Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
  Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

  Pročitaj više
 • CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati;
  Svečana sveta misa s blagoslovom maslinskih grančica i procesijom oko „katedrale“ koju predvodi mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru bit će u 10,00 sati, na istoj se pjeva muka po Marku; 11,30 i večernja u 18,30 sati.
  Prije svake mise bit će blagoslov grančica.

  Pročitaj više
 • Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - „Večeras smo ovdje kako bismo zahvalili Gospodinu za sva dobra koja imamo kao građani koji zajedno žive. Zahvaljujemo za ovaj grad i za sva njegova dobročinstva, za sve ljude koji žive u ovome gradu, za svu njihovu dobru volju i njihova nastojanja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić započinjući misno slavlje u osječkoj konkaterdrali Sv. Petra i Pavla povodom proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca.
  Uz nadbiskupa, koncelebrirao je i prigodnu homiliju uputio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, a u suslavlju su bili i osječki dekani, mons. Adam Bernatović i preč. Ivan Jurić te ostali svećenici i dvojica đakona. Liturgijsko pjevanje animirao je Konkatedralni mješoviti zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. Misno slavlje završeno je na trgu ispred konkatedrale gdje je mons. Hranić blagoslovio adventski vijenac, a potom je gradonačelnik Ivan Vrkić upalio prvu adventsku svijeću.

  Pročitaj više
 • Uskrsne ispovijedi

  Uskrsne ispovijedi

  USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE
  Uskrsna ispovijed djece u petak, 16. ožujka 2018. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,00 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15.00 sati.

  USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
  Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.
  Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 23. do 28. ožujka, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Arhiva tekstova

Hvarsko pučko kazalište gostovalo u osječkoj konkatedrali

OSIJEK – Hvarsko pučko kazalište gostovalo je u Osijeku uprizorujući 4. ožujka glasovitu predstavu Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika u konkatedrali Sv. Petra i Pavla, nakon večernjeg euharistijskog slavlja. Stihovana crkvena drama sa temom svetačke legende o mučeništvu svetoga Lovre postavljena je u programski repertoar ovogodišnjeg ciklusa Korizmenih susreta Udruge katoličkih intelektualaca te ostvarena u suradnji sa Institutom za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ i osječkim ogrankom Matice hrvatske u Osijeku. Jednu od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih predstava (uz „Stilske vježbe“) izvođenu više od 250 puta u kontinuitetu od praizvedbe 1970. godine u Hvaru, u režiji i dramaturškoj obradi Hvaranina Marina Carića (1947. - 2000.), gromoglasnim je pljeskom nagradila osječka publika pohvaljujući vrhunsku teatrološku glumačku izvedbu dvadesetak glumaca pučana (amatera) u crkvenom ambijentu pred oltarom sa svevremenom snažnom porukom o postojanosti i snazi vjere u vremenu progona i mučeništva.

Predstava je odigrana prema originalnom zapisu (kasno srednjovjekovlje) u osmeračkim stihovima na arhaičnom hvarskom govoru sa glumcima u odorama smeđih i bijelih tunika prema ikonografiji hvarskih bratovština (Crnih i Bilih) koje nose u procesijama i crkvenim svečanostima, dok boja tunika izražava dvije suprotstavljene strane (umetnuta je i crvena označujući Hudobu), a za kostimografiju je zaslužna Marija Žarak. Naposljetku predstave predsjednica UKI-ja dr. sc. Ružica Pšihistal zahvalila je Hvaranima za sjajno prikazanje, a publici i konkatedralnoj župi na podršci.
„Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika pripada žanru stihovanih crkvenih drama s podrijetlom u kasnom srednjovjekovlju s temama iz Kristova života i života svetaca, koje su pučani, ponekad i svećenici u ulozi glumaca, igrali u crkvama, klaustrima i trgovima uz crkvene svečanosti, a za njihovo širenje posebno su zaslužni prosjački crkveni redovi i bratovštine. Hvarsko prikazanje sv. Lovrinca pripada starijem pučkom sloju crkvenih drama (prikazanja) i ulazi u red najstarijih sačuvanih hrvatskih dramskih tekstova s temom svetačkih legendi (uz Muku svete Margarite). Sačuvano je u dvije rukopisne redakcije iz 15. ili 16. stoljeća, od kojih je starija pripisana glasovitom hrvatskom renesansnom piscu Hvaraninu Petru Hektoroviću. Izvodilo se u Starom Gradu na dan njegova zaštitnika sv. Roka kao najvažniji crkveni i kulturni događaj godine, a prema poznatim izvorima izvedba je trajala tri uzastopne večeri, vrlo vjerojatno i uz pjevanje, kako je zabilježio muzikolog, Osječanin Franjo Kuhač. Igrali su je od početaka do danas pučani (glumci amateri) koji na pozornicu donose narodnu riječ i sugestivnu dramsku obradu legende o mučeništvu svetoga Lovre... Boja tunika izražava dvije suprotstavljene strane; Rimljani (Crni bratimi) slave svoje poganske bogove i progone kršćane (Bili bratimi), a kršćani usprkos životnoj opasnosti ispovijedaju svoju vjeru privlačeći sve više pogana u svoju zajednicu. Lovro odoljeva napastovanju i samog Belzebuba (Crveni bratim), a potom, u slavu Boga, umire na lomači (na gradelama). Anđeli ga uzdižu u rajsku slavu. Scenski znakovi su jednostavni: navlačenje kapuljače na glavu znači smrt, a ulazak u crkvu uzašašće u nebo“, pojasnila je Pšihistal. Prikazanje je upoznalo publiku i sa bogatom tradicijom djelovanja Hvarskog pučkog kazališta, utemeljenoga 1969. godine, nagrađivanoga posebice pod redateljskim i dramaturškim vodstvom Marina Carića. Kao nastavljači renesansnih pučana – u predstavama igraju svi, od učenika, studenta, ribara, obrtnika, do pravnika, liječnika i gradonačelnika – ovi su zaljubljenici u teatar i materinsku riječ od svog zavičajnog kazališta napravili prepoznatljiv znak hrvatske kulture u svijetu.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

galerija slika

 

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas96
Jučer503
Ovaj mjesec8074
Ukupno4723866

Trenutno online

2
posjetitelja

Nedjelja, 18 Ožujak 2018 05:21