Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Misno slavlje u obnovljenoj kapeli sv. Roka

  Misno slavlje u obnovljenoj kapeli sv. Roka

  „Sv. Roče, ako su ti naši stari ovu crkvu mogli podići i mi je možemo održavati“, rekao je dekan Osječkog zapadnog dekanata i konkatedralni župnik mons. Adam Bernatović u pozdravnom govoru prije početka misnoga slavlja, koje je o svetkovini sv. Roka, 16. kolovoza održano u obnovljenoj zavjetnoj kapeli posvećenoj tom svecu u osječkoj Strossmayerovoj ulici uz zgradu Vikarijata. Misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s mons. Bernatovićem, konkatedralnim župnim vikarom Robertom Almašijem i tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata, vlč. Darijom Hrgom.

  Pročitaj više
 • Proslava zaštitnika osječke konkatedrale i grada Osijeka

  Proslava zaštitnika osječke konkatedrale i grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - O svetkovini apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, naslovnika osječke konkatedrale, zaštitnika konkatedralne župe i građana grada Osijeka, svečano misno slavlje 29. lipnja predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Prije početka misnoga slavlja đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić uputio je srdačne pozdrave mons. Košiću te ostalim koncelebrantima: đakovačko-osječkom nadbiskupu metropolitu u miru Marinu Srakiću, srijemskom biskupu Đuri Gašparoviću, izaslaniku požeškog biskupa Antuna Škvorčevića - generalnom vikaru Požeške biskupije mons. Josipu Krpeljeviću, generalnom vikaru Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivanu Ćuriću, biskupskom vikaru grada Osijeka mons. Vladimiru Dugaliću, dekanima osječkih dekanata – domaćem župniku mons. Adamu Bernatoviću i preč. Ivanu Juriću te župnicima, župnim vikarima, svećenicima i redovnicima na području grada Osijeka. Pozdravio je i prisutne predstavnike gradskih institucija i službi te lokalne gradske četvrti Gornji grad, predsjednika Gradskoga vijeća Željka Požegu i njegova zamjenika Karla Šatvara, sve gradske vijećnike i ostale suradnike, župana osječko-baranjskoga Ivana Anušića te predsjednika Županijske skupštine Dragana Vulina.
  U svojoj homiliji biskup Košić posvijestio je kako je sv. Petar, usprkos svojoj slabosti, postao simbol vjernika koji ispovijeda pravu vjeru, koji je, snagom Duha Svetoga, vjeran Kristu do mučeništva. Petrovo zatočeništvo u tamnici te molitvu Crkve za njega, o čemu govore Djela apostolska, podsjetilo je mons. Košića na zatočeništvo bl. Alojzija Stepinca, a Petrovo mučeništvo na mučeništvo zaštitnika Sisačke biskupije, sv. Kvirina. Govoreći o teškim trenutcima sv. Pavla, ali i velebnom djelu njegova širenja evanđelja, sisački biskup istaknuo je kako sveci nisu bili pošteđeni kušnji i muka, jer je i sam Isus bio kušan od đavla, nevin osuđen, raspet na križ kao zločinac i ubijen, ali je i uskrsnuo, a to je naša nada.

  Pročitaj više
 • TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU

  TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU

  Novi ciklus tečaja priprave za brak održava se u rujnu i to u ponedjeljak, 4. rujna 2017. u 19,00 sati u našoj dvorani, traje još dva ponedjeljka i utorka u isto vrijeme. Ne treba se posebno prijavljivati na tečaj. Na sam dan početka tečaja, dakle 4. rujna u 19,00 sati u našoj dvorani prije prvog predavanja obavlja se upis kandidata.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3

Arhiva tekstova

Uskrs u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) - »Krist nam je svojim uskrsnućem donio slobodu, izveo nas na čistinu istine, osigurao nam željeni mir, pobjedu i radost. Zato je Uskrs blagdan slobode, istine, mira, pobjede i veselja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, predvodeći 16. travnja misno slavlje u svetkovini Uskrsa u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

Sve uskrsne čestitke mogle bi se staviti pod jedan zajednički nazivnik – mir, sve što u životu tražimo, za čime težimo, sve se svodi na miru koji proživljavamo u našoj nutrini, rekao je nadbiskup Srakić uvodeći u misno slavlje, koje je započeo obredom škopljenja, rekavši: „Ta voda koju smo noćas blagoslovili simbol je naše smrti i života, smrti grijehu i života u Kristu Gospodinu. U nju smo uronjeni, iz nje smo izišli kao djeca Božja.“

Naglašavajući da nam je Krist svojom mukom, probodenim srcem, a nadasve uskrsnućem donio slobodu, nadbiskup Marin je naglasio: „Kršćaninovo oslobođenje nije nipošto plod neke apstraktne i bezvremenske znanosti: ono je plod povijesnog događaja, pobjedonosne Isusove muke i smrti i osobnog dodira: prihvaćanja Krista u krštenju. Slobodni smo u tom smislu što smo u Kristu dobili mogućnost da od sada živimo u prisutnosti Oca, a ne da budemo sputavani sponama grijeha, zakona i smrti.“

Tijekom svoje homilije nadbiskup je govorio o Uskrsu kao blagdanu istine, mira, pobjede, veselja i radosti. „Krist ostaje besmrtni pobjednik u Uskrsu i poslije Uskrsa“, naglasio je i nastavio molitvom: „Kralju - pobjedniče, daj i nama te svoje uskrsne pobjedničke svijesti! Mi smo svi danas zaplašeni, kao ono na prvi dan Uskrsa tvoji apostoli. Da, dovikni, veliki i silni, i našem zaplašenom kršćanskom svijetu: »Ne bojte se, ja sam!« i »Mir vama!«. De, i nama svima ulij u srce smionu nadu, u kojoj tvoja Crkva danas kliče i slavi pobjedu u nebrojenim Alelujama! Kaži nam da si ti i za nas, i za kršćane dvadesetprvog stoljeća, uskrsnuo i pobijedio! Da ti »uskrsnuvši više ne umireš«! I da ništa ne umire, što se tebi prikloni i što je na tebi sagrađeno. Uđi k nama, makar da su naša vrata zatvorena! Ti ih otvori snagom i utjehom svoga Uskrsnuća!”

Svim prisutnim vjernicima, koncelebrantima – domaćem župniku, mons. Adamu Bernatoviću, župnom vikaru Stjepanu Matezoviću, pastoranom suradniku vlč. Mateju Glavici, biskupskom vikaru za pastoral grada Osijeka, mons. dr. Vladimiru Dugaliću, tajniku Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Dariju Hrgi i umirovljenom svećeniku Vladimiru Mikrutu, redovnicama, djeci, mladima, roditeljima, radnicima svih zanimanja, bolesnima, kao i svima koji su misno slavlje pratili putem Slavonske televizije, mons. Srakić je čestitao Uskrs slobode i mira, pobjede i radosti. Misno slavlje, kao i cijelo Vazmeno trodnevlje, liturgijskim je pjevanjem obogatio Mješoviti konkatedralni zbor uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića, a pod vodstvom s. Branke Čutura. Domaći župnik Bernatović nadbiskupu Marinu uputio je uskrsnu čestitku uime cijele konkatedralne župne zajednice.

M. Kuveždanin

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas5
Jučer453
Ovaj mjesec8095
Ukupno4604721

Trenutno online

1
posjetitelja

Srijeda, 23 Kolovoz 2017 00:36