Izdvojene vijesti

Krizma

Na II. vazmenu nedjelju u našoj konkatedralnoj župi 96-ero mladih vjernika pristupilo je sakramentu svete potvrde.
Prijepodnevnom svetom misom predsjedao je nadbiskup-metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić, uz suslavlje domaćeg župnika Adama Bernatovića, župnog vikara Roberta Almašija, vlč. Vladimira Mikruta, p. Hrvoja Mravka DI i tajnika Nadbiskupskog ordinarijata Darija Hrge.


Svetkovina Uskrsa u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) – Svečano misno slavlje o svetkovini Uskrsa, 1. travnja u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla slavio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. U koncelebraciji je bio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. Vladimir Dugalić, svećenik u miru Vladimir Mikrut, domaći župnik mons. Adam Bernatović, župni vikar Robert Almaši, a posluživao je đakon Ivan Kunčević. Umjesto pokajničkog čina nadbiskup Đuro prisutne vjernike poškropio je vodom blagoslovljenom tijekom obreda Vazmenoga bdijenja, a potom je uslijedila Služba riječi.


Misa večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) - Đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, u koncelebraciji s vlč. dr. Stjepanom Radićem, domaćim župnikom Adamom Bernatovićem, svećenikom u miru Vladimirom Mikrutom, tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Darijom Hrgom te župnim vikarom Robertom Almašijem, predvodio je 29. ožujka Misu večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla. Tijekom mise nadbiskup je oprao noge dvanaestorici župnih suradnika - predstavnicima različitih župnih skupina. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i Dalibora Ratića.


Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) - Vazmeno bdijenje koje se smatra "majkom svih bdijenja", kada Crkva iščekuje i slavi Kristovo uskrsnuće, u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla 31. ožujka predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić te je katekumenima osječke regije, njih 26, podijelio sakramente kršćanske inicijacije. Sakrament krštenja primilo je četvero katekumena, a uz njih i šestero krštenika konkatedralne župe.


Veliki petak, Župa svetog Petra i Pavla apostola (Osijek 1)

Živeći u današnjem društvu možda smo se upitali ima li išta sigurno u ovome promjenjivom vremenu? Odgovor je vjerojatno bio: Da, smrt! Ona je tako sigurna, a tako nesigurna. Sigurna je jer svatko mora umrijeti, a nesigurna jer nas odvaja od svih naših sigurnosti, pa čak i od vlastitoga tijela. Drugim riječima, umrijeti znači dati se!
Muka i smrt Gospodina našega Isusa Krista jedno je od triju najvećih otajstava naše vjere. U svim Evanđeljima kroz godinu Isus nas uči živjeti zemaljski i nebeski život, a jedino danas, na Veliki petak, uči nas umirati. Danas, iznimno jedini dan u godini nema mise već se posebnim bogoslužjem spominjemo Kristove muke. Ona za nas nije znak poraza već očitovanje Božje ljubavi koja ide do kraja.
Izvještaj muke iz Evanđelja po Ivanu koji svake godine slušamo na današnji dan najpotresniji a time i najvjerodostojniji, izvještaj o Kristovoj muci. Krist je u njoj prikazan i kao patnik, ali ponajprije kao pobjednik. Od današnje prebogate Božje riječi, zadržimo se samo na nekoliko pojedinosti.


Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas471
Jučer480
Ovaj mjesec12598
Ukupno4762586

Trenutno online

2
posjetitelja

Subota, 26 Svibanj 2018

Publish modules to the "offcanvs" position.