Hodočašće u devetnici Gospi Osječkoj

Osječke župe sa svojim župnim zborovima i ove godine, uoči proslave Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije hodočaste Gospi Osječkoj u franjevačku crkvu Sv. Križa u Tvrđi gdje uz marijansku pobožnost animiraju i slavljene večernje mise. Na blagdan sv. Andrije apostola, 30. studenog, na drugi dan devetnice hodočasničku crkvu s kipom Gospe Osječke pohodila je konkatedralna Župa sv. Petra i Pavla. Predvoditelj večernjeg euharistijskog slavlja župnik vikar Robert Almaši pozdravljajući hodočasnike rekao je kako „ nam je Isus ostavio svoje dragocjenije: svoju Krv i svoju Majku.

Hodočasničkim srcem dolazimo pred kip Gospe Osječke zahvalni za sve milosti koje nam je isprosila i ponovno sa svojim potrebama uteći se njoj danas na osobiti način moleći za našu župnu zajednicu. Gospodin i ove večeri svraća svoj pogled na nas kao što je zaustavio svoj pogled na apostolu Andriji pozvavši ga da ga izbliza slijedi. Pogled je to koji poziva, pročišćuje, daje snagu i ulijeva hrabrost.“
Propovjednik hodočasničke mise bio je đakon Ivan Kunčević. Razmatrao je o pozivu apostola Andrije i istaknuo: „Ukoliko želimo poći za Isusom, dva su moguća puta: svećenički poziv, koji danas možemo promatrati kroz primjer sv. Andrije i obiteljski poziv koji možemo promatrati kroz primjer Blažene Djevice Marije koja je istovremeno živjela i svećenički poziv jer je ostala djevica tijekom cijeloga svoga života“, i nastavio: „Sv. Andrija i Blažena Djevica Marija otvorena srca brzo prihvaćaju Božju volju iako ne znaju što ih čeka. Oboje se malo spominju, jer žele i trude se da se po njihovim životima Bog proslavlja u ljudskim srcima. Potpuno su predani Božjoj volji i idu za Isusom do kraja (Andrija umire na križu, a po Isusovom križu i dio Marije umire). Time je shvatljivije kako su većenički i obiteljski poziv jednako teški i dostojanstveni ukoliko se žive s ljubavlju i s pogledom usmjerenim na Isusa. Isus se danas okreće osobno prema svakome od nas i govori nam: „Dođi, slijedi me“. Slijediti ga znači ustima ispovijedati da je Krist Gospodin i srcem vjerovati da ga je Bog uskrisio od mrtvih. Pred nama je Advent – vrijeme da u svojoj duši napravimo reda, posložimo vrijednosti i s Andrijinim i Marijinim oduševljenjem krenemo za Isusom“, zaključio je vlč. Kunčević.

Pozdravnu riječ hodočasnicima uputio je gvardijan fra Ante Perković.
Po završetku misnog slavlja hodočasnici su ophodom i pjesmom pozdravljali Gospu Osječku.
Liturgijsko pjevanje animirao je Veliki župni zbor konkatedralne župe pod vodstvom s. Branke Čutura uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića.

Antun Kovačić