Korizma

Korizma je vrijeme od 40 dana, od Čiste srijede do Velikog petka, koje služi kao priprava za Uskrs. U Crkvi je uvedena kao spomen na 40-godišnji hod Izraelaca kroz pustinju i 40-dnevni Isusov boravak u pustinji. Bog je htio da njome prođe njegov narod i tu doživi svoj preobražaj, doživi njegov blagoslov, živi od Božjih obećanja i nadanja, od njegovih darova, kao što su voda iz stijene i mana s neba. Pustinja je samo privremena prilika i mjesto prolaza.

I Crkva živi svoju pustinju. Ona je Božji narod koji putuje prema svojoj obećanoj zemlji. Prisutnost pustinje ostaje nužna za razumijevanje kršćanskog života. Taj život i dalje ostaje na kušnji. Sjećanja na biblijska događanja iz pustinje, mi vjerujemo da je i  nama, ako krećemo, i životno i sakramentalno prema zemlji obećanja, zajamčena   pobjeda.

To je vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, priprave i spomena krštenja, pomirenja   s Bogom te braćom i sestrama; vrijeme češćeg posezanja za «oružjem kršćanske pokore»: pokorom, postom i dobrim djelima.

Korizma započinje obredom pepeljenja. To je stari obred kojem su se obraćeni grešnici podvrgavali pokori. Posipanje pepelom označava priznavanje vlastite krhkosti i smrtnosti koju Božje milosrđe treba otkupiti. To je otvaranje obraćenju o obvezi uskrsne obnove.

Da korizma bude plodonosna, djeluju liturgijske i pučke pobožnosti.

Sadržaj korizme u župi: Veliki križni put: petkom i nedjeljom u 18,00 sati, koje će      predvoditi pojedine skupine.

Petak, 19. II. predmoli ŽPV, a u nedjelju, 21. II. ŽEV

Dječji križni put: utorkom u 18,00 sati. 

Klanjanje četvrtkom iza mise u18,30 sati.        

Korizmena propovijed: petkom nakon križnog puta. 

Sveta ispovijed: svaki dan    prije     mise. 

Post i nemrs: petkom kroz korizmu. 

Odricanje za  potrebite.

Djela milosrđa:  skrb za bližnje. 

Čitanje Biblije. Čašćenje križa.  Molitva u mojoj obitelji.