Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Misno slavlje u obnovljenoj kapeli sv. Roka

  Misno slavlje u obnovljenoj kapeli sv. Roka

  „Sv. Roče, ako su ti naši stari ovu crkvu mogli podići i mi je možemo održavati“, rekao je dekan Osječkog zapadnog dekanata i konkatedralni župnik mons. Adam Bernatović u pozdravnom govoru prije početka misnoga slavlja, koje je o svetkovini sv. Roka, 16. kolovoza održano u obnovljenoj zavjetnoj kapeli posvećenoj tom svecu u osječkoj Strossmayerovoj ulici uz zgradu Vikarijata. Misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s mons. Bernatovićem, konkatedralnim župnim vikarom Robertom Almašijem i tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata, vlč. Darijom Hrgom.

  Pročitaj više
 • JESENSKE KVATRE

  JESENSKE KVATRE

  Kvatre su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi na velike nakane Crkve. Imamo proljetne, ljetne, jesenske i zimske kvatre. Jesenske su kvatre posvećene molitvi za svećenička i redovnička zvanja te za izgradnju kršćanske mladeži. One su sredinom rujna. Pred nama je jesenski kvatreni tjedan u kojem se vjernici pozivani na intenzivniju molitvu i djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen za svečenićka i redovnička zvanja i za kršćansku izgradnju mladeži. Kvatreni tjedan završava bogoslužjem kvatri u subotu.

  Pročitaj više
 • Restauracija konkatedralnih orgulja u Osijeku

  Restauracija konkatedralnih orgulja u Osijeku

  U ponedjeljak, 18. rujna, istovremeno s početkom restauracije đakovačkih orgulja započeo je velebni projekt obnove konkatedralnih orgulja u Osijeku.

  Orgulje u konkatedrali izradilo je Salzburški graditelj orgulja Hans Mauracher, a svečana kolaudacija upriličena je 5. lipnja 1933. Orgulje obuhvaćaju tri manuala sa 58 tipki i pedal s 30 pedala. Prijenosni sustav je elektropneumatski sa 62 registra. Orgulje imaju 4066 metalnih i drvenih svirala. U to vrijeme je to bio moderan, luksuzni instrument najveći u Kraljevini Jugoslaviji. Tijekom godina osjetljivi dijelovi orgulja su dotrajali pa se pristupa obnovi. Restauraciju orgulja izvela je orguljska radionica Walcker-Mayer godine 1977/78 kada je postavljen i novi sviraonik. Sredinom 90-tih ugrađen je pedal automat i temeljno očišćen instrument. Radove izveo fra Gabrijel Posavec iz Zagreba.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3

Župne obavijesti

DVADESET I ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU
KATEHETSKA NEDJELJA
17. rujna 2017.

Danas je dvadeset i četvrta nedjelja kroz godinu, Katehetska nedjelja i nedjelja zaziva Duha Svetoga uz početak nove školske godine. Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 sati kod sv. Roka; 8,30 sati; 10,00 sati; 11,30 i večernja u 18,30 sati.
Kroz tjedan svete mise su u 7,00 i 18,30 sati, a subotom samo u 7,00 sati ujutro.

Čitanja: Sir 27,33-28,9; Ps 103, 1-4.9-12; Rim 14,7-9; Mt 18, 21-35.

Misli uz današnje evanđelje (Mt 18, 21-35)
Ovom usporedbom Isus želi pokazati koliko mi ljudi znamo biti zahtjevni i nemilosrdni jedni prema drugima. Dug kojega zli sluga nije htio oprostiti svome drugu prava je sitnica, uspoređen s ogromnim dugom kojeg mu je Gospodar oprostio. Isus nas upozorava da u svjetlu Božje istine moramo na ispravan način vrednovati stvarnosti svoga života i svjesni svega što nam je oprošteno, gajiti milosrđe i razumijevanje za one koji su slabi i grešni, jer spasenje je dar za kojega uvijek moramo zahvaljivati Bogu.

1.KALENDAR KROZ TJEDAN
utorak,19. rujna 2017. Sv. Januarije, b. i muč.
srijeda, 20. rujna 2017. Sv. Andrija Kim i drugovi muč.
četvrtak,21. rujna 2017. Sv. Matej, ap. i ev.
subota,23. rujna 2017. Jesenske Kvatre
nedjelja,24. rujna 2017. DVADESET I PETA KROZ GODINU
Svete mise su: u 6,30 sati; 7,30 kod Sv. Roka; 8,30 sati; 10,00 sati; potom u 11,30 sati i večernja u 18,30 sati.

2.SUSRETI U ŽUPI
Pjevačka proba velikog zbora – utorkom i četvrtkom u 20,00 sati. Pozivamo sve pjevače, dolazimo na svoje pjevačke probe. Pozivamo i sve odrasle župljane koji imaju dara za pjevanje da se pridruže velikom pjevačkom zboru.
Pjevačka proba zbora mladih – srijedom u 20,00 sati. Pozivamo mladiće i djevojke, dođite i budite aktivni sudionici svoje župne zajednice postajući članovi zbora mladih koji pjevaju na misi za mlade u 11,30 sati.
Pjevačke probe učenika 7. i 8. razreda i 1. i 2. srednje – subotom u 11,00 sati.
Pjevačka proba dječjeg zbora(1.-6.razreda) subotom u 10,30 sati.
Biblijski sat – četvrtkom u 19,30 sati.
Susret čitača – petkom u 19,30 sati.
Marijina legija – utorkom iza večernje mise.
Klanjateljice Krvi Kristove – srijedom poslije mise.
Obiteljski molitveni vijenac – svakog prvog četvrtka nakon večernje mise.
Misijska skupina – petkom u 19,00 sati.
Susret ministranata do 8. razreda – subotom u 10,00 sati.
Susret starijih ministranata, od prvog srednje – ponedjeljkom u 20,00 sati
Susret mladih – ponedjeljkom u 20,00 sati, studenti i srednjoškolci.
Sastanak roditelja koji će krstiti svoju djecu u nedjelju održava se subotom u 11,00 sati.
Bračni parovi, koji petkom ili subotom sklapaju ženidbu, imaju užu pripravu srijedom u 11,00 sati.

3.MISA ZAZIVA DUHA SVETOGA - KATEHETSKA NEDJELJA
Misa zaziva duha svetoga uz početak nove školske i pastoralne godine biti će u nedjelju, 17. rujna 2017. godine u 8, 30 sati. Posebnim pozivom biti će obaviješteni ravnatelji škola, učitelji i vjeroučitelji. Potrebno je posebno obavijestiti i pozvati svu školsku djecu. Vjeroučitelji koliko to bude moguće, trebaju biti s vjeroučenicima. Toga dana ujedno slavimo Katehetsku nedjelju koja je u našoj župnoj zajednici već redovita praksa. .

4.JESENSKE KVATRE
Kvatre su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi na velike nakane Crkve. Imamo proljetne, ljetne, jesenske i zimske kvatre. Jesenske su kvatre posvećene molitvi za svećenička i redovnička zvanja te za izgradnju kršćanske mladeži. One su sredinom rujna. Pred nama je jesenski kvatreni tjedan u kojem se vjernici pozivani na intenzivniju molitvu i djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen za svečenićka i redovnička zvanja i za kršćansku izgradnju mladeži. Kvatreni tjedan završava bogoslužjem kvatri u subotu.

5.72 SATA BEZ KOMPROMISA
72 sata bez kompromisa međunarodni je volonterski pokret koji animira mlade te promiče zajedništvo i volonterstvo, Projekt okuplja mlade od 16 do 30 godina koji kroz tri dana zajedničkim snagama mijenjaju svoju lokalnu zajednicu različitim volonterskim akcijama. Projekt započinje 12 listopada u 20 sati u Rezidenciji Družbe Isusove a završava svetom misom 15. listopada u konkatedrali sv. Petra i Pavla koju predvodi nadbiskup Đuro. Prijave na susretu mladih, na internetskoj stranici, www.72sata.hr ili u župnom uredu.

6.TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK
Novi ciklus Tečaja priprave za brak započeo je 6. studenoga 2017. u dvorani župe sv.
Petra i Pavla ap.(iza konkatedrale). Predavanja počinju u 19,00 sati.

7.KATEKUMENAT
Kao i svake godine, župe grada Osijeka organiziraju zajedničku pripravu odraslih na sakramente svetog krštenja, pričesti i krizme, tzv. Katekumenat, koji započinje 3. listopada 2017. godine u 19,00 sati u dvorani župe sv. Mihaela u Osijeku-Tvrđa, Križanićev trg 2. Za kandidate nije potreban nikakav pred-upis, nego na prvi susret, 3. listopada o.g. trebaju ponijeti olovku i neki od osobnih dokumenata i tada će se upisati.
Katekumenat mogu pohađati osobe koje su navršile 18 godina. Svi mlađi kandidati se pripremaju u svojim župama.

8.UPIS DJECE NA ŠKOLSKI VJERONAUK
Započela je nova školska godina. Želimo naglasiti važnost upisa djece na školski vjeronauk, bilo da je riječ o prvom razredu osnovne škole ili prvom razredu srednje škole. Upozoravamo roditelje da djeca koja pohađaju etiku umjesto vjeronauka ne mogu biti kandidati za sakrament prve pričesti i potvrde

9.ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE
Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom počevši od 22. rujna po slijedećem rasporedu:
- OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.
- OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati
- OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

10.ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM
Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda održava se svakog drugog tjedna i to srijedom:
Srijeda, 20. IX., 4. X., 18. X ., 1. XI. i 15. XI. 2017.
-16 sati PRVI RAZREDI– svih škola
-17 sati PETI RAZREDI – svih škola osim OŠ sv. Ane
-17 sati SEDMI RAZREDI - svih škola

Srijeda, 27.IX., 11. X ., 25. X.., 8. XI.. i 22. XI. 2017.
- 16 sati DRUGI RAZREDI - svih škola
- 17 sati ČETVRTI RAZREDI – svi škola
- 16 sati ŠESTI RAZREDI – svih škola

11.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u 19,30 sati i to po školama.
- srijeda, 4 . X. 2017. OŠ F. Krežme i A. Mihanovića
- četvrtak, 5. X. 2017. OŠ Sv. Ane i OŠ I. Filipović
- petak, 6. X. 2017. OŠ Vl. Becića

12.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se jedanput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Prvi susret će se održati po slijedećem rasporedu:
- srijeda, 11. X. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak, 12. X. 2017. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak, 13. X. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Beci

13.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine, to znači, da oni koji su pohađali osmi razrede u OŠ sv. Ane dolaze zajedno, bez obzira u koju srednju školu idu. To vrijedi i za sve ostale. Prvi susret će se održati po slijedećem rasporedu:
- srijeda, 18.X. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak, 19.X. 2017. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak, 20.X. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

14.POČETAK OBNOVE ORGULJA
U dogovoru s nadbiskupom mons. dr. Đurom Hranićem, potpisali smo Ugovor o početku obnove orgulja u konkatedrali zajedno s katedralnim orguljama u Đakovu. Obnovu orgulja izvodi gospodin Anton Škrabl, restaurator orgulja, harmonija i ostalih instrumenata iz Rogaške Slatine. Obnova konkatedralnih orgulja će stajati oko 3.000.000,00 kn. Obnova započinje iza nedjelje. Molimo sve vjernike i ljude dobre volje, pridružite se obnovi orgulja prema svojim mogućnostima. Ove nedjelje orgulje će biti rastavljene i odvezene u radionicu Antona Škrabla u Rogašku Slatinu.

15. SVEĆENIK U BOLNICI
Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Michel koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Ako se bolesnik želi ispovjediti može i telefonom pozvati svećenika. Telefon patra Michela je: 091 4600434.

16. PAZITELJI KONKATEDRALE
Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena. Upućujemo poziv svim starijim osobama da postanu pazitelji konkatedrale prijavom u župni ured.

17. DONESITE OBITELJSKI KARTON
Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

18. ZAHVALA
Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve. Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi, a nisu prijavljene,da to učine.

19. TISAK
Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

20.KRŠTENI - VJENČANI - UMRLI.

Kršteni: 17.IX.2017. Vilim Šunjić, sin Krešimira Šunjića i Cecilije Peroli Šunjić, r. Peroli; Toma Ivanušić, sin Domagoja Ivanušića i Željke r. Felja; Erna Ljubić, kći Marka Ljubića i Suzane r. Janković; Lucija Slačanac, kći Gorana Slačanac i Marije r. Bošnjak.

Crkveno vjenčani: 15. IX.2017. Nikola Marukić iz Višnjevca i Ivona Medić iz Osijeka; 16.IX.2017. Zoran Bratić iz Čepina i Marijana Jukić iz Osijeka; Denis Zdarilek i Daria Jurić, oboje iz Osijeka; Vedran Marijanović i Marina Perić, oboje iz Osijeka.

Crkveno ukopani: 9.IX.2017. Sofija Juričić r. Drrkelić(1927.). 11.IX.2017. Zdenka Petkovioć r. Grubelić(1941.).

SVETE MISE od 17. do 24. IX. 2017. godine

nedjelja,17. rujna 2017. DVADESET I ČETVRTA KROZ GODINU
+ Martin Rukavina i pok. iz ob. Rukavina - 6,30 sati
+ fra Vlado Rožić - 7,30 sati kod sv. Roka
+ Marija Kožić, prva misa – 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Zlatko Markota – 11,30 sati
+ Stjepan Miličić - 18,30 sati

ponedjeljak,18. rujna 2017.
+ iz ob. Zovkić – 7,00 sati
+ Branko Mihaljević - 18,30 sati

utorak,19. rujna 2017. Sv. Januarije, b. i muč.
+ Zorka i Marin Šarac – 7,00 sati
+ Zorka Pufler - 18,30 sati

srijeda,20. rujna 2017. Sv. Andrija Kim i drugovi muč.
+ Ivica i Anica Fisteš – 7,00 sati
+ iz ob. Dragila i Vučković - 18,30 sati

četvrtak,21. rujna 2017. Sv. Matej, ap. i ev.
+ Ljuba i Ivan Bošnjaković – 7,00 sati
+ Đuro, Eduvard i Olga Kofranek - 18,30 sati

petak,22. rujna 2017.
+ Izidor i Katarina Erbek – 7,00 sati
+ Ksenija i Antun Fišbah - 18,30 sati

subota,23. rujna 2017. Jesenske Kvatre
+ Marija Makarun i pok. iz ob. Košćalik - 7,00 sati
+ Marija Stanić - 7,00 sati

nedjelja,24. rujna 2017. DVADESET I PETA KROZ GODINU
+ Jadranko Svetina - 6,30 sati
+ Zlatko Bogdan i pok. iz ob. Bogdan i Rumić - 7,30 sati kod sv. Roka
+ Julijana i Josip Kranjčec i pok. Đurđa i Andrija Kajpel – 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Ivica Mihelić i pok. iz ob. Mihelić – 11,30 sati
+ Andrija Moguš i pok. iz ob. Moguš - 18,30 sati

Robert Almaši, župni vikar
mons. Adam Bernatović, župnik

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-022
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas108
Jučer439
Ovaj mjesec9850
Ukupno4618404

Trenutno online

1
posjetitelja

Petak, 22 Rujan 2017 06:30