Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati;
  Svečana sveta misa s blagoslovom maslinskih grančica i procesijom oko „katedrale“ koju predvodi mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru bit će u 10,00 sati, na istoj se pjeva muka po Marku; 11,30 i večernja u 18,30 sati.
  Prije svake mise bit će blagoslov grančica.

  Pročitaj više
 • Uskrsne ispovijedi

  Uskrsne ispovijedi

  USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE
  Uskrsna ispovijed djece u petak, 16. ožujka 2018. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,00 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15.00 sati.

  USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
  Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.
  Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 23. do 28. ožujka, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

  Pročitaj više
 • Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - „Večeras smo ovdje kako bismo zahvalili Gospodinu za sva dobra koja imamo kao građani koji zajedno žive. Zahvaljujemo za ovaj grad i za sva njegova dobročinstva, za sve ljude koji žive u ovome gradu, za svu njihovu dobru volju i njihova nastojanja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić započinjući misno slavlje u osječkoj konkaterdrali Sv. Petra i Pavla povodom proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca.
  Uz nadbiskupa, koncelebrirao je i prigodnu homiliju uputio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, a u suslavlju su bili i osječki dekani, mons. Adam Bernatović i preč. Ivan Jurić te ostali svećenici i dvojica đakona. Liturgijsko pjevanje animirao je Konkatedralni mješoviti zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. Misno slavlje završeno je na trgu ispred konkatedrale gdje je mons. Hranić blagoslovio adventski vijenac, a potom je gradonačelnik Ivan Vrkić upalio prvu adventsku svijeću.

  Pročitaj više
 • Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
  Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Arhiva tekstova

Hodočašće u devetnici Gospi Osječkoj

Osječke župe sa svojim župnim zborovima i ove godine, uoči proslave Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije hodočaste Gospi Osječkoj u franjevačku crkvu Sv. Križa u Tvrđi gdje uz marijansku pobožnost animiraju i slavljene večernje mise. Na blagdan sv. Andrije apostola, 30. studenog, na drugi dan devetnice hodočasničku crkvu s kipom Gospe Osječke pohodila je konkatedralna Župa sv. Petra i Pavla. Predvoditelj večernjeg euharistijskog slavlja župnik vikar Robert Almaši pozdravljajući hodočasnike rekao je kako „ nam je Isus ostavio svoje dragocjenije: svoju Krv i svoju Majku.

Hodočasničkim srcem dolazimo pred kip Gospe Osječke zahvalni za sve milosti koje nam je isprosila i ponovno sa svojim potrebama uteći se njoj danas na osobiti način moleći za našu župnu zajednicu. Gospodin i ove večeri svraća svoj pogled na nas kao što je zaustavio svoj pogled na apostolu Andriji pozvavši ga da ga izbliza slijedi. Pogled je to koji poziva, pročišćuje, daje snagu i ulijeva hrabrost.“
Propovjednik hodočasničke mise bio je đakon Ivan Kunčević. Razmatrao je o pozivu apostola Andrije i istaknuo: „Ukoliko želimo poći za Isusom, dva su moguća puta: svećenički poziv, koji danas možemo promatrati kroz primjer sv. Andrije i obiteljski poziv koji možemo promatrati kroz primjer Blažene Djevice Marije koja je istovremeno živjela i svećenički poziv jer je ostala djevica tijekom cijeloga svoga života“, i nastavio: „Sv. Andrija i Blažena Djevica Marija otvorena srca brzo prihvaćaju Božju volju iako ne znaju što ih čeka. Oboje se malo spominju, jer žele i trude se da se po njihovim životima Bog proslavlja u ljudskim srcima. Potpuno su predani Božjoj volji i idu za Isusom do kraja (Andrija umire na križu, a po Isusovom križu i dio Marije umire). Time je shvatljivije kako su većenički i obiteljski poziv jednako teški i dostojanstveni ukoliko se žive s ljubavlju i s pogledom usmjerenim na Isusa. Isus se danas okreće osobno prema svakome od nas i govori nam: „Dođi, slijedi me“. Slijediti ga znači ustima ispovijedati da je Krist Gospodin i srcem vjerovati da ga je Bog uskrisio od mrtvih. Pred nama je Advent – vrijeme da u svojoj duši napravimo reda, posložimo vrijednosti i s Andrijinim i Marijinim oduševljenjem krenemo za Isusom“, zaključio je vlč. Kunčević.

Pozdravnu riječ hodočasnicima uputio je gvardijan fra Ante Perković.
Po završetku misnog slavlja hodočasnici su ophodom i pjesmom pozdravljali Gospu Osječku.
Liturgijsko pjevanje animirao je Veliki župni zbor konkatedralne župe pod vodstvom s. Branke Čutura uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića.

Antun Kovačić

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas96
Jučer503
Ovaj mjesec8074
Ukupno4723866

Trenutno online

2
posjetitelja

Nedjelja, 18 Ožujak 2018 05:20