USKRS - NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA - 4. travnja 2021.

 

Danas je Uskrs. Moralna i mistična snaga što su je apostoli, a potom cijelo kršćanstvo crpli iz uskrsne činjenice ne da se izmjeriti.. Kršćanstvo se ne oslanja samo na zakon, na mudrost nauke, na uzvišenost moralnog lika: kršćanstvo se prije svega i bitno oslanja i izvire iz zbiljske stvarnosti: ono raste, buja, vrije, snažno jača i raširuje svoju silu iz činjenice uskrsnuća. Zato je kršćanstvo širom otvoreno prema svemu što je dobro, plemenito i ćudoredno veliko, bez obzira koliko stoji žrtava i napora.

Novi svijet počinje i raste iz svete ljudske volje uskrsloga Krista, iz njegove ljubavi koja je bila jača od smrti, jača od svega zla, svih zlih volja. Mi smo, dakle ti, koji, ujedinjeni s Kristom uskrsnulim, stopljeni s njegovim srcem, združeni s njegovom svetom voljom, gonjeni njegovom ljubavlju, ulažući cjelokupan potencijal čitavoga svoga bića moramo biti graditelji, stvaratelji, oživotvoritelji novoga kristovskog svijeta, punog plemenitosti, pravednosti, svetosti, svijet koji će biti pun neba.

SRETAN USKRS

Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati pod kojom će se blagosloviti uskrsno jelo; 7,30; dječja u 8,30; Svečana sveta misa u 10,00 sati koju predvodi pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić; 11,30; 17,00 i večernja u 18,30 sati. Uskrsni blagoslov jela pod misom u 6,30 sati.

Misli uz današnje evanđelje. (Iv. 20,1-9)

Svi su evanđelisti složni da su žene bile te koje su bile prve vjerovjesnice Uskrsnuća. Ivan spominje jedino Mariju Magdalenu. Grob je pronađen prazan. Tri su načina na koje su svjedoci reagirali na tu činjenicu:

Marija Magdalena opazivši da je kamen s groba dignut, žuri se o tome izvijestiti ostale učenike. Bit će potrebo da joj se Isus osobno ukaže i pozove je po imenu da bi upoznala da je on sada živ.

Petar je samo konstatirao da je grob prazan i da je sve ostalo u redu, ali on nije izrazio nikakvu neposrednu reakciju glede svoje vjere.

Drugi učenik… vidje i povjerova. Kod njega je vjera prisutna i prije nego je susreo Isusa Uskrsnuloga.

Za svakoga od ove trojice prvih svjedoka Kristova Uskrsnuća, autentična vjera je vjera u Krista Uskrsnuloga.

1. KALENDAR KROZ TJEDAN

Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja 2021. Svete mise: 7,00; 10; i večernja u 18,30 sati.

Uskrsni utorak, 6. travnja 2021. Svete mise ujutro u 7,00 sati i navečer u 18,30 sati. Danas se slavi i sveta misa na groblju svete Ane i to u 8,00 sati. Želimo moliti za naše pokojne koji iščekuju uskrsnuće.

Uskrsna srijeda, 7. travnja 2021. Svete mise ujutro u 7 i navečer u 18,30 sati. Danas započinje trodnevnica, duhovna priprava za slavlje sv. Krizme u župi i to u 18,30 sati. Tema prvoga dana: Moja vjera! Pozivamo sve krizmenike, njihove roditelje i kumove na sudjelovanje.                                

Uskrsni četvrtak, 8. travnja 2021. Mise su u 7,00 i 18,30 sati Drugi dan trodnevnice za svetu Krizmu u 19,30 sati. Tema: Kako kršćanin treba živjeti – zapovijedi.

Uskrsni petak, 9. travnja 2021. Mise su u 7,00 sati i 18,30 sati. Danas završavamo trodnevnu duhovnu pripravu za sv. Krizmu. Tema: Sakramenti.                                   

Uskrsna subota, 10. travnja 2021. Sveta misa samo ujutro u 7,00 sati. Od 9,00 do 11,00 sati je prilika za svetu ispovijed za sve krizmenike, koji budu imali potrebu ispovijedati se, kao i za kumove koji to nisu učinili za Uskrs. U 11,00 sati je generalna proba za svetu krizmu u crkvi. Trebaju uz krizmenike doći i njihovi kumovi.

nedjelja, 11. travnja 2021. DRUGA USKRSNA – MLADI USKRSNEDJELJA BOŽANSKOG MILOSRĐA – SLAVLJE SVETE KRIZME U ŽUPI. Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30; svečana sveta misa i slavlje svete krizme u 9,00 sati; potom u 11,30; 17,00 i večernja u 18,30 sati. Svečanu svetu misu u 9,00 sati predvodit će i podijeliti sakrament svete potvrde našim krizmenicima nadbiskup i metropolit mons. Dr .Đuro Hranić. Pozivamo na ovu svetu misu osim krizmenika, kumova i njihovih roditelja i sve vjernike.

2. ZAHVALE I ČESTITKA

Hvala svima koji su ovih dana uložili truda i na bilo koji način sudjelovali i pomogli da nam sveti dani budu lijepo proslavljeni. Hvala svim pojedincima i ustanovama na čestitkama za blagdan Uskrsa, te u nemogućnosti svima osobno odgovoriti, ovim putem uzvraćamo. Hvala svima koji su nas obdarili u ovim danima. Svim župnim suradnicima: ministrantima, pjevačima, odbornicima, čitačima, skupljačima milostinje, paziteljima katedrale, našoj sakristanki sestri Franciski, gospođama koje su joj pomagale oko uređenja crkve, dobročiniteljima, svim župljanima i svim vjernicima našega grada. Hvala obitelji Blažeković i Ranogajec za uskrsnu svijeću i oltarske svijeće koje oni daruju svakog Uskrsa. Hvala gospođi Sanji i gospođici Ivi koje su se angažirale oko kićenja crkve. Hvala onima koji su uredili Božji grob. Svima:Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve.     Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi a   nisu prijavljene da to učine.  

Može li izvještaj o muci pokrenuti i naša srca iz indiferentnosti i probuditi u nama živu želju da svojom ljubavlju odgovorimo na ovu beskrajnu Ljubav.

4. SVETA MISA U ROKOVOJ CRKVI

Od nedjelje Krštenja Gospodinovog, neće biti svete mise u Rokovoj crkvi u 7,30 sati, ona će se održavati u konkaterali u isto vrijeme da bi moglo doći malo više vjernika. Svi vi koji ste dali svoje nakane da se odsluže u Rokovoj crkvi odslužit će se u konkatedrali. Od iduće nedjelje svete mise u konkatedrali su po slijedećem rasporedu: 6,30; 7,30; 8,30; 10; 11,30; 17; i 18,30 sati. Mise će se u Rokovoj crkvi ponovo služiti kad prestane pandemija ili se poboljša situacija oko korone. .

5. VELIKA DEVETNICA – HRVATSKA MOLI ZA ŽIVOT

Velika devetnica ''Hrvatska moli za život'' od 25. ožujka do 25. prosinca 2021.  Pozivaju se katolički vjernici u Hrvatskoj da u sklopu spomenute devetnice mole za život svakog 25. u mjesecu, od 25. ožujka (Blagovijest) do 25. prosinca (Božić), predlažući ove godine sljedeću glavnu nakanu: „Gospodine, da poput svetoga Josipa u Hrvatskoj budemo neprestano duboko svjesni vrijednosti svakoga ljudskog života i njegova dostojanstva od začeća do naravne smrti potičući tako zakonodavstvo na dužnost učinkovite i neodložne zaštite ljudskog života u svakoj njegovoj fazi.

6. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 11. travnja 2021 u 9,00 sati a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 18. travnja 2021.       godine.

Kako smo i najavili krizma će se održati u 9 sati a Prva sveta Pričest 18. travnja

i to u u dvije skupine, 8,30 i 10 sati. Pod misom u 8,30 sati prvu svetu Pričest primit će djeca OŠ. Sv. Ane i Fr. Krežme a pod misom u 10 sati djeca OŠ. Vl. Becića, I. Filipovića i A. Mihanovića.

Ako bi došlo do neki promjena usred ove pandemije bit ćete na vrijeme obaviješteni.

7. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ Vl. Becića, u 9,00 ili 15,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 15,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

S djecom na katehezu mogu doći i roditelji.

8. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM

Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom: započet će kad djeca krenu u školu.

Srijeda, 21. IV.; 5.V.; 19.V., 2.VI. 2021.

- 9 sati  PETI I SEDMI – OŠ Sv. Ane

-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola 
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola 

 

Srijeda,  28. IV.; 12.V.; 26.V., 9.VI. 2021.;

-  9. sati ŠESTI RAZREDI – OŠ Sv. Ane

- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola 
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

9. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMANIKE – OSMI RAZREDI

Župna kateheza za krizmanike i njihove roditelje održava se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama.

                        - srijeda,   5. V. 2021. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

                        - četvrtak, 6. V. 2021. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

                        - petak,      7. V. 2021. OŠ Vl. Becića

10. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMANIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmanike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održava       se jedanput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to        znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira      u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Kateheza se održava po          slijedećem rasporedu:

                        - srijeda,   12. V. 2021. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

                        - četvrtak, 13. V. 2021.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

                        - petak,     14. V. 2021. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

11. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMANIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmanike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti se održavaju po slijedećem rasporedu:

                        - srijeda,   21.IV. 2021. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

                        - četvrtak, 22.IV. 2021.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

                        - petak,     23.IV. 2021. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.15.       POSEBNI OPROST

12. TRODNEVNA DUHOVNA PRIPRAVA ZA KRIZMENIKE

Važan događaj kao što je sakrament sv. Potvrde traži i duhovnu pripravu. Ovogodišnji krizmenici koji će na Mladi Uskrs, 11. travnja 2021. primiti ovaj sakrament, sa svojim roditeljima i kumovima pozvani su na trodnevnicu, da kroz tri dana, 7., 8. i 9. travnja (srijeda, četvrtak i petak), budu prisutni na večernjim misama u 18,30. Na misi prigodna propovijed a nakon mise razgovor i ponavljanje prijeđenog gradiva. 

13. SUSRET NADBISKUPA S KRIZMENICIMA

Prije slavlja sakramenta krizme, nadbiskup će se susresti s ovogodišnjim krizmenicima i to u petak, 9. travnja u 19,30 sati po skupinama. Krizmenici koji su katehezu imali srijedom dolaze u 19,30 sati, četvrtkom u 20,00 sati, petkom u 20,30 sati. Nakon zajedničke molitve razgovor biskupa s krizmenicima i roditeljima. 

14. PROBA ZA SVETU KRIZMU

U subotu, 10. travnja od 9 do 11 sati bit će prilika za ispovijed krizmenika, njihovih kumova i roditelja, koji imaju potrebu ispovjediti se. Poslije 11 sati više se neće ispovijedati. U 11 sati bit će generalna proba za svetu krizmu ovdje u crkvi. Trebaju biti prisutni svi krizmenici i njihovi kumovi. Ako kumovi nisu iz Osijeka može ih na probi zamijeniti jedan od roditelja. 

15. POVODOM GODINE SVETOGA JOSIPA

Danas, 8. prosinca 2020. godine se obilježava 150. godišnjica dekreta Quemadmodum Deus, kojim je blaženi Pio IX., ganut teškim i žalosnim okolnostima u kojima je Crkva bila progonjena od svojih neprijatelja, proglasio svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Kako bi trajno povjerio Crkvu moćnoj zaštiti Isusova Čuvara, papa Franjo proglasio je da se od današnjeg dana, na slavlje obljetnice proglašenja Dekreta i na svetkovinu Bezgrešne Djevice Marije i Zaručnice Prečistoga Josipa, pa sve do 8. prosinca 2021., obilježi posebna Godina svetog Josipa, u kojoj svaki vjernik, slijedeći njegov primjer, može svakodnevno jačati svoj vjerski život u potpunom vršenju Božje volje. Tako će svi vjernici, imati mogućnost da molitvama i dobrim djelima, uz pomoć svetog Josipa, glavara nebeske Nazaretske obitelji, zadobiju utjehu i pomoć uslijed teških ljudskih i društvenih nevolja koje danas pogađaju suvremeni svijet. Pobožnost Otkupiteljevom Čuvaru rasla je tijekom povijesti Crkve, koja ne samo da mu pripisuje jedno od najvećih štovanja nakon Majke Božje, njegove Zaručnice, već mu je dodijelila i više zaštitništava. Učiteljstvo Crkve i dalje otkriva drevne i nove veličine u ovom blagu, a to je sveti Josip koji, kao gospodar kuće iz Matejeva evanđelja „iz svoje riznice iznosi novo i staro“ (Mt 13, 52).Od velike pomoći pri postizanju tog cilja bit će i dar oprosta koje Apostolska pokorničarna ovim Dekretom, izdanim u skladu s voljom pape Franje, milostivo dodjeljuje tijekom Godine svetoga Josipa.

Potpuni oprost podjeljuje se pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakane Svetoga Oca) vjernicima koji, dušom odijeljenom od svakoga grijeha, budu sudjelovali u Godini svetoga Josipa u prigodama i na načine koje naznačuje ova Apostolska pokorničarna.

16. TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU

Novi ciklus tečaja priprave za brak započeo je 3. svibnja 2021. u 19 sati i održava se tri ponedjeljka i utorka u isto vrijeme i to u župi sv. Petra i Pavla ap. Osijek.

17. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Ignacije Belak, isusovac koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 091 4600434.

18. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.  

19. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

20. ZAHVALA

 Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve.     Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi,     a nisu prijavljene, da to učine.  

21. TISAK

Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik

22. KRŠTENI - VJENČANI – UMRLI

Crkveno pokopani: 30. III. 2021. Zdenka Turuk r. Felcan(1946.) 31. III. 2021. Erika Fenjveši r. Čavoši(1944.). 2.IV.2021. Ljuba Peček r. Čurdija(1928.). 3.IV.2021.Verica Matić r. Dvoržak(1952.).

SVETE MISE  od 4. do 11. IV. 2021. godine

nedjelja, 4. travnja 2021. NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA.

                                    + Anđelina Đerki - 6,30 sati

                                    + iz ob. Zelić, Jukić i Terzić - 7,30 sati

                                    + Alojzija Bilandžići pok. iz ob. Gradečak - 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Dragica Marušić  – 11,30 sati

                                    – 17,00 sati

                                    + Mirko i Ilonka Vuković - 18,30 sati

ponedjeljak, 5. travnja 2021. Uskrsni ponedjeljak

                                    + Darko Ilakovac - 7,00 sati

                                    + Jelica i Oton-Gabrijel Hornung - 10,00 sati

                                    + Ljubica, Milan i Zorislav Reisz – 18,30 sati

utorak, 6. travnja 2021.

                                    + Mate Ilić i pok. iz ob. Ilić - 7,00 sati

                                    + Josip i Kata Rogač - 18,30 sati

Crkva svete Ane:

                                    na nakanu - 8,00 sati

srijeda, 7. travnja 2021.  

                                    + Renato Lorenc i pok. iz ob. Starčević - 7,00 sati

                                    + Ivan, Ruža, Frano i Pero Barišić i pok. iz ob. Barišić – 18,30 sati

                                    + Ana i Ivan Lukačević - 18,30 sati

četvrtak, 8. travnja 2021.

                                      + Mila i Dragutin Kribl -7,00 sati

                                    + Emilija i Ivo Obradović - 18,30 sati

                                    + Kata i Slavko Roso - 18,30 sati

petak, 9. travnja 2021.

                                    + iz ob. Šabić, Puljić i Ivanagić – 7,00 sati

                                    + Stanka Gucić - 18,30 sati

                                    + Ante, Lucija i Mile Radoš - 18,30 sati

subota, 10. travnja 2021.

                                    + Ivan Grgić, prva misa - 7,00 sati

                                    + Zdenka Turuk prva misa - 7,00 sati                 

nedjelja, 11. travnja 2021. DRUGA USKRSNA – DAN KRIZME

                                    + Mirko Centa - 6,30 sati

                                    + Ljubica i Julijus Lončarević - 7,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 9,00 sati

                                    + Ivana Jukić – 11,30 sati

                                    – 17,00 sati

                                    + Antun Rumora - 18,30 sati

Župa sv. Petra i Pavla, apostola – Osijek

Krizmanici

 1. travnja 2021. – 92 krizmanika

Katehetska godina 2020./2021. 

Bivši polaznici OŠ. SV. ANE

Kateheta: Dino Pašalić, vjeroučitelj

 1. Brezničar Leon
 2. Burko Sara
 3. Ćavar Nikolina
 4. Damjanović Tea
 5. Dolančić Erik
 6. Frajt Laura
 7. Franjić Doris
 8. Jelošek Lorena
 9. Koščević Matej Kristijan
 10. Kušenić Krunoslava
 11. Lulić Lovro
 12. Mađaš Nina
 13. Majić Roko
 14. Mikulić Karla
 15. Miličević Dorian
 16. Minkek Ena
 17. Novokmet Mihael
 18. Radman Robert 

Bivši polaznici OŠ. I. FILIPOVIĆA

Kateheta: Dino Pašalić, vjeroučitelj

 1. Bitanga Toni
 2. Čapo Alex
 3. Jurišić Anton Marko
 4. Levačić Mateo 

Bivši polaznici OŠ. F. KREŽME

Kateheta: Ante Lučić, ž. vikar

 1. Ambrinac Ana
 2. Bašić Dora
 3. Blaževac Ana
 4. Basta Petra
 5. Brdarić Lara
 6. Čokolić Emilia
 7. Čolik Hanna
 8. Herget Marcel
 9. Jakić Iva
 10. Jelčić Lucija
 11. Jurić Damjan
 12. Kapša Karla Lea
 13. Kljajić Petra
 14. Kos Dora
 15. Krajnović Lorena
 16. Kušen Magdalena
 17. Kuzma Eugen
 18. Majer Patricija
 19. Rožac Petar
 20. Šušak Josip
 21. Šutalo Domagoj
 22. Tomac Matko
 23. Trauber Marko
 24. Vučković Petar 

Bivši polaznici OŠ V. BECIĆA

Kateheta: Blaž Jokić, ž. vikar

 1. Antunović Antonija
 2. Banović Mia
 3. Bilandžija Nikolina
 4. Bošnjak Borna
 5. Božičević Lovro
 6. Culek Mislav
 7. Culek Nika
 8. Dunić Matea
 9. Glasnović Bruno
 10. Kovačević Rebeka
 11. Kovačić Bruna
 12. Kovačić Marko
 13. Kralik Tin
 14. Križek Lara
 15. Krpan Karla
 16. Krstić Karlo
 17. Kulešević Dorian
 18. Kulešević Leon
 19. Lukić Vedran
 20. Majdiš Mia
 21. Malovan Nika
 22. Marić Dunja
 23. Nikolić Tena
 24. Pšihistal Leon
 25. Roža Petra
 26. Rukovanjski Inga
 27. Šalavarda Filip
 28. Šego Zvonimir
 29. Šovagović Tin
 30. Topalić Fran
 31. Uglik Ivan
 32. Vondrak Katarina
 33. Zahirović Filip
 34. Zamečnik Karla
 35. Živković Mihael
 36. Župan Nora 

Bivši polaznici OŠ A. MIHANOVIĆA

Kateheta: Ante Lučić, ž. vikar

 1. Antičević Ivona
 2. Bilandžić Niko
 3. Jurić Fran
 4. Keler Karlo
 5. Kratofil Barbara
 6. Merkaš Roko
 7. Richter Mato
 8. Sobol Ivan
 9. Španiel Norbert
 10. Špringman Barbara 

Ukupno: 92

Mladići: 46

Djevojke: 46

 

 

Ante Lučić, župni vikar                                                             Blaž Jokić, župni vikar 

                                        mons. Adam Bernatović, župnik