CVJETNICA - NEDJELJA MUKE GOSPODNJE – 5. travnja 2020.

Danas je Cvjetnica – nedjelja muke Gospodnje.  Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada  u 8 dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Misa Cvjetnice ima i dva posebna obreda: prvi je procesija s blagoslovljenim palminim i drugim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je izvještaj o Isusovoj muci.

Crkva danas slavi spomen kraljevskog ulaska Isusova u Sveti grad. Kako su ga onda dočekali i pratili žitelji Jeruzalema, tako ga i mi s granama u ruci danas slavimo i pozdravljamo. Oni su klicali Isusu koji je išao prema smrti, prema sramoti križa; mi ga međutim slavimo živa – kao Kralja neba i zemlje, Svedržitelja, onoga koji je pobijedio smrt. Ovdje ga slavimo u obredu da bismo ga vjernije mogli slijediti u svagdanjem životu i napokon gledati licem u lice.

Procesije s blagoslovom grančica neće biti. Svete mise se javno ne održavaju radi korona virusa. Misu bez naroda zajedno s mukom Gospodinovom po Mateju održat ćemo u konkatedrali u 10 sati. Pridružite nam se u molitvi kod svojih kuća. 

 

Misli uz današnje evanđelje (Mt 27,11-54)

Muka Gospodina našega Isusa Krista.

Dramatičan je opis muke i smrti Isusa Krista Sina Božjega na križu. Ne treba mu mnogo komentara, govori sam po sebi. Trebamo ga samo slušati u duhu molitve, dopuštajući mu da prodre u našu nutrinu i trudeći se da otvorimo svoje srce poruci koju nam donosi. To je poruka ljubavi. Samo ljuba može objasniti dramu muke koju je proživljavao naš Gospodin, ljubav prema Ocu i ljubav prema ljudima, njegovoj braći, zbog kojih on podnosi najveće muke. Može li izvještaj o muci pokrenuti i naša srca da svojom ljubavlju odgovorimo na tu beskrajnu ljubav. 

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas43
Jučer129
Ovaj mjesec995
Ukupno4915944

Trenutno online

1
posjetitelja

Srijeda, 08 Travanj 2020