Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije

  Spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja 22. studenog proslavilo je pet zborova konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
  Svetoj misi prethodilo je prigodno predavanje svim članovima zborova i njihovim voditeljima na temu 50 godina od naputka Musicam sacram u kojem je župni vikar Robert Almaši razložio povijest razvoja i smjernice obnove liturgijske glazbe u sklopu liturgijske obnove II. vatikanskog sabora.

  Pročitaj više
 • Uskrsne ispovijedi

  Uskrsne ispovijedi

  USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE
  Uskrsna ispovijed djece u petak, 16. ožujka 2018. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,00 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15.00 sati.

  USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
  Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.
  Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 23. do 28. ožujka, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

  Pročitaj više
 • CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

  Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati;
  Svečana sveta misa s blagoslovom maslinskih grančica i procesijom oko „katedrale“ koju predvodi mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru bit će u 10,00 sati, na istoj se pjeva muka po Marku; 11,30 i večernja u 18,30 sati.
  Prije svake mise bit će blagoslov grančica.

  Pročitaj više
 • Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  Misno slavlje uz proslavu Dana grada Osijeka

  OSIJEK (TU) - „Večeras smo ovdje kako bismo zahvalili Gospodinu za sva dobra koja imamo kao građani koji zajedno žive. Zahvaljujemo za ovaj grad i za sva njegova dobročinstva, za sve ljude koji žive u ovome gradu, za svu njihovu dobru volju i njihova nastojanja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić započinjući misno slavlje u osječkoj konkaterdrali Sv. Petra i Pavla povodom proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca.
  Uz nadbiskupa, koncelebrirao je i prigodnu homiliju uputio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, a u suslavlju su bili i osječki dekani, mons. Adam Bernatović i preč. Ivan Jurić te ostali svećenici i dvojica đakona. Liturgijsko pjevanje animirao je Konkatedralni mješoviti zbor pod vodstvom s. Branke Čutura i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. Misno slavlje završeno je na trgu ispred konkatedrale gdje je mons. Hranić blagoslovio adventski vijenac, a potom je gradonačelnik Ivan Vrkić upalio prvu adventsku svijeću.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Župne obavijesti

PETA KORIZMENA NEDJELJA - 18. ožujka 2018.

Danas je peta korizmena nedjelja. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati, u 7,30 sati kod sv. Roka, u 8,30 sati, u 10,00; u 11,30 i večernja u 18,30 sati. Kroz tjedan jutarnje svete mise su u 7,00 a večernje u 18,30 sati. Prije večernje mise križni put koji predvode Skupljači milostinje.

Misli uz današnje evanđelje (Iv 12, 20-33)
Isus je iskoristio prisutnost nekih pogana porijeklom iz Grčke da bi progovorio o svome «času». Radi se o vremenu njegova trpljenja: On to svjesno i slobodno prihvaća i živi, znajući da je ono neizbježno za spasenje ljudskog roda. Nitko nije znao bolje od Isusa da je za izvršenje djela spasenja potrebno proći kroz trpljenje i smrt. Kako se približava taj trenutak, nadolazi i strah. I Isus dršće pred tim trenutkom. On će nadvladati svoj strah, misleći na to da je taj čas njegove smrti ujedno i čas koji će donijeti najveći plod njegova životnog djela, da je to čas njegove proslave. Kao što zrno pšenično umire u zemlji da mi uskrsnulo kao klas pšenice. Svaki kršćanin je pozvan da živi taj Isusov «čas». Pridružen muci svoga božanskog Učitelja bit će uz njega i u njegovoj proslavi. Ako kao kršćanin bude živio život odricanja i žrtve, već ovdje uživat će u duhovnoj radosti. Živimo li «Isusov čas»?

1.KALENDAR KROZ TJEDAN
ponedjeljak,19. ožujka 2018. Sv. Josip, zaručnik BDM. Mise:7;10 i 18,30 sati
utorak,20. ožujka 2018. Križni put za djecu
četvrtak,22. ožujka 2018. Euharistijsko klanjanje
petak,23. ožujka 2018. Križni put – predmoli Biblijska skupina i molitvene skupine, korizmena propovijed.
nedjelja, 25. ožujka 2018. CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE. Raspored svetih misa: 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati; Svečana sveta misa s blagoslovom maslinskih grančica i procesijom oko „katedrale“ koju predvodi mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru bit će u 10,00 sati, na istoj se pjeva muka po Marku;11,30 i večernja u 18,30 sati. Prije svake mise bit će blagoslov grančica. Križni put u 18,00 sati predvode Čitači i Djelo za zvanja - molitelji.

2.SUSRETI U ŽUPI
Redoviti tjedni susreti u župi: pjevača, čitača, ministranata, biblijski sat, mladi, studenti, Marijina legija i ostale skupine i udruge održavaju se prema ustaljenom rasporedu.

3.KORIZMA
Korizma je osobiti period u životu Crkve u kojemu se u hodu prema Uskrsu na poseban način vjernici potiču na slušanje Riječi Božje i na istinitiji život po evanđelju. Zbog toga je vrijeme korizme prožeto različitim ponudama duhovnog života, pokore i obraćenja. Sadržaj korizme u župi: Veliki križni put: petkom i nedjeljom u 18,00 sati, koje će predvoditi pojedine skupine. Petak, 23.III predmole Biblijska skupina i molitvene skupine, u nedjelju, 25. III. Čitači i Djelo za zvanja. ; Dječji križni put: utorkom u 18,00 sati. Euharistijsko klanjanje: četvrtkom. Korizmena propovijed: petkom nakon križnog puta. Sveta ispovijed: svaki dan prije mise. Post i nemrs: petkom kroz korizmu. Odricanje za potrebite. Djela milosrđa: skrb za bližnje. Čitanje Biblije. Čašćenje križa. Molitva u mojoj obitelji.

4.MISIJSKA SKUPINA ZA CARITAS
Misijska skupina naše župe i ove je godine izradila čestitke i razne druge predmete koje će prodavati, danas, 18. III 2018. iza svake mise na izlasku iz crkve. Prikupljeni prilozi idu za potrebe Caritasa.

5.KONGRES BOGOSLOVA
Kongres bogoslova održava s u Đakovu od petka, 27. travnja do nedjelje 29. travnja 2018.Vas molimo da vaša župa primi kao goste zajednicu bogoslova Kolegija Družbe Isusove, oko 24 bogoslova. Raspored tih dana je sljedeći:
Petak, 27. 4. - u večernjim satima je dolazak gostiju u župu, gdje ih se rasporedi kod domaćina (po obiteljima) na večeru i spavanje
Subota, 28. 4.- doručak kod obitelji-domaćina i okupljanje u bogosloviji; u Đakovu program traje otprilike do 22 sata kad je opet povratak u župu (do 23 sata) kod obitelji-domaćina na spavanje (večera će biti u hotelu Blaža!)
Nedjelja, 29. 4. - doručak kod obitelji-domaćina; sjemenišni odgojitelji predvode prijepodnevne mise u župi, a bogoslovi pjevaju, ministriraju, svjedoče o duhovnom pozivu... (to se dogovore sjemenišni odgojitelji sa župnikom); ručak može biti zajednički u organizaciji župe ili opet kod obitelji-domaćina; nakon ručka gosti odlaze kući, u Zagreb.
Molimo župljane koji bi htjeli primiti bogoslove u navedene dane da se jave u župni ured.

6.USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.
Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 23. do 28. ožujka, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

7.PREDSTAVLJANJE KNJIGE
U petak, 23. ožujka u 19.00 sati u Knjižari Nova, (Trg A. Starčevića 4, Osijek), u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca, održat će se predstavljanje knjige Branimira Kurmaića „Dva mjeseca za vječnost“. Knjiga je objavljena u izdanju Udruge katoličkih intelektualaca, a u predstavljanju će sudjelovati autor i urednica knjige.

8.DEKANATSKI SUSRET BRAČNIH PAROVA
Dekanatski susret bračnih parova održat će se 22. ožujka 2018. s početkom u 19,30 sati u Vikarijatu, Osijek. Pozivamo bračne parove da se odazovu na ovu korizmenu duhovnu obnovu.

9.KRIŽNI PUT U ALJMAŠU
Zajednica bračnih susreta osječke regije organizira obiteljski križni put u Aljmašu u nedjelju 18. ožujka 2018. u 16,00 sati. Pozivamo bračne parove, odazovimo se ovom pozivu.

10. DOGAĐANJA U VIKARIJATU
Korizmene tribine održavaju se svake srijede u 19.30 sati u prostorijama Pastoralnog centra Vikarijata u Osijeku (Strossmayerova 58).
Teme: 21. ožujka 2018.: Koja očekivanja imamo u braku? (Tomislav Ramljak, dipl. soc. radnik).
28. ožujka 2018.:Trauma rastave i razvoda (prof. dr. Pero Aračić).

14.ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE
Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 19. siječnja po slijedećem rasporedu:
- OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.
- OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati
- OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

15.ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM
Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom:
Srijeda, 18. IV., 2. V., 16.V.,30.V. 2018.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
- 17 sati PETI RAZREDI – svih škola
- 17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola
Srijeda, 25. IV., 9.V., 23. V.,6.VI. 2018.
- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

16.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održava se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama. Susreti se održavaju po slijedećem rasporedu:
- srijeda, 2. V. 2018. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak, 3. V. 2018. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak, 4. V. 2018. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

17.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se jedanput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama po slijedećem rasporedu:
- srijeda, 9. V. 2018. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak, 10. V. 2018. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak, 11. V. 2018. bivši polaznici OŠ Vl. Becića

18.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Susreti će se održavati po slijedećem rasporedu:
- srijeda, 18.IV. 2018. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak, 19.IV. 2018. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak, 20.IV. 2018. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.
19.SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI
Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 8. travnja 2018. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na treću vazmenu nedjelju, 15. travnja 2018. godine u 9,00 sati.

20.TRODNEVNA DUHOVNA PRIPRAVA ZA KRIZMENIKE
Važan događaj kao što je sakrament sv. Potvrde traži i duhovnu pripravu. Ovogodišnji krizmenici koji će na Mladi Uskrs, 8. travnja 2018. primiti ovaj sakrament, sa svojim roditeljima i kumovima pozvani su na trodnevnicu, da kroz tri dana, 4., 5. i 6. travnja (srijeda, četvrtak i petak), budu prisutni na večernjim misama u 18,30. Na misi prigodna propovijed a nakon mise razgovor i ponavljanje prijeđenog gradiva.

21.SUSRET NADBISKUPA S KRIZMENICIMA
Prije slavlja sakramenta krizme, nadbiskup će se susresti s ovogodišnjim krizmenicima i to u petak, 6. travnja u 19,30 sati po skupinama. Krizmenici koji su katehezu imali srijedom dolaze u 19,30 sati, četvrtkom u 20,00 sati, petkom u 20,30 sati. Nakon zajedničke molitve razgovor biskupa s krizmenicima i roditeljima.

22.PROBA ZA SVETU KRIZMU
U subotu, 7. travnja od 9 do 11 sati bit će prilika za ispovijed krizmenika, njihovih kumova i roditelja, koji imaju potrebu ispovjediti se. Poslije 11 sati više se neće ispovijedati. U 11 sati bit će generalna proba za svetu krizmu ovdje u crkvi. Trebaju biti prisutni svi krizmenici i njihovi kumovi. Ako kumovi nisu iz Osijeka može ih na probi zamijeniti jedan od roditelja.

23.SVEĆENIK U BOLNICI
Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Marek koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 091 4600434.

24.OBNOVA ORGULJA
U dogovoru s nadbiskupom mons. dr. Đurom Hranićem, potpisali smo Ugovor o obnovi orgulja u konkatedrali zajedno s katedralnim orguljama u Đakovu. Obnovu orgulja izvodi gospodin Anton Škrabl, restaurator orgulja, harmonija i ostalih instrumenata iz Rogaške Slatine. Obnova konkatedralnih orgulja će stajati oko 3.000.000,00 kn. Molimo sve vjernike i ljude dobre volje, pridružite se obnovi orgulja prema svojim mogućnostima. Nadamo se da će za Uskrs 2019. godine ponovo zasvirati u našoj konkatedrali. Pomozimo da se to i ostvari.

25. PAZITELJI KONKATEDRALE
Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

26. DONESITE OBITELJSKI KARTON
Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

27. ZAHVALA
Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.

28. TISAK
Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik. OKNO!

29.KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

Kršteni: 18.III:2018. Magda Korovljević, sin Krešimira Korovljevića i Maja r. Klisurić; Lucy Welzer, kći Filipa Welzera i Kristine r. Kulundžić; Vid Fadljević, sin Alana Fadljevića i Ivane Škaro Fadljević; Matej Marinac, sin Igora Marinca i Marije r. Balen; Niko Hat, sin Tomislava Hat i Martine Kopić Hat; Stella Mujčinović, kći Anite Mujčinović.

Crkveno ukopani: 16.III.2018. Ante Zebić(1934.). 17.III.2018. Rudolf Huhoja(1953.); 19.III.2018. Ana Mišetić r. Matasović/1945.). 22.III.2018. Ljerka Šarčević r. Rutar; 24.III.2018. Tomislav Šegedin(1935.).

SVETE MISE od 18. do 25.III. 2018. godine

nedjelja,18. ožujka 2018. PETA KORIZMENA
+ Šandor i Brigita Centa - 6,30 sati
+ Feliks Šmital – 7,30 sati kod sv. Roka
+ Marija i Josip Frajman - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Franjo Šmit – 11,30 sati
+ Milica i Josip Periškić - 18,30 sati

ponedjeljak,19. ožujka 2018. Sv. Josip, zaručnik BDM
+ Zvonimir, Josip i Jozefina Stipanović i ob. Kopić - 7,00 sati
+ Josip i Marija Đidasa - 10,00 sati
+ Jozo Vidošić i Josip Kompanović - 18,30 sati

utorak,20. ožujka 2018. Križni put za djecu
+ Rozalija Bertok i pok, iz ob. Bertok – 7,00 sati
+ Luka, Marko i Jozo Markotić - 18,30 sati

srijeda,21. ožujka 2018.
+ Finka Grbeša – 7,00 sati
+ Tadija, Ante i Kata Kelava - 18,30 sati

četvrtak,22. ožujka 2018. Euharistijsko klanjanje
+ Katarina Filer - 7,00 sati
+Ante Jukić - 18,30 sati

petak,23. ožujka 2018. Veliki križni put i korizmena propovijed
+ Mirko Petrović - 7,00 sati
+ Finka Grbeša - 18,30 sati

subota,24. ožujka 2018.
+ Jozo Stanić i Ana Popić – 7,00 sati
+ Milica Tomašević – 7,00 sati

nedjelja,25. ožujka 2018. CVJETNICA-NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
+ Jozo Stanić i Ana Popić - 6,30 sati
+ iz ob. Vuković – 7,30 sati kod sv. Roka
+ Zvonimir Marketić i pok. iz ob. Marketić i Kirhofer - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Josip i Luca Majdandžić – 11,30 sati
+ Janja Jelčić - 18,30 sati

Robert Almaši, župni vikar
mons. Adam Bernatović, župnik

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas166
Jučer503
Ovaj mjesec8144
Ukupno4723936

Trenutno online

4
posjetitelja

Nedjelja, 18 Ožujak 2018 08:25