Blagdan sv. Ane

Blagdan sv. Ane i ove je godine 26. srpnja svečano proslavljen u središnjoj osječkoj župi Sv. Petra i Pavla na čijem se području nalazi prvo i najstarije osječko groblje s kapelom Sv. Ane. Crkva je sagrađena g. 1769., a po njoj i groblje mnogi Osječani zovu Anino groblje. Na tom se groblju već tradicionalno na blagdan sv. Ane okuplja mnoštvo vjernika. Na sam blagdan slavljeno je više misa na otvorenom uz crkvu Sv. Ane. Jutarnju misu predvodio je župnik osječke župe Sv. Josipa Radnika, vlč. Vladimir Delić, a svojim su je pjevanjem uzveličali pjevači te župe. Svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predvodio je vlč. Nino Perica, mladomisnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku.

Govoreći u homiliji o ustrajnosti u molitvi bračnih parova unatoč poteškoćama, istaknuo je kako „Unatoč tom velikom problemu, molitva ovog bračnog para nikad nije slabila i urodila je plodom. Bog ih je uslišio i podario im je djevojčicu koja je za njih bila čudo i pravi Božji dar. Podario im je onu koja je majka našega Spasitelja, Blaženu Djevicu Mariju. Uvidimo ovdje sliku molitve roditelja za svoje dijete.“ Mnoštvo pokojnika počiva u sjeni kapele sv. Ane. Pozivajući na molitvu i za njih, mladomisnik je rekao: „U ovoj specifičnoj prilici, na ovom posebnom mjestu, na groblju čija je zaštitnica upravo sv. Ana, sjetimo se i svih naših dragih preminulih koji ovdje počivaju u miru i iščekuju Kristov ponovni dolazak. Sjetimo se svojih roditelja, sjetimo se svojih baka i djedova. Zahvalimo Bogu na njima na svoj njihovoj potpori i svim molitvama kojima su nas za života pratili i kojima nas i dalje u nebu prate“, zaključio je vlč. Perica.
Na koncu euharistijskog slavlja vlč. Perica podijelio je mladomisnički blagoslov.

Na misi je pjevao pučki zbor gornjogradske župe Sv. Petra i Pavla. Popodnevnu misu predvodio je gornjogradski župni vikar Robert Almaši. Uz misna slavlja bila je prilika za sakrament pomirenja, kojem je pristupio veliki broj vjernika, osobito u prijepodnevnim satima. U tijeku cijeloga dana kapelu su pohodili hodočasnici koji su molili pred svetičinim oltarom za potrebe svojih obitelji te pohodili grobove svojih pokojnika.

Marica Wohlmuth