Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Svetovina Bogojavljenja u osječkoj konkatedrali

  Svetovina Bogojavljenja u osječkoj konkatedrali

  OSIJEK (TU) - Tražiti, pokloniti se, promijeniti put - riječi su na koje je, tijekom svečanog misnog slavlja u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla o svetkovini Bogojavljenja, 6. siječnja, poseban naglasak stavio predvoditelj, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić.

  Uvodeći u euharistiju nadbiskup je čestitao Božić vjernicima koji danas započinju božićno slavlje po julijanskom kalendaru - članovima Srpske pravoslavne Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve te vjernicima grkokatolicima. Po drevnom običaju, nakon pročitanog evanđelja, župni vikar Stjepan Matezović navijestio je slavlje Vazma, a koncelebrirao je i domaći župnik i dekan, mons. Adam Bernatović, svećenik u miru

  Pročitaj više
 • Misa zahvalnica Bogu za sve darove i plodove zemlje

  Misa zahvalnica Bogu za sve darove i plodove zemlje

  U nedjelju, 16. listopada 2016. godine, svečanim misnim slavljem u 8,30h, zahvalili smo dobrome Bogu za sve ono što iz Njegove ruke primamo, za sve darove i plodove zemlje i rada naših vrijednih ruku.
  Euharistijsko slavlje je predslavio kapelan vlč. Stjepan Matezović, a svečanosti misnog slavlja doprinijeli su aktivni i angažirani župljani. Vlč. Stjepan je u propovijedi progovorio i djeci i odraslima o dimenziji molitve kao zahvale. Uz poticajne riječi nedjeljnog evanđelja potaknuo je župljane na važnost molitve u svakidašnjem životu, ali ne samo one prosne nego nadasve molitve zahvale. „ Pozvani smo poput Mojsija imati spremne i uzdignute ruke prema Onomu od koga primamo sve u svojemu životu. Svakoga dana imamo priliku izabrati jedno ili drugo: Žaliti i mrmljati zbog onoga što nemamo, ili trajno zahvaljivati za sve ono što imamo. Pred nama je izbor. Korak po korak počnimo živjeti iz zahvalnosti, kroz molitvu, zahvaljujući svome Bogu“, rekao je vlč. Stjepan.

  Pročitaj više
 • Održan koncert tradicijskih božićnih napjeva

  Održan koncert tradicijskih božićnih napjeva

  U organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca i domaćinstvo župe Svetih Petra i Pavla u Osijeku je 28. prosinca 2016. održan večernji koncert tradicijskih božićnih napjeva Pučke pjevačke skupine „Snaše“ iz Klakara.

  Pročitaj više
 • SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

  SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

  Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 23. travnja 2017. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na četvrtu vazmenu nedjelju, 7. svibnja 2017. godine u 9,00 sati.

  Pročitaj više
 • Mješoviti konkatedralni zbor na smotri župnih zborova u Vukovaru

  Mješoviti konkatedralni zbor na smotri župnih zborova u Vukovaru

  I ove godine nadbiskupijski Ured za crkvenu glazbu organizirao je Smotru župnih zborova. Smotra se održala u subotu, 5. studenoga 2016., u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru s početkom u 15,00 sati. Na ovoj smotri sudjelovao je i naš mješoviti konkatedralni zbor. Kao nit vodilja smotre bilo je sjećanje i zahvala za rad, ove godine, preminulom hrvatskom skladatelja mnogih poznatih crkvenih pjesama, misa, antifona i skladbi maestru Anđelku Klobučaru. Smotra je započela uvodnim pozdravom v. d. voditelja nadbiskupijskog Ureda za crkvenu glazbu te izrazima dobrodošlice domaćina, franjevaca, koju je prisutnima uputio gvardijan fra Ivica Jagodić. Svaki od prisutnih dvanaest zborova izveo je po dvije skladbe. Naš konkatedralni zbor je nastupio kao peti po redu sa skladbama „Isus Krist“ autora, već spomenutog, maestra Anđelka Klobučara te skladbom „Alleluia“ autora Ralpha Manuela. Izvedbom ovih dviju skladbi zbor je pokazao svoj potencijal i kvalitetu te oduševio sve prisutne. Rezultat oduševljenja i odlične izvedbe plod je nesebičnog zalaganja, ustrajnosti i odricanja svih naših članova zbora.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Župne obavijesti

 

OSMA NEDJELJA KROZ GODINU  - 26. veljače 2017.

 

Danas je osma nedjelja kroz godinu. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati, u 8,30 sati, u 10,00; u 11,30 i večernja misa u 18,30 sati. Kroz tjedan jutarnje svete mise su u 7,00 a večernje u 18,30 sati.

 

Misli uz današnje evanđelje. (Mt. 6, 24-34)

Gospodin od nas traži više nego što su tražili oni koji su tumačili Mojsijev zakon. On donosi najveću novinu a to je ljubav prema neprijatelju. Zabranjuje svaku vrst odmazde i osvete. Kršćanin mora biti spreman podnijeti zlo a ne se osvećivati.

Nigdje se u Starom Zavjetu ne kaže da se mrze neprijatelji, Isus traži da svoju ljubav prema neprijateljima pokažemo moleći za njih. Isus zna da to nije lako pa naglašava da tako postajemo više sinovi svoga nebeskog Oca. Ona daje da sunce izlazi dobrima i zlima, da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Kršćanin mora biti veći od carinika i svih onih koji ljube samo one koji njih vole. Nebeski će Otac dati nagradu onima koji se trude da ga nasljeduju u savršenstvu. Crkva moli za mir u svijetu. Kako će uspjeti u molitvi ako te ne uspije kod onih koji se okupljaju oko oltara?   

 

 1. KALENDAR KROZ TJEDAN

            srijeda,           1. ožujka 2017. PEPELNICA - Čista srijeda, početak korizmenog       vremena Zapovijedani post i nemrs. Svete mise s obredom pepeljenja su u: 7,00;             10,00 i 18,30 sati.

            četvrtak,         2. ožujka 2017. Euharistijsko klanjanje

            petak,             3. ožujka 2017. Prvi petak. Križni put – Predmoli ŽP vijeće

            subota,            4. ožujka 2017. Sv. Kazimir

            nedjelja,         5. ožujka 2017. PRVA KORIZMENA

            Raspored svetih misa: 6,30 sati; 8,30 sati, župna u 10,00 sati; 11,30 i večernja u 18,30 sati.

 

 1. SUSRETI U ŽUPI

Pjevačka proba velikog zbora – utorkom i četvrtkom u 20,00 sati. Pozivamo sve pjevače, dolazimo na svoje pjevačke probe. Pozivamo i sve odrasle župljane koji imaju dara za pjevanje da se pridruže velikom pjevačkom zboru.

Pjevačka proba zbora mladih – srijedom u 20,00 sati. Pozivamo mladiće i djevojke, dođite i budite aktivni sudionici svoje župne zajednice postajući članovi zbora mladih koji pjevaju na misi za mlade u 11,30 sati.

            Pjevačke probe učenika 7. i 8. razreda i 1. i 2. srednje – subotom u 11,00 sati.

            Pjevačka proba dječjeg zbora(1.-6.razreda) subotom u 10,30 sati.

            Biblijski sat – četvrtkom u 19,30 sati.

            Susret čitača – petkom u 19,30 sati.

            Marijina legija – utorkom iza večernje mise.

            Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise. 

            Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.

            Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.

            Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.

            Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati

            Susret mladih ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.

Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.

Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.    

 

 1. KORIZMA

            Korizma je vrijeme od 40 dana, od Čiste srijede do Velikog petka, koje služi kao            priprava za Uskrs. U Crkvi je uvedena kao spomen na 40-godišnji hod Izraelaca kroz            pustinju i 40-dnevni Isusov boravak u pustinji. Bog je htio da njome prođe njegov        narod i tu doživi svoj preobražaj, doživi njegov blagoslov, živi od Božjih obećanja i nadanja, od njegovih darova, kao što su voda iz stijene i mana s neba. Pustinja je samo         privremena prilika i mjesto prolaza.

            I Crkva živi svoju pustinju. Ona je Božji narod koji putuje prema svojoj obećanoj           zemlji. Prisutnost pustinje ostaje nužna za razumijevanje kršćanskog života. Taj život i   dalje ostaje na kušnji. Sjećanja na biblijska događanja iz pustinje, mi vjerujemo da je i    nama, ako krećemo, i životno i sakramentalno prema zemlji obećanja, zajamčena   pobjeda.

            To je vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, priprave i spomena krštenja, pomirenja   s Bogom te braćom i sestrama; vrijeme češćeg posezanja za «oružjem kršćanske         pokore»: pokorom, postom i dobrim djelima.

            Korizma započinje obredom pepeljenja. To je stari obred kojem su se obraćeni    grešnici podvrgavali pokori. Posipanje pepelom označava priznavanje vlastite krhkosti i smrtnosti koju Božje milosrđe treba otkupiti. To je otvaranje obraćenju o obvezi            uskrsne obnove.

            Da korizma bude plodonosna, djeluju liturgijske i pučke pobožnosti.

            Sadržaj korizme u župi: Veliki križni put: petkom i nedjeljom u 18,00 sati, koje će      predvoditi pojedine skupine. Petak, 3. III. predmoli ŽPV a u nedjelju, 5. III. ŽEV;   Dječji križni put: utorkom u 18,00 sati. Klanjanje četvrtkom iza mise u18,30 sati.        Korizmena propovijed: petkom nakon križnog puta. Sveta ispovijed: svaki dan prije       mise. Post i nemrs: petkom kroz korizmu. Odricanje za     potrebite. Djela milosrđa:        skrb za bližnje. Čitanje Biblije. Čašćenje križa.      Molitva u mojoj obitelji.     

             Pepelnica-Čista srijeda, početak korizmenog vremena Zapovijedani post i   nemrs. Svete mise s obredom pepeljenja su u: 7,00; 10,00 i 18,30 sati.

 

 1. UTEMELJENA MOLITVENA SKUPINA ZA SVEĆ. I RED. ZVANJA

U ponedjeljak 31. siječnja, nakon višetjednih pojedinačnih prijava utemeljena je župna molitvena skupina molitelja za svećenička i redovnička zvanja konkatedralne župe Svetih Petra i Pavla u Osijeku, kao dio nadbiskupijske mreže molitelja. Član molitvene skupine može postati svaka osoba koja to želi samo se treba prijaviti u župni ured. Isto tako i cijela obitelj može postati obitelj koja moli za svećenička i redovnička zvanja ako tjedno zajednički izmoli molitvu za zvanja. I obitelj se mora prijaviti u župu ili osobama za kontakt župne molitvene skupine Mirjani Eržić i Ružom Matanovac.

 

 1. ŽUPNI DOPISNIK I SURADNIK TISKOVNOG UREDA

Svaka župa treba imati župnog dopisnika i suradnika Tiskovnog ureda koji bi na našu i biskupijsku stranicu slao izvješća o važnim događanjima u župi popraćena fotografijama. Naša župa nema takvu osobu i ovim putem molimo sve vjernike koji žele ili poznaju nekoga tko bi se prihvatio te dužnosti da se javi u župni ured. Lijepo je kad se na našoj ili biskupijskoj stranici mogu pronaći događanja iz naše župe. Nije dobro da sve to radimo mi svećenici, i fotografiramo i pišemo.

  

 1. SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI

            Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 23. travnja      2017. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na četvrtu vazmenu nedjelju, 7. svibnja      2017.   godine u 9,00 sati.

 

 1. SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U VUKOVARU

Želimo Vas obavijestiti o načinu prijava mladih za Susret hrvatske katoličke mladeži koji se održava u Vukovaru 29 i 30.IV.2017. Prijave za Susret primat će se do 20. veljače 2017. godine. Na Susret se mogu prijaviti mladi od krizmaničke dobi do 30 godina, a ukoliko želite prijaviti nekoga izvan dobne granice, neka to doista budu mladi koji su aktivni u zajednici i u koje imate povjerenja. Prijave se ispunjavaju kao i do sada u već pripremljeni obrazac.

Kotizacija 30 kn. radi majice s logom susreta. Prijaviti se možete u župnom uredu ili na susretu mladih u župi.

 

 1. PRIMITE MLADE U SVOJ DOM
  Na Nacionalnom susretu hrvatske katoličke mladeži, kaže nadbiskup Đuro, očekujemo preko 30.000 mladih katolika iz cijele Domovine i svijeta.

Molimo Vas da ih primite u svoj dom.

U Vaše domove mladi bi stigli u subotu, 29. travnja 2017. Ostali bi do nedjelje 30 travnja, odnosno ukoliko ih možete primiti na dva noćenja, do 1. svibnja 2017. godine.

Mladima nije potrebno mnogo, nego tek mjesto za spavanje i mjesto za Vašim obiteljskim stolom. Molimo Vas da im osigurate večeru u subotu 29. travnja te doručak u nedjelju 30. travnja.

Prijave:-           u župnom uredu gdje ćete dobiti prijavnicu: Smještaj u obitelji.

-           poslije svake nedjeljne Sv. Mise javite se na izlazu iz crkve gdje ćete dobiti prijavnicu: Smještaj u obitelji. Rok za prijave: sredina veljače 2017. godine.

 

 1. 9. DOGAĐANJA U VIKARIJATU

Institut za novu evangelizaciju "Sveti Ivan Pavao II." Organizira:

Utorak, u 19.30 sati "Socijalni utorak". Voditelj je mr. Igor Jakobfi.

Srijeda, Teološka srijeda u, u 19.30 sati. Voditelj izv. prof. dr. Vladimir Dugalić.

Četvrtak, Biblijski četvrtak u 19,30 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM

            Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda         održava se svakog drugog tjedna i to srijedom:

            Srijeda, 18. I. , 1. II.  i  15. II. 1.III. 15.III.2017.  

 • 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola
 • 17 sati ČETVRTI RAZREDIsvih škola
 • 16 sati ŠESTI RAZREDIsvih škola

 

Srijeda, 25. I. , 8. II. i  22. II. 8.III. 22.III. 2017.

 • 16 sati PRVI RAZREDIsvih škola

-     17 sati PETI RAZREDI –  svih škola

-     17  sati  SEDMI RAZREDI -  svih škola

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE

Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom po slijedećem rasporedu:

                        - OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.

                        - OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati

                        - OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI

            Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u           19,30 sati i to po školama.

            - srijeda,    1 . III. 2017. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića

            - četvrtak,  2. III. 2017. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović

            - petak,      3. III. 2017. OŠ Vl. Becića

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se jedanput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni        koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Prvi susret će se održati po slijedećem rasporedu:

            - srijeda,     8. III. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak,  9. III. 2017. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,     10. III. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Beci

 

 1. ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE

Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. Evo rasporeda:

            - srijeda,  15.III. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.

            - četvrtak,16.III. 2017.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.

            - petak,    17.III. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

 

 1. SVEĆENIK U BOLNICI

Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Marek koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 091 4600434.

 

 1. PAZITELJI KONKATEDRALE

Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.

 

 1. DONESITE OBITELJSKI KARTON

Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

 

 1. ZAHVALA

            Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve.   Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi,          a nisu prijavljene, da to učine.  

 

 1. TISAK

            Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

 

 1. KRŠTENI – VJENČANI - UMRLI

 

Kršteni: 26.II.2017. Eva Vidačić, kći Marka Vidačić i Kristine r. Škof; Borna Bogdan, sin Tomislava Bogdan i Josipe r. Steiner; Sofija Popadić, kći Borisa Popadić i Nikoline r. Salamanić, Jan Haramija, sin Ivice Haramija i Maje r. Borbaš, Max Adam Broder, sin Stevice Broder i Monike r. Baban, Rita Birkić, kći Ivana Birkić i Valentine r. Raguž.

Crkveno vjenčani: 25.II.2017. Vlaho Zvono i Maja Grgurić, oboje iz Dubrovnika.

Crkveno ukopani: 21.II.2017. Ivan Tonković (1953.), 23.II.2017. Katica Belinić r. Đerek (1923.).

 

SVETE MISE  od 26. II. do 5. III. 2017. godine

 

nedjelja,                     26. veljače 2017. OSMA KROZ GODINU

                                    + Anica Grubišić – 6,30 sati

                                    + Jozo i Anica Majdenić i pok. iz ob. Alšić – 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Josip Jukić i pok. iz ob. Jukić - 11,30 sati

                                    + Kata Haluška i pok. iz ob. Ilin - 18,30 sati

 

ponedjeljak,               27. veljače 2017.

                                    + Ante, Matija(ž) i Franjo Jukić – 7,00 sati

                                    + Gizela Sjauš i pok. iz ob. Kolčić i Perasović – 18,30 sati

                                    + Mijo Petrlić – 18,30 sati

                                   

utorak,                       28. siječnja 2017.

+ iz ob. Bek, Perković i Šmit - 7,00 sati

+ Anto i Marica Debeljak - 18,30 sati

                                    + Ljiljana Tatar – 18,30 sati

 

srijeda,                       1. ožujka 2017. Čista srijeda - Pepelnica

                                    + iz ob. Bilić – Subašić - 7,00 sati

                                    + Ivan, Katarina i Toma Rat - 10,00 sati

                                    + iz ob. Ižaković - 18.30 sati

                                   

četvrtak,                     2. ožujka 2017. Euharistijsko klanjanje

                                    + Dragutin Hlebec - 7,00 sati

                                    + iz ob. Šimek i Kiš - 18,30 sati

                                    + Anica Milić – 18,30 sati

 

petak,                         3. ožujka 2017. Prvi petak

                                    + Ivana Galić i Slavko Mikulić - 7,00 sati

                                    + Mario Marjanović – 18,30 sati

                                    + Vida i Joso Tomašević – 18,30 sati

                                   

subota,                       4. ožujka 2017. Prva subota

                                    + iz ob. Šabić, Bukvić i Terzić - 7,00 sati

                       

                                                             

nedjelja,                     5. ožujka 2017. PRVA KORIZMENA

                                    + iz ob. Sliško i Princip – 6,30 sati

                                    + Vilim Gruden – 8,30 sati

                                    PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati

                                    + Đenka Trconić i pok. iz ob. Tušla - 11,30 sati

                                    + Mirko Petričević - 18,30 sati

 

 

Stjepan Matezović, župni vikar                     Matej Glavica, pastoralni suradnik                                     

 

mons. Adam Bernatović, župnik

 

 

 

 

 

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-021
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas321
Jučer525
Ovaj mjesec10501
Ukupno4516311

Trenutno online

2
posjetitelja

Subota, 25 Veljača 2017 16:47