Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Misa večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  Misa večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - „Večeras pozornost usmjeravamo prema euharistiji koja je izvor i smisao ne samo svećeničkog reda nego svih poziva. Sabrani ovdje pred Gospodinom želimo moliti da svaki čovjek otkrije kako je »dar za novi svijet«, da otkrije svoj osobni poziv te odgovorivši velikodušno dade doprinos za obnovu svijeta“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić predvodeći 13. travnja u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla Misu večere Gospodnje, s obredom pranja nogu i prijenosom Oltarskog Sakramenta.

  Pročitaj više
 • DAN PRVE SVETE PRIČESTI U KONKATEDRALI

  DAN PRVE SVETE PRIČESTI U KONKATEDRALI

  U nedjelju, 7. svibnja 2017. ulazna procesija kroz našu konkatedralu označila je da je ta nedjelja veliki dan za našu župnu zajednicu. Prema oltaru putilo se 98– ero ovogodišnjih prvopričesnika zajedno sa svojim roditeljima i svećenicima. Na misnom slavlju u 9,00h koju je predvodio domaći župnik mons. Adam Bernatović prvopričesnici su po prvi puta primili Isusa, prisutnog u otajstvu Kruha, u svoju dušu i tijelo. Slavlje su u potpunosti animirali prvopričesnici i njihovi roditelji uz vodstvo s. Branke, svećenika, kateheta i vjeroučiteljica. Prigodnu propovijed izrekao je pastoralni suradnik naše župe vlč. Matej Glavica. Sve nas je na lijep i pristupačan način pozvao na slušaje glasa Dobrog Pastira Isusa. U trenutku podjeljivanja Svete Pričesti naši prvopričesnici su pristupili župniku i po prvi puta primili Tijelo Isusovo.

  Pročitaj više
 • Uskrs u osječkoj konkatedrali

  Uskrs u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - »Krist nam je svojim uskrsnućem donio slobodu, izveo nas na čistinu istine, osigurao nam željeni mir, pobjedu i radost. Zato je Uskrs blagdan slobode, istine, mira, pobjede i veselja“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, predvodeći 16. travnja misno slavlje u svetkovini Uskrsa u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

  Sve uskrsne čestitke mogle bi se staviti pod jedan zajednički nazivnik – mir, sve što u životu tražimo, za čime težimo, sve se svodi na miru koji proživljavamo u našoj nutrini, rekao je nadbiskup Srakić uvodeći u misno slavlje, koje je započeo obredom škopljenja, rekavši: „Ta voda koju smo noćas blagoslovili simbol je naše smrti i života, smrti grijehu i života u Kristu Gospodinu. U nju smo uronjeni, iz nje smo izišli kao djeca Božja.“

  Pročitaj više
 • Obredi Muke Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  Obredi Muke Gospodnje u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Na Veliki petak, dan Muke Gospodnje, 14. travnja u prijepodnevnim satima veliki se broj župljana Župe sv. Petra i Pavla okupio u osječkoj konkatedrali na križnom putu kojega su animirali svećenici župe. U predvečerje, obrede Muke Gospodnje – službu riječi, klanjanje križu i svetu pričest - predvodio je župnik mons. Adam Bernatović, sudjelovao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić te svećenici: Stjepan Matezović, Matej Glavica, Dario Hrga i Vladimir Mikrut.
  Nakon Muke po Ivanu, koju su otpjevali članovi Mješovitoga konkatedralnog zbora, vlč. Glavica uputio je svoju homiliju te je, između ostaloga, rekao: „Obredi Velikoga petka oduševljavaju nas za vjerodostojno nasljedovanje Isusa Krista, a to ćemo i svjedočiti poklonom križu, poljupcem kojim ćemo ga počastiti. Ali mi ovdje danas učimo i o istinitom nasljedovanju Kristova kraljevstva jer bismo htjeli biti dijelom toga kraljevstva. Odlučili smo hoditi, a to je ponekad teško, jer koliko samo svojih snaga trošimo na ono što je zemaljsko. Često svojim silama istjerujemo svoju istinu kao konačnu, svoju pravdu kao jedinu ispravnu. Kako bi izgledao moj život kada bi isto toliko i još i više snage trošio da opraštam, pomažem, činim dobro, molim, ljubim Boga i bližnjega. Ne bih li tada ostvarivao Božje neprolazno kraljevstvo. Biti Isusovim učenikom nije prezahtjevno, ali traži od nas angažman, opredjeljenje i dosljednost.“

  Pročitaj više
 • Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

  Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Blagoslovom ognja te ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće započeli su u subotu, 15. travnja 2017. svečani obredi Vazmenog bdijenja u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, a tijekom kojih je 33 katekumena osječke regije primilo sakramente kršćanske inicijacije. Župni vikar Stjepan Matezović ispjevao je Exultet – hvalospjev uskrsnoj svijeći, uslijedila je Služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona, a Mješoviti konkatedralni zbor zapjevao je pjesmu Slave.

  Pročitaj više
 • DUHOVSKO BDIJENJE

  DUHOVSKO BDIJENJE

  Bdijenje, latinski vigilija, znači budan. To je dan, odnosno noć uoči neke svetkovine kada vjernici, pripravljajući se za svetkovinu, bdiju i pritom čitaju ulomke iz Svetog Pisma, psalme i u tišini mole. Najznačajnija vigilija, bdijenje, u čitavoj povijesti Crkve jest Uskrsno bdijenje. Crkva također nastoji bdjeti i uz svetkovinu Božića i Duhova. Tako će i naša zajednica u subotu, 3. lipnja  u 20,00 sati slaviti Duhovsko bdijenje. Na slavlje pozivamo sve vjernike. Dođimo i molimo za darove Duha Svetoga.

  Pročitaj više
 • SHKM 2017 – naši mladi na središnjem susretu u Vukovaru

  SHKM 2017 – naši mladi na središnjem susretu u Vukovaru

  Stotini mladih domaćina u osječkoj konkatedralnoj župi na prvome danu SHKM-a 29. travnja pridružilo se 380 mladih hodočasnika iz Župe Muke Isusove iz Zagreba (Vukomerec), skupina mladih iz Centra za odgoj i obrazovanje iz Zagreba (Dubrava) s pastoralnim suradnikom vlč. Anđelom Malyjem, mladi Župe sv. Ivana, ap. iz Mostara sa župnikom don Mladenom Šutalom te velika skupina mladih iz Grudskog dekanata u BiH, iz župa Ružići, Drinovci, Gorica - Sovići i Tihaljina. Zajedno s mladima u župu je došao biti dionikom programa i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

  Pročitaj više
 • Cvjetnica u osječkoj konkatedrali

  Cvjetnica u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Đakovačko-osječki nadbiskup u miru, Marin Srakić blagoslovio je na Cvjetnicu - Nedjelju Muke Gospodnje 9. travnja maslinove grančice ispred osječke konkatedrale Sv. Petra i Pavla, sudjelovao u procesiji te predvodio misno slavlje, tijekom kojega je Mješoviti konkatedralni zbor pjevao Muku po Mateju. U koncelebraciji je bio kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Robert Jugović, domaći župnik, mons. Adam Bernatović, svećenik u miru, vlč. Vladimir Mikrut i župni vikar Stjepan Matezović.

  Pročitaj više
 • DAN SAKRAMENTA SVETE POTVRDE U KONKATEDRALI

  DAN SAKRAMENTA SVETE POTVRDE U KONKATEDRALI

  U nedjelju, 23. travnja 2017., na Drugu vazmenu nedjelju i nedjelju Božanskog milosrđa u konkatedralnoj župi sv. Petra i Pavla bilo je slavlje sakramenta Svete Potvrde. Na euharistijskom slavlju u 9,00h đakovačko – osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić podijelio je sakrament Svete Potvrde ovogodišnjim krizmanicama i krizmanicima, mladićima i djevojkama drugog razreda srednjih škola. Na početku misnog slavlja nadbiskupu je izrazio dobrodošlicu domaći župnik mons. Adam Bernatović, a u ime krizmanika riječ pozdrava uputio je i jedan od krizmanika. Započinjući misno slavlje, nadbiskup je zahvalio na riječima pozdrava i dobrodošlice i pozvao sve prisutne, a na poseban način krizmanike, njihove kumove i roditelje, na sabranost i svijest o snazi Božje ljubavi i milosrđa prisutnoj u životima svakoga tko mu se otvori.  Nadbiskup se u propovijedi na poseban način obratio krizmanicima gdje im je naglasio kako se nalaze u životnom razdoblju u kojemu od djece postaju zrele odrasle osobe sklone, poput Tome, staviti u pitanje sve naslijeđene autoritete od roditelja, profesora, Crkve. Rekao je kako su u fazi oblikovanja svoga vlastitog identitet kada prihvaćaju samo ono u što sami postaju uvjereni. U nastavku slavlja, zazivajući silu Duha Svetoga, polažući ruke na ovogodišnje krizmanike te mazanjem svetom krizmom nadbiskup je podijelio sakrament svete Potvrde. 

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Župne obavijesti

SEDMA USKRSNA NEDJELJA
28. svibnja 2017.

Danas je sedma uskrsna nedjelja.  Svete mise su: u 6,30 sati; u 8,30 sati; u 10,00 sati; 11,30 i večernja u 18,30 sati.

Misli uz današnje evanđelje. (Iv. 17, 1-11)
Evanđeoski odlomak prvi je dio iz tzv. Isusove veliko-svećeničke molitve na Posljednjoj večeri. Tu se on prikazuje kao žrtva za spasenje svega svijeta i kao naš zagovornik kod Oca. Ova molitva predanja koju Isus izgovara na Posljednjoj večeri, označuje i smisao njegove žrtve na križu, a to je proslava njegova Oca nebeskoga. Prema Ivanovu evanđelju, proslava Sina i Oca događa se upravo u njegovu prijelazu iz ovog smrtnoga života u besmrtnost, i to upravo na križu. Križ postaje mjesto proslave, jer tu Isus ponovno zadobiva svoju slavu „koju je imao kod Oca prije negoli je svijeta bilo“.

1.KALENDAR KROZ TJEDAN
ponedjeljak,29. svibnja 2017. Sv. Euzebije,b. i Polion, lektor, muč.
srijeda, 31. svibnja 2017. Pohod BDM, završetak svibanjski pobožnosti
četvrtak, 01. lipnja 2017. Sv. Justin, muč.
petak,02. lipnja 2017. Prvi petak
subota,03. lipnja 2017. Sv. Karlo Lwanga i drugovi, muč. Prva subota, Duhovsko bdijenje
nedjelja,04. lipnja 2017. DUHOVI – Misa zahvalnica uz kraj školske godine u 8,30 sati. Svete mise su: u 6,30 sati; 8,30 sati; 10,00; 11,30 i večernja u 18,30 sati.

2.SUSRETI U ŽUPI
Redoviti tjedni susreti u župi: pjevača, čitača, ministranata, biblijski sat, mladi, studenti, Marijina legija i ostale skupine i udruge održavaju se prema ustaljenom rasporedu.

3.MISA ZAHVALNICA UZ KRAJ ŠKOLSKE GODINE
U nedjelju, 4. lipnja 2017. održat će se misa zahvalnica u 8,30 sati, uz kraj školske godine koja se bliži kraju. Na ovu misu pozivamo sve učenike, učitelje, vjeroučitelje i sve ravnatelje osnovnih škola na području naše župe.

4.ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE
Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom po slijedećem rasporedu:
- OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.
- OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati
- OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

5.ZAVRŠETAK ŽUPNE KATEHEZE
Župna kateheza za ostale razrede za ovu školsku godinu je završila. Hvala svima koji su u njoj sudjelovali, našim župnim katehetama, djeci koja su redovito dolazila i njihovim roditeljima za brigu da ne zaborave doći na katehezu. Vidimo se i dalje na nedjeljnim misama, početkom iduće školske godine i na župnoj katehezi.

6.ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE UZ KRAJ ŠKOLSKE GODINE
Kroz cijeli ovaj tjedan od 18 sati biti će ispovijed školske djece osnovnih škola naše župe. Molimo djecu da dođu na ispovijed.

7.ZLATNA HARFA
Dana 27. svibnja 2017.  s početkom u 9 sati u Institutu za novu evangelizaciju "Ivan Pavao II."  (Vikarijat u Osijeku) održat će se ovogodišnja Zlatna Harfa – smotra dječjih župnih zborova –  Osječkog zapadnog dekanata.  Liturgiju i susret  predvodi mons. Adam Bernatović, dekan i župnik osječke župe Sv. Petra i Pavla, uz župnike ostalih župa dekanata. Tema ovogodišnje smotre je „Kličite Bogu glasom radosnim“, a nastupiti će dvjestotinjak djece iz župa: Sv. Josipa – Josipovac, Uzvišenja sv. Križa – Osijek, Rođenja BDM – Višnjevac, Sv. Leopolda Mandića – Osijek, Sv. Luke – Josipovac, Sv. Josipa Radnika – Osijek te Sv. Petra i Pavla – Osijek. Organizator Zlatne harfe je s. Branka.

8.ZAVRŠETAK SVIBANJSKIH POBOŽNOSTI
U srijedu završavaju svibanjske pobožnosti. Zahvaljujemo svima koji su se okupljali kroz ovaj mjesec, posvećen nebeskoj Majci, našoj velikoj zagovornici. Hvala vjeroučiteljima koji su zajedno s djecom kroz ovaj mjesec predmolili krunicu i tako iz uvodili u moljenje ove, nama tako drage molitve.

9.DUHOVSKO BDIJENJE
Bdijenje, latinski vigilija, znači budan. To je dan, odnosno noć uoči neke svetkovine kada vjernici, pripravljajući se za svetkovinu, bdiju i pritom čitaju ulomke iz Svetog Pisma, psalme i u tišini mole. Najznačajnija vigilija, bdijenje, u čitavoj povijesti Crkve jest Uskrsno bdijenje. Crkva također nastoji bdjeti i uz svetkovinu Božića i Duhova. Tako će i naša zajednica u subotu, 3. lipnja  u 20,00 sati slaviti Duhovsko bdijenje. Na slavlje pozivamo sve vjernike. Dođimo i molimo za darove Duha Svetoga.

10.DEKANATSKI SUSRET MINISTRANATA
Dekanatski susret ministranata održat će se u subotu, 3. lipnja u Višnjevcu. Susret započinje u 10,00 sati. Okupljane u Pastoralnom centru u 9,30 sati.

11.DOGAĐANJA U VIKARIJATU
Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” organizira u prostorijama Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u utorak, 30. svibnja organizira tribinu na temu "Neizbrisivi trag vinkovačkih mučenika". O temi će govoriti dr. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Vinkovcima. Tribina počinje u 19.30 sati.

12.NATJEČAJ ZA DJEČAČKO I BOGOSLOVNO SJEMENIŠTE
Bliži se vrijeme upisa u srednje škole i na fakultete. Možda je Bog pokucao ili kuca na srca nekih mladića koji bi pošli putem svećeništva. Dječačko sjemenište u Zagrebu, za one koji su završili osmi razred, i veliko Bogoslovno sjemenište u Đakovu, za one koji su završili srednju školu, objavilo je natječaj za prijavu kandidata. Sve informacije možete dobiti u župnom uredu.

13.NATJEČAJ ZA STUDIJ TEOLOGIJE
Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu objavio je natječaj za upis studenata. Svi koji su završili srednju školu a žele studirati teologiju, mogu se javiti u župni ured gdje će dobiti potrebne informacije.

14.SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM I NJIHOVIH OBITELJI
Sedamnaesti nadbiskupski susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji održat će se u Vinkovcima, 27. lipnja 2017. godine pod geslom: "Radost na izvoru spasenja" održat će se u parku Lenije na području župe Sv. Vinka Pallotija. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave u župni ured.

15.SASTANAK ŽP I ŽEV-a
U srijedu, 31. lipnja u 19,30 sati održat će se sastanak župnog Pastoralnog i Ekonomskog vijeća. Pozivamo sve članove vijeća da se odazovu pozivu  na ovaj sastanak.
 
16.SVEĆENIK  BOLNICI
Svećenik koji je zadužen za bolnicu obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 091 4600434.

17.PAZITELJI KONKATEDRALE
Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.

18. DONESITE OBITELJSKI KARTON
Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

19. ZAHVALA
Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu se prijavile, da to učine.   

20. TISAK
Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

21.KRŠTENI – VJENČANI – UMRLI

Kršteni: 28.V.2017. David Kovačević sin Mislava Kovačevića i Kristine r. Vulić;
Larisa Šmit, kći Igora Šmita i Marijane r. Šarac; Mea Jurković, kći Hrvoj Jurković i Anamarija r. Vujnović; Patrik Knežević, sin Igora Kneževića i Maje r. Kovačić; Lota Vahala, kći Siniše Vahale i Sare r. Nenadić.

Crkveno vjenčani: 26.V.2017. Marijan Zubčić iz Josipovca i Doris Katić iz Čepina; Danijel Ivan Eklić i Nicole Wisler iz Berna; Mario Kovač iz Antunovca i Maja Granoša iz Osijeka; Ivan Bogdan iz Vuke i Vesna Berki iz Osijeka.

Crkveno ukopani: 24.V.2017. Bosiljka Andrejević r. Petrović(1941.).25.V.2017. Snježana Benc r. Novak(1966.).
 
SVETE MISE  od  28.V. do 4.VI. 2017. godine

nedjelja,28. svibnja 2017. SEDMA USKRSNA
+ Dubravka Šmit – 6,30 sati
+ Marija i Ivan Gerstner - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Stjepan Dugalić – 11,30 sati
+ Ivica Mihelić i pok iz ob. Mihelić - 18,30 sati

ponedjeljak,29. svibnja 2017.
+ Vlasta Mostarčić, prva misa – 7,00 sati
+ Jelka i Franjo Cincar – 18,30 sati
+ Anđelina Mršo – 18,30 sati

utorak,30. svibnja 2017.
- 7,00 sati
+ Krešimir Jurković  - 18,30 sati
+ iz ob. Štenc i Čavajda – 18,30 sati

srijeda,31. svibnja 2017.
   - 7,00 sati
+ Antun i Jelka Gazdić  - 18,30 sati
+ Bosiljka Andrejević, prva misa – 18,30 sati
 
četvrtak,1. lipnja 2017.
+ - 7,00 sati
+ - 18,30 sati
+– 18,30 sati

petak,2. lipnja 2017.
+ - 7,00 sati
+ Terezija i Vlado Franjković i pok. iz ob. Bošnjaković – 18,30 sati
+– 18,30 sati

subota,3. lipnja 2017.
+ Jure Kvesić  - 7,00 sati
+ Ivan i Mira Werkman  - 7,00 sati
+ – 7,00 sati
Duhovsko bdijenje u 20,00 sati
 
nedjelja,4. svibnja 2017. DUHOVI
+ Ivan Tkalčić i pok. iz ob. Biter  – 6,30 sati
+ Tarik, Teodor, Ivica, Ana i Zdenka - 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ iz ob. Pinotić i Milošević  – 11,30 sati
+ Stjepan Kovač - 18,30 sati

Stjepan Matezović, župni vikar
Matej Glavica, pastoralni suradnik                                      
mons. Adam Bernatović, župnik

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas47
Jučer488
Ovaj mjesec12487
Ukupno4567301

Trenutno online

2
posjetitelja

Nedjelja, 28 Svibanj 2017 05:01