NEDJELJE KROZ KOLOVOZ - 2020. OSAMNAESTA - DEVETNAESTA – DVADESETA – DVADESET I PRVA – DVADESET I DRUGA KROZ GODINU

1. VAŽNIJI BLAGDANI KROZ KOLOVOZ 

GOSPA OD ANĐELA – « PORCIUNKULA» - 2. kolovoza;

Pola sata hoda jugozapadno od Asiza nalazi se mala crkvica posvećena Gospi od anđela. Sveti Franjo Asiški obnovio je crkvicu svojim rukama. Crkvica se zove još Porciunkula, što znači mali dio, dijelak što ga je Franjo pridržao za upotrebu na zemlji.   Tu je crkvicu Franjo posebno ljubio jer je u njoj upoznao Božji poziv i počeo novi     život. Crkvica je kolijevka Franjevačkog reda. U toj crkvici Franjo je zatvorio oči g. 1216. Velika bazilika koja se diže iznad crkvice sagrađena je 1569-1678 g. Vjernicima je Porciunkula poznata osobito po oprostu koji je sv. Franjo od Isusa izmolio. Dana 2. kolovoza molio je u crkvici, ukaže mu se Isusu i Marija okruženi mnoštvom anđela. Isus upita Franju kakvu milost želi za spas ljudi. Franjo zamoli          Gospodina da udijeli potpuni oprost svakome tko se skrušeno ispovijedi i posjeti ovu crkvicu. Gospodin mu udijeli traženu milost a papa Honorije III. potvrdi oprost. Kasnije se povlastica oprosta proširila na sve crkve. Na dan 2. kolovoza, u župnim crkvama može se zadobiti potpuni oprost zvani «Porciunkula». Propisana djela za dobivanje ovog oprosta su: pohod crkvi u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, dodavši ovome ispovijed i pričest, te molitvu na nakanu sv. Oca. Ovaj se oprost može dobiti samo jedanput. 

PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO – 6. kolovoza;

Jednom zgodom Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, povede ih na visoku goru u osamu. Tu se pomoli. I dok se molio, preobrazio se. Zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I ukazaše se Mojsije i Ilija te razgovarahu s Isusom   (usp. Mt.17. 1-3). Svojim preobraženjem Isus je htio prije svoje muke učvrstiti vjeru apostola da je on Spasitelj, pokazati im slavu u koju će ući poslije uskrsnuća te otkriti koja je budućnost njegove Crkve.

 VELIKA GOSPA  -  UZNESENJE BDM  -  15. kolovoza;

 «Bezgrešna Djevica, sačuvana čista od svake ljage istočnoga grijeha, ispunivši tijek zemaljskog života, s dušom i tijelom bila je uznesena u nebesku slavu, i od Gospodina uzvišena kao Kraljica svih stvari, da bude potpunije u skladu sa svojim Sinom, Gospodarom gospodara i pobjednikom nad grijehom i smrću», kaže II. vatikanski sabor u LG 59.

Uznesenje Djevice početak je i slika budućeg savršenstva Crkve, putokaz sigurne nade i utjehe Božjem putničkom narodu.

Svetkovina Velike Gospe slavi se u svim našim župama. Svete mise u župi su u 7,00 sati; 8,30; 10,00 i 18, 30 sati.

Raspored svetih misa u Aljmaškom svetištu: 6 sati, 8 sati, svečana u 10,00 poslijepodne u 16 i 18 sati. Prilika za svetu ispovijed cijeli dan.

Za one koji žele hodočastiti pješice zajednički polazak je na blagdan Velike Gospe u 4 sata ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja). Župljani koji će hodočastiti pješice trebaju se prijaviti u župni ured da im osiguramo mjesto u autobusu za njihov povratak. 

SVETI ROK  -  16. kolovoza;

Rodio se g. 1295 u Montpellieru u Francuskoj. Otac mu je bio grof a njegovi su se pređi borili za oslobođenje Svete zemlje. Prije svoje dvadesete godine ostaje bez roditelja, prodaje sva svoja dobra i novac podijeli siromasima i kao siromašni   hodočasnik krene prema Rimu. Postao je hodočasnik Isusa Krista, zastajući u pojedinim mjestima dvoreći najteže bolesnike a neke od njih i ozdravlja. Dvoreći bolesnike i sam postaje bolesnik, razbolio se od kuge, tako da ga svi protjeruju iz            svojih mjesta. Sklanja se u šumu i ondje se hrani biljem, uzdajući se u Božju Providnost. Tako je nastala legenda da mu jedan pas svakog dana donosio komad kruha. Uspio se vratiti u svoju domovinu ali toliko izobličen od bolesti da su ga jedva prepoznali. Preminuo je 16. kolovoza 1327. godine.

Sveti Rok je štovan kao zaštitnik protiv kuge, što je pridonijelo njegovu štovanju i slavi. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodni katastrofama.

I u našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela svetog Roka i to 1684. godine, u kojoj se svake nedjelje služi sveta misa u 7,30 sati, osim kroz mjesec srpanj i kolovoz. Na sam blagdan, svete mise u crkvi sv. Roka su: 7,30,  i 11,00 sati.        

MUČENIŠTVO SV. IVANA KRSTITELJA  -  29. kolovoza;

Veliki prorok, preteča našeg Gospodina kojeg je krstio i pokazao na rijeci Jordanu danas, radi svjedočanstva za istinu daje svoj život. Herod, nevjerni kralj, «vjeran» svojoj zakletvi koju dao Herodijadinoj kćeri, daje odrubiti glavu Ivanu Krstitelju.

Danas na blagdan mučeništva Ivana Krstitelja je crkveni god u Brijestu.

 2. LJETNI RASPORED SV. MISA (srpanj i kolovoz)

 Mjesec srpanj i kolovoz su dva mjeseca praznika naše djece kada i odrasli uzimaju svoje godišnje odmore  i veći je broj vjernika odsutan iz grada. I mi svećenici trebamo otići na svoje godišnje odmore, i zbog toga u mjesecu srpnju i kolovozu imamo ljetni  raspored svetih misa.

Radnim danom svete mise su u konkatedrali navečer u 18,30 sati, a subotom je misa u 7 sati ujutro.

Nedjeljom i blagdanom svete mise će biti; u 7.00 sati, 8,30 sati; u 10,00 sati i večernja u 18,30 sati. Svete mise kod sv. Roka u 7,30 sati te u konkatedrali u 11,30 sati preko ljeta neće biti. Ovakav raspored uključivo do posljednje nedjelje u kolovozu.  

3. RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

Kroz ljetno vrijeme, srpanj i kolovoz, započinjemo sa skraćenim radnim vremenom        Župnog ureda. Župni ured će raditi u radne dane samo popodne od 16 do 18 sati, a        subotom od 11 do 12 sati. Za hitne slučajeve na raspolaganju smo uvijek. 

4. HODOČAŠĆE GOSPI ALJMAŠKOJ

I ove godine organiziramo tradicionalno hodočašće našega grada na svetkovinu Velike Gospe u Aljmaš. Autobus kreće s parkirališta na Gornjodravskoj obali u 7,30 ili 8,00 sati. Svi oni koji žele hodočastiti mogu se prijaviti u župni ured. Cijena je 30 kn. Prijavimo se na vrijeme, do srijede, 10. kolovoza. Za one koji žele hodočastiti u Aljmaš pješice, zajednički je polazak u 4,00 sati ujutro sa Zelenog polja (kod okretišta tramvaja).

Raspored hodočašća:

Uoči Velike Gospe, 14. kolovoza – 17,30 sati pobožnost Križnoga puta na Kalvariji; 19,00 sati sv. Misa; 20,00 sati ura klečanja; 21,00 sat procesija sa svijećama do kapelice 'na Lipi' – prigodna marijanska pobožnost.

Velika Gospa, 15. kolovoza – svete mise: 6, 8, 10, 12, 16, 18 sati. Svečanu svetu misu u 10,00 sati predvodi nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. 

5. PROSLAVA VELIKE GOSPE U ŽUPI

U subotu, 15. kolovoza Crkva slavi svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svete mise su u župi po ljetnom nedjeljnom rasporedu u 7,00; 8,30; 10,00 i večernja u 18,30 sati. Trodnevnica uoči Velike Gospe započinje u nedjelju uz večernju misu u 18,30 sati.

 6. PROSLAVA SV. ROKA

U nedjelju, 16. kolovoza, slavimo sv. Roka zaštitnika protiv bolesti kuge. Na selima su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i u raznim prirodnim katastrofama. U našem gradu u Strossmayerovoj ulici podignuta je crkva, kapela sv. Roka davne 1684. godine. I ove ga godine želimo svečano proslaviti. Svete mise u našoj kapeli biti će u 7,30, i 11,00  sati. 

 7. PERSONALNE PROMJENE U ŽUPI

Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu od 1. srpnja 2020. broj: 541/2020., za novog župnog vikara u Osijeku 1. imenovan je vlč. Ante Lučić, dosadašnji župni vikar u Donjem gradu. Službu započinje 19. kolovoza ove godine. Vlč. Anti želimo dobrodošlicu u našu župu koja je sada i njegova.

Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu od 30. lipnja 2020. broj: 527/2020. vlč. Robert Almaši razriješen je službe župnog vikara u Osijeku 1. i od 19. kolovoza imenovan je župnim upraviteljem Župe Snježne Gospe u Harkanovcima. Vlč. Robertu u ime cijele župne zajednice i svoje osobno ime, želim zahvaliti za sve ono što je kroz tri godine rada i djelovanja učinio za život, rast i napredak ove župne zajednice pa i meni osobno. Hvala mu, uz obećanje da ćemo ga molitvama pratiti u njegovom daljnjem životu i radu, želeći i dalje ostati povezani.  

 8. TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU

Novi ciklus tečaja priprave za brak održava se u rujnu i to u ponedjeljak, 7. rujna 2020. u 19,00 sati u našoj dvorani, traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme. Ne treba se posebno prijavljivati na tečaj. Na sam dan početka tečaja, dakle 7. rujna u 19,00 sati u našoj dvorani prije prvog predavanja obavlja se upis kandidata.

 9. UPIS DJECE NA ŠKOLSKI VJERONAUK

Uskoro će započeti nova školska godina. Želimo naglasiti važnost upisa djece na školski vjeronauk, bilo da je riječ o prvom razredu osnovne škole ili prvom razredu srednje škole. Upozoravamo roditelje da djeca koja pohađaju etiku umjesto vjeronauka ne mogu biti kandidati za sakrament prve pričesti i potvrde.

10. SVEĆENIK U BOLNICI.

Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater  koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 098 933 8981.

 11. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.  

 12. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 13. ZAHVALA

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve.   Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene, da to učine.  

 14. TISAK

Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 15. KRŠENI – VJENČANI – UMRLI 

Kršteni: 4. VII. 2020. Marija Katić, kći Marka Katića i Marijane r. Piršlin;

5.VII.2020. Mia Bešenić, kći Maria Bešenića i Marije r. Šarić; Ema Kaloci, kći Ervina Kalocija i Lidije r. Vida; Luka Salamon, sin Ivana Salamona i Katarine r. Begić; Iva Tadić, kći Marka Tadića i Tee r. Botica; Klara Živković, kći Petra Živkovića i Valentine Faletar Živković;

12.VII. 2020. Jakov Matić, sin Marka Matića i Jasenke r. Djedović; Saša Gajsek, sin Daria Gajseka i Maje r. Morača; Petra Hocenski, kći Emila Hocenskog i Gordane Ognjenović;

19. VII. 2020. Oleg Leščešen, sin Borisa Lešćešena i Majde r. Junačko; Tara Frazi, kći Davora Frazija i Ines r. Marušić;

25. VII. 2020. Lana Bartulović, kći Ivana Bartulovića i Andreje r.Borojević; Timotej Angebrandt, sin Vedrana Angebrandta i Janje r. Ivić;

26. VII. 2020. Meri Gal, kći Mladena Gala i Metee r. Pap.

2. VIII. 2020. Klara Britvić, kći Gordana Britvića i Anamarije r. Butina. 

Vjenčani: 3. VII. 2020. Tomislav Maras i Bojana Vorkapić;

11.VII.2020. Krunoslav Richter i Nadine Putz; Robert Ivančić i Ivana Kopić;

18. VII. 2020. Tomislav Bestvina i Diana Turkalj;

25. VII. 2020. Ivan Bartulović i Andreja Borojević; Franjo Bašići Katarina Pejić. 

Umrli: 2. VII. 2020 Zdenka Hocenski r. Šperac(1939.);

5. VII. 2020. Marija Petrov r. Hojt(1945.);Eva Matejašić r. Grgić(1937.); 8. VII. 2020. Greta Lorenz r. Guldan(1938.);

11. VII. 2020. Amalia Baran r. Bogdanović(1924.); 12. VII. 2020. Zlatko Ivanković(1958.).

14.VII.2020. Franjo Tot(11961.).16.VII. 2020. Drago Baša (1960). 17. VII.2020. Marija Murković r. Knežević(1949.); Zdenko Gorjanac(1956.).

20. VII. 2020. Ilona Gomboš r. Kovač(1935.). 24. VII.2020. Mario Gantar(1971.).

25. VII. 2020. Juraj Naglav(1942.). Marija Schatzl r. Molnar(1942.). Terezija Ruff r, Domjanić(1924.). 26. VII. 2020. Alen Marić(1963.).

 

SVETE MISE  od 2. VIII.  do 6. IX. 2020. godine 

nedjelja, 2. kolovoza 2020. OSAMNAESTA KROZ GODINU

                                    + Ivo Stanić - 7,00 sati

                                    + Cvitan i Milka Bule - 8,30 sati

                                        PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Stjepan Kovač - 18,30 sati                        

ponedjeljak, 3. kolovoza 2020. Bl. Augustin Kažotić, b.

                                    + Damir Vuković i Julka Kućinac - 18,30 sati                                

utorak, 4. kolovoza 2020. Sv. Ivan Vianney, prez.

                                    + Mira i Dragiša Ljubisavljević - 18,30 sati

srijeda, 5. kolovoza 2020. Gospa Snježna

                                    + Nives Kolarić - 18,30 sati

četvrtak,  6. kolovoza 2020. Preobraženje Gospodinovo.

                                    + Ružica Balažić i popk. iz ob. Balažić - 18,30 sati            

petak, 7. kolovoza 2020.

                                    + Pavka Galić - 18,30 sati

subota, 8. kolovoza 2020. Sv. Dominik, prez.

                                    + Željko i Branko - 7,00 sati 

nedjelja, 9. kolovoza 2020. DEVETNAESTA KROZ GODINU

                                    + Marija, Ivo i Sofija Stanić - 7,00 sati

                                    + Ivanka Dunković - 8,30 sati

                                        PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Petar Čes - 18,30 sati                                 

ponedjeljak,10. kolovoza 2020. Sv. Lovro, đ. i muč.                            

                                    + Lovro, Marica i Frančiska Lučić - 18,30 sati

utorak,11. kolovoza 2020. Sv. Klara, dj.

                                    + Marija Proklin - 18,30 sati

srijeda,12. kolovoza 2020.

                                    + Tihomir Kasa  – 18,30 sati

četvrtak, 13. kolovoza 2020.

                                    + Viktor i Matilda i pok. iz ob. Oršaj – 18,30 sati

petak, 14. kolovoza 2020. Sv. Maksimilijan Kolbe, prez. i muč.

                                    + Vlado Vojedilov i pok. iz ob. Vojedilov – 18,30 sati

subota, 15. kolovoza 2020. UZNESENJE BDM NA NEBO – Velika Gospa

                                    + iz ob. Stober i Katić- 7,00 sati

                                    + Anica Kemenc i pok. iz ob. Kemenc - 8,30 sati

                                       PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Ivan i Eržika Čondor - 18,30 sati 

nedjelja, 16. kolovoza 2020. DVADESETA KROZ GODINU - Sv. Rok

                                    + Sofija Stanić - 7,00 sati

                                    + Stjepan Prodanović i pok. iz ob. Prodanović - 8,30 sati

                                        PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Angelina, Stjepan, Karolina i Mato - 18,30 sati

Crkva sv. Roka:

                                    + - 7,30 sati

                                    + Karlo i Elvira Harth – 11,00 sati

ponedjeljak, 17. kolovoza 2020.

                                    + Ivica Miškulin - 18,30 sati

utorak, 18. kolovoza 2020.

                                    + Nada Radović – 18,30 sati 

srijeda, 19. kolovoza 2020.

                                    + Antun i Kata Ivančić - 18,30 sati   

četvrtak, 20. kolovoza 2020. Sv. Bernard, op. i n.

                                    + Ivan Galić - 18,30 sati

petak, 21. kolovoza 2020.  Sv. Pio X., p. 

                                    + Marija Šokčević - 18,30 sati

subota, 22. kolovoza 2020. BDM Kraljica 

                                    + Marija Stanić - 7,00 sati 

nedjelja, 23. kolovoza 2020. DVADESETA I PRVA KROZ GODINU   

                                    + iz ob. Vinogradac i Merki - 7,00 sati

                                    + Đuro Podboj i Slavko Mikulić - 8,30 sati

                                       PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Ivica Čatić i pok. iz ob. Čatić - 18,30 sati

ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. Sv. Bartol, ap.                         

                                    + Petar, Ivan i Pavica Barišić - 18,30 sati        

utorak, 25. kolovoza 2020.

                                    + iz ob. Vranješ i Kećinović – 18,30 sati

srijeda, 26. kolovoza 2020.

                                    + Zvonimir, Marija i Marijan Radić - 18,30 sati

četvrtak, 27. kolovoza 2020. Sv. Monika  

                                    + Bosiljka Dumančić - 18,30 sati     

petak, 28. kolovoza 2020. Sv. Augustin, b. i n. 

                                    + Zlatko Sebešioć i pok. iz ob. Ivanović i Ivančević - 18,30 sati

subota, 29. kolovoza 2020. Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja

                                    + Greto Lorenz, prva misa - 7,00 sati 

nedjelja, 30. kolovoza 2020. DVADESET I DRUGA KROZ  GODINU

                                    + Josip i Zorka Perošević – 7,00 sati

                                  + iz ob. Lovrić, Župarić i Pejić – 8,30 sati

                                     PRO POPULO – ZA ŽUPLJANE – 10 sati

                                  + Nedjeljko Balajić - 18,30 sati

ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. Gospa od suza

                                  + Vera Legvart i pok. iz ob. Vidović - 18,30 sati

utorak, 1. rujna 2020.

                                           Zahvala BDM – 7,00 sati

                                  + Marija i Vojko Vegar – 18,30 sati

                                  + Vladimir Đanko – 18,30 sati

srijeda, 2. rujna 2020.

                                    + Mira Juzbašić – 7,00 sati

                                  + Marija Mišković – 18,30 sati

                                  + Zlatko Ivanković, prva misa – 18,30 sati

četvrtak, 3. rujna 2020. Sv. Grhur Veliki, p. i n.

                                    + iz ob. Hocenski – 7,00 sati

                                    + Mato Mikulandra – 18,30 sati

                                  + Ilonka Bognar – 18,30 sati

petak, 4. rujna 2020. Sv. Rozalija, dj

                                    + Antun Trcović -7,00 sati

                                  + Mira Krbavac i Vlasta Birin – 18,30 sati

                                  + iz ob. Baumgartner i Planinc – 18,30 sati

subota, 5. rujna 2020. Bl. Terezija iz Kalkute, red.

                                    + iz ob. Kranjac i Orlić – 7,00 saati

                                  +  - 7,00 sati 

nedjelja, 6. rujna 2020.DVADESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU

                                  +  - 6,30 sati

                                    +  - 7,30 sati kd sv. Roka      

                                  + Stjepan, Katarina i Izidor Irlbek - 8,30 sati

                                     PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + iz ob. Stanić, Turkalj i Ević - 11,30 sati    

                                  + Marija Kufner i pok. iz ob. Kufner i Petričević - 18,30 sati 

Robert Almaši, župni vikar                                                             Blaž Jokić, župni vikar 

                                            mons. Adam Bernatović, župnik