Veliki petak, Župa svetog Petra i Pavla apostola (Osijek 1)

Živeći u današnjem društvu možda smo se upitali ima li išta sigurno u ovome promjenjivom vremenu? Odgovor je vjerojatno bio: Da, smrt! Ona je tako sigurna, a tako nesigurna. Sigurna je jer svatko mora umrijeti, a nesigurna jer nas odvaja od svih naših sigurnosti, pa čak i od vlastitoga tijela. Drugim riječima, umrijeti znači dati se!
Muka i smrt Gospodina našega Isusa Krista jedno je od triju najvećih otajstava naše vjere. U svim Evanđeljima kroz godinu Isus nas uči živjeti zemaljski i nebeski život, a jedino danas, na Veliki petak, uči nas umirati. Danas, iznimno jedini dan u godini nema mise već se posebnim bogoslužjem spominjemo Kristove muke. Ona za nas nije znak poraza već očitovanje Božje ljubavi koja ide do kraja.
Izvještaj muke iz Evanđelja po Ivanu koji svake godine slušamo na današnji dan najpotresniji a time i najvjerodostojniji, izvještaj o Kristovoj muci. Krist je u njoj prikazan i kao patnik, ali ponajprije kao pobjednik. Od današnje prebogate Božje riječi, zadržimo se samo na nekoliko pojedinosti.

Prvo, Isus se od početka pokazuje kao pobjednik nad smrću. Već u Getsemanskom vrtu kada ga njegovi progonitelji žele uhvatiti iz njegovih usta izlaze riječi «Ja sam». Evanđelje nam želi poručiti da i u svojoj muci Isus ostaje kralj i pobjednik. Te njegove riječi «Ja sam» toliko su snažne i jake da i sami njegovi progonitelji padaju na zemlju od straha.
Drugo, Samo nekoliko sati kasnije ti isti ljudi okrutnim udarcima, pljuvanjem i ponižavanjem pokušavaju umanjiti značaj Boga – onoga koji jest - i pokazati prevlast nad Njim. Ali zapravo, oni se spuštaju ispod razine ljudskoga dostojanstva, i umjesto premoći pokazuju svoju slabost. Ako promotrimo malo svoje gadosti i grijehe, brzo ćemo shvatiti da ni mi prema Isusu ne postupamo drugačije. U Crkvi padamo na koljena pred njim koji govori: Ja sam – uzmite i jedite ovo je moje Tijelo!, a nekoliko sati ili dana kasnije poput razbojnika grijesima zadajemo Isus pljuske i udarce te ga tako polagano razapinjemo na križ. Jadni li smo mi ljudi! Jedan je filozof rekao: Veličina čovjekove bijede vidljiva je u veličini lijeka koji mu je potreban. Ako je neizmjerni Bog morao biti mučen i nevino ubijen za nas, onda si barem malo možemo posvijestiti dokle smo dogurali odnosno koliko smo duboko pali.
Treća misao odnosi se na prvo čitanje koje smo čuli - na pjesmu o Sluzi Jahvinu. Nevjerojatno je kako prorok Izaija stoljećima prije no što se Isus utjelovio izražava nadu riječima: Gle, uspjet će sluga moj, uzvisit će se, podignuti i uzdići veoma! Unatoč tome što je bio odbačen, predan, ismijan, popljuvan, mučen i ubijen Isus je uspio ostati vjeran i popiti kalež muke do kraja te tako otkupiti čovječanstvo. Njegovom smo se modricom izliječili. Njegova smrt postala je naš život! Svaki nas puta na Veliki petak duboko potrese nezavršenost tih izvještaja. Položili su Isusovo tijelo u grob i kraj izvještaja. Ma to ne može biti kraj !!! Što se zbilo poslije? Današnja nas Božja riječ potiče da s nestrpljenjem očekujemo Vazmeno bdjenje kada ćemo čuti dovršetak izvještaja.

Veliki petak je doista znakovit za sve nas. Danas smo možda zdravi, sretni, bez briga, no to neće vječno potrajati. Svatko će od nas iskusiti nezaposlenost, neku lakšu ili težu bolest, nekakav nerješiv problem koji će nas možda učiniti ogorčenim, nesretnim. Današnji nam dan daje rješenje. Ono nije neko lagano, instant rješenje naših poteškoća, ali je zato jedini mogući izlaz iz naših nevolja sumnji i kriza. Kada prihvatimo križ, kada naš križ postane trun, komadić Kristova križa, onda ćemo otkriti da je on posta sjajan dragulj Kristova prijestolja i naš zalog nade da ćemo jednom zajedno s Kristom kraljevati.
Draga braćo i sestre, kao Isus na križu učimo se umirati, jer umirući sebi živimo Bogu! Vječni Bože, bojimo se umrijeti – bojimo se postati tvojim vlasništvom. Borimo se za nešto, neki komadić nas. Kako da ti se predamo do kraja pomozi! Pokreni u našem srcu svu snagu ljubavi prema tebi. Daj da budemo samo tvoji. Koliko god hodali ovim svijetom daj da budemo do kraja tvoji. Amen.

Ivan K.

galerija slika