KORIZMA

Pepelnica-Čista srijeda, početak korizmenog vremena Zapovijedani post i nemrs. Svete mise s obredom pepeljenja su u: 7,00; 10,00 i 18,30 sati.

Korizma je vrijeme od 40 dana, od Čiste srijede do Velikog petka, koje služi kao priprava za Uskrs. U Crkvi je uvedena kao spomen na 40-godišnji hod Izraelaca kroz pustinju i 40-dnevni Isusov boravak u pustinji. Bog je htio da njome prođe njegov narod i tu doživi svoj preobražaj, doživi njegov blagoslov, živi od Božjih obećanja inadanja, od njegovih darova, kao što su voda iz stijene i mana s neba. Pustinja je samo privremena prilika i mjesto prolaza.
I Crkva živi svoju pustinju. Ona je Božji narod koji putuje prema svojoj obećanoj zemlji. Prisutnost pustinje ostaje nužna za razumijevanje kršćanskog života. Taj život idalje ostaje na kušnji. Sjećanja na biblijska događanja iz pustinje, mi vjerujemo da je i nama, ako krećemo, i životno i sakramentalno prema zemlji obećanja, zajamčena pobjeda.
To je vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, priprave i spomena krštenja, pomirenja s Bogom te braćom i sestrama; vrijeme češćeg posezanja za «oružjem kršćanskepokore»: pokorom, postom i dobrim djelima.
Korizma započinje obredom pepeljenja. To je stari obred kojem su se obraćeni grešnici podvrgavali pokori. Posipanje pepelom označava priznavanje vlastite krhkostii smrtnosti koju Božje milosrđe treba otkupiti. To je otvaranje obraćenju o obvezi uskrsne obnove.

Da korizma bude plodonosna, djeluju liturgijske i pučke pobožnosti.
Sadržaj korizme u župi: Veliki križni put: petkom i nedjeljom u 18,00 sati, koje će predvoditi pojedine skupine. Petak, 3. III. predmoli ŽPV a u nedjelju, 5. III. ŽEV;Dječji križni put: utorkom u 18,00 sati. Klanjanje četvrtkom iza mise u18,30 sati.Korizmena propovijed: petkom nakon križnog puta. Sveta ispovijed: svaki dan prijemise. Post i nemrs: petkom kroz korizmu. Odricanje za potrebite. Djela milosrđa:skrb za bližnje. Čitanje Biblije. Čašćenje križa.Molitva u mojoj obitelji.