + iz ob. Saraga i Antunović

                                       PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE

                                    + Karlo Prelog i pok. iz ob. Heđbeli i Prelog

                                    + Finka Grbeša 

ponedjeljak, 23. ožujka 2020.  

                                       + iz ob. Jukić, Terzić i Šabić

                                    + Finka Grbeša

                                    + Zoran Pleše                       

utorak, 24. ožujka 2020.

                                      + Milica Tomašević

                                   + Bosiljka i Jozo Zelić

                                   + Željko Mendler 

srijeda, 25. ožujka 2020.

                                   + iz ob. Zelić, Ivanagić i Puljić

                                   + Leonardo Pelin

                                   + Anuncijata i Antica Karković i pok. ob. Karković

 četvrtak, 26. ožujka 2020.

                                    + iz ob. Malkoč

                                  + Mirjana Šibila

                                     + Mato Ilić

 petak, 27. ožujka 2020.

                                  + Zorka i Josip Perošević

                                  + Tomislav Andrijanić

                                    + Ljubica Lukačevioć                                   

subota, 28. ožujka 2020.

                                  + Darko Farkaš

                                  + Leonardo Pelin                                   

nedjelja, 29. ožujka 2020. PETA KORIZMENA

                                   + Matija(ž) i Ante Miloš

                                   + Stanislav i Fanika Hvalec

                                   + Zvonimir Marketić i iz ob. Marketić i Kirhofer

                                      PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE

                                    + Hrvoje Brnić i pok. iz ob. Brnić

                                    + Anica i Martin Gauder i iz ob. Ilin

Robert Almaši, župni vikar                                                             Blaž Jokić, župni vikar 

                                            mons. Adam Bernatović, župnik