Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati;
  Svečana sveta misa s blagoslovom maslinskih grančica i procesijom oko „katedrale“ koju predvodi mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru bit će u 10,00 sati, na istoj se pjeva muka po Marku; 11,30 i večernja u 18,30 sati.
  Prije svake mise bit će blagoslov grančica.

  Pročitaj više
 • Uskrsne ispovijedi

  Uskrsne ispovijedi

  USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE
  Uskrsna ispovijed djece u petak, 16. ožujka 2018. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,00 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15.00 sati.

  USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
  Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.
  Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 23. do 28. ožujka, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

  Pročitaj više
 • Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - „Večeras smo ovdje kako bismo zahvalili Gospodinu za sva dobra koja imamo kao građani koji zajedno žive. Zahvaljujemo za ovaj grad i za sva njegova dobročinstva, za sve ljude koji žive u ovome gradu, za svu njihovu dobru volju i njihova nastojanja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić započinjući misno slavlje u osječkoj konkaterdrali Sv. Petra i Pavla povodom proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca.
  Uz nadbiskupa, koncelebrirao je i prigodnu homiliju uputio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, a u suslavlju su bili i osječki dekani, mons. Adam Bernatović i preč. Ivan Jurić te ostali svećenici i dvojica đakona. Liturgijsko pjevanje animirao je Konkatedralni mješoviti zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. Misno slavlje završeno je na trgu ispred konkatedrale gdje je mons. Hranić blagoslovio adventski vijenac, a potom je gradonačelnik Ivan Vrkić upalio prvu adventsku svijeću.

  Pročitaj više
 • Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
  Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Arhiva tekstova

Spomendan svete Cecilije

Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

Večernje euharistijsko slavlje uz domaćeg župnika mons. Adama Bernatovića i vlč. Vladimira Mikruta predslavio je župni vikar Robert Almaši. U prigodnoj homiliji mons. Bernatović naslanjajući se na dnevna liturgijska čitanja rekao je: „Slavimo svetu Ceciliju koja je poput majke Makabejke ̕puna plemenitih osjećaja, svoju ženstvenost oživljavala muškom hrabrošću̕ svjedočila svoju vjeru u trojedinoga Boga. Majka sedmorice sinova nagoviješćuje vjeru u zagrobni život koji će nam Isus Krist u Novom savezu u potpunosti objaviti po svom uskrsnuću. Dao Bog majke Makabejke i našem vremenu koje će znati svoju djecu ̕poticati jezikom otaca̕ ukazujući na važnost svijesti o vjerskoj, nacionalnoj i kulturalnoj pripadnosti.“ Govoreći o mnima odnosno talentima pjevačima zborova je poručio: „Svi ćemo jednoga dana stati pred Gospodina. Pitanje je hoćemo li mu vratiti te darove umnogostručene ili zakopane? Svima nam je zadaća primljeno umnažati i staviti u službu drugih, u službu Crkve i naše župne zajednice.“ Zahvaljujući zborovima na čelu s njihovom koordinatoricom s. Brankom Čuturom na trajnom angažmanu i zauzetosti na liturgijskim slavljima pozvao je: „Molimo danas svetu Ceciliju da nam Gospodin podari očeva i majki koji će tankoćutno osluškujući Božju riječ prepoznati u svom životu prije svega dar vjere i svoje sposobnosti i darove ucijepiti u život naše župne zajednice i naših zborova i svoju djecu tako odgajati“, zaključio je propovjednik Bernatović.
Po završetku svete mise zborovi su molili Službu Večernjih hvala u čast svetoj Ceciliji, zatim je uslijedilo druženje u prostorijama župnog pastoralnog centra.

Župa ima pet zborova: Pučki zbor koji pjeva na jutarnjoj nedjeljnoj misi u konkatedrali i u crkvi svetog Roka i na svagdanjim misama. Pjevanje pučkog zbora u konkatedrali predvodi gospođa Vita Bulat. Dječji zbor koji pjeva dječju nedjeljnu misu u 8,30 pod vodstvom profesorice glazbe gospođe Dubravke Matić a za orguljama je Iva Mikić. Zbor 7. i 8. razreda te prvog i drugoga srednje škole, pjeva večernju nedjeljnu misu pod vodstvom prof. gosp. Josipe Erhardt a za orguljama je Luka Jerković. Studentski zbor pjeva pod studentskom misom svake nedjelje u 11,30 sati pod vodstvom gosp. Krunoslave Lukač, glazbenice i vjeroučiteljice a pomaže joj gospodin Zlatko Lukač i Pavo Živković. Veliki konkatedralni zbor koji pjeva svečanu misu u 10 sati pod vodstvom s. Branke, glazbenice i vjeroučiteljice i orguljaša gosp. Dalibora Ratića također glazbenika.

Tekst i fotografije: Marica Wohlmuth

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas172
Jučer503
Ovaj mjesec8150
Ukupno4723942

Trenutno online

5
posjetitelja

Nedjelja, 18 Ožujak 2018 08:35