Osječani hodočastili Gospi Ilačkoj

ILAČA - U subotu, 21. svibnja, 215 župnih suradnika župe sv. Petra i Pavla, apostola iz Osijeka bilo je na hodočašću u marijanskom svetištu Gospe Ilačke u Ilači. Domaćin hodočašća bio je upravitelj svetišta Gospe Ilačke i župnik župe sv. Jakova, apostola u Ilači vlč. Ivan Đakovca, koji je do prošle godine bio župni vikar u osječkoj konkatedralnoj župi sv. Petra i Pavla. Kakav je trag ostavio govori i podatak o više od 200 hodočasnika, župnih suradnika koje je na ovaj molitveni put i druženje poveo župnik mons. Adam Bernatović i župni vikar vlč. Josip Semialjac.


Prva postaja ovog hodočašća bilo je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru na kojem su se hodočasnici pomolili za sve žrtve pale kako za obranu Vukovara tako i za sve poginule u Domovinskom ratu. Molitvu krunice osječki su hodočasnici izmolili i na Spomen području Ovčara, mjestu masovnog stradanja i grobnici nasilno odvedenih ranjenika iz vukovarske bolnice, koji su ovdje ubijeni i pokopani.
U svetištu Gospe Ilačke vlč. Đakovac dočekao je brojne goste iz Osijeka, te ih je upoznao sa poviješću i značajem kako Ilače, tako i ovoga svetišta. Misno slavlje na otvorenom predvodio je mons. Bernatović u koncelebraciji s vlč. Semialjcem i vlč. Đakovcem. „Svatko tko dođe u Ilaču osjeti da je ovo mjesto molitve, mira i sabranosti.  To se osjeti i u ovim ljudima, koji su u proteklom ratu izgubili sve, ali su imali nadu i vjeru u Boga, te su učinili da život ovdje bude ponovno lijep. Nije mi bilo lako otići iz Osijeka, ali su me ovi ljudi oplemenili na način da sam ih posve osjetio svojima. Drago mi je vidjeti i vas Osječane u tako lijepom broju, jer to mi pokazuje da je moj trogodišnji boravak u vašoj župi ostavio traga. Vi ćete uvijek biti moji, a ja vaš“, poručio je vlč. Đakovac.
Mons. Bernatović zahvalio je župniku Đakovcu i njegovim suradnicima na gostoprimstvu i dodao kako je ovo hodočašće predstavljalo zahvalu Bogu i Gospi Ilačkoj na zajednici suradnika koji rade u župi, te da se ta zajednica svakim danom povećava – „a činjenica što ste baš svi primili sv. Pričest na ovoj misi zapravo pokazuje i zašto ste vi suradnici, jer volite i vjerujete u Isusa, rekao je na kraju svoje zahvale Adam Bernatović. Kao poklon, osječki je župnik svom bivšem župnom vikaru, u znak zahvale uručio veliki križ.
Nakon misnoga slavlja domaćini su počastili svoje goste domaćim specijalitetima, a nakon molitve krunice, kolona hodočasnika uputila se od Svetišta do crkve sv. Jakova u Ilači, gdje je još jednom, pjesmom zahvalila Bogu na svim darovima i milostima kojima nas obasipa.
D.Karnaš