Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Osijek

 • Korizma u konkatedrali sudjelovanjem u pobožnostima

  Korizma u konkatedrali sudjelovanjem u pobožnostima

  Započeli smo našu korizmu te time i sa duhovnim sadržajem koji će nas poticati na intenzivniju molitvu u ovome vremenu. U našoj smo župi, u četvrtak, 2. ožujka, dan nakon Pepelnice imali Euharistijsko klanjanje. Poslije večernje mise koju je predvodio vlč. Matej Glavica prisutni vjernici imali su priliku pokloniti se pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje je animirao vlč. Stjepan Matezović, naš kapelan, razmišljajući sa svima nama prisutnima o evanđelju toga dana.  Predvođeni s. Brankom vjerni pjevači su prikladnim pjesmama dali svoj doprinos u ovoj pučkoj pobožnosti.

  Pročitaj više
 • Misom u konkatedrali započelo EP u malom nogometu

  Misom u konkatedrali započelo EP u malom nogometu

  Sudionici 11. Europskog prvenstva svećenika u malom nogometu, njih oko 220 iz 15 europskih zemalja (Portugal, Italija, Austrija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Rumunjska, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Ukrajina, Bjelorusija, Kazahstan i Hrvatska), okupilo se 20. veljače na večernjem misnom slavlju u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup, mons. Mijo Gorski. Uz mons. Gorskog u koncelebraciji je bio i biskup u Segetu, mons. László Kiss-Rigó, a preneseni su i pozdravi đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića te zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. S obzirom da se radi o različitim govornim skupinama svećenika misa je slavljena na latinskom jeziku. Predstavnici svih zemalja sudjelovali su u molitvi vjernika te uputili molitveni zaziv na svom jeziku, a biskup Gorski posebno je istaknuo ljepotu katoliciteta - zajedništva u vjeri unatoč nacionalnoj različitosti. Misnom slavlju pridonio je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura, uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. 

  Pročitaj više
 • USKRSNE ISPOVIJEDI

  USKRSNE ISPOVIJEDI

  Uskrsna ispovijed djece, 31. ožujka 2017., petak prema rasporedu koji će biti objavljen u župnom listiću. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,30 sati.

  Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom.
  Vjernici se mogu ispovijedati od 9. do 12. travnja, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00.
  Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi.

  Pročitaj više
 • POBOŽNOST KRIŽNOGA PUTA ZA DJECU UTORKOM

  POBOŽNOST KRIŽNOGA PUTA ZA DJECU UTORKOM

  Svakoga utorka prije večernje svete mise, kroz vrijeme korizme, moli se križni put, tzv. dječji križni put. Tako je bilo i ovoga prvoga utorka u korizmenom vremenu. Uz mnoštvo prisutne djece prvi dječji križni put predmolili su školska djeca OŠ Franje Krežme pod vodstvom njihove vjeroučiteljice Jasmine. Djeca su molila, ministrirala, nosila raspelo, te prigodne slike označavajući tako svaku postaju Isusova križnoga puta. Svakoga utorka djeca će iz pojedinih osnovni škola na području naše župe predmoliti i organizirati križni put. Bila je prilika za svetu ispovijed. Zajedno s djecom je išao od postaje do postaje i s njima molio naš župnik mons. Adam Bernatović. Pozivamo svu djecu da utorkom dolaze na molitvu križnoga pute, te potičemo i sve roditelje da dovedu svoju djecu i zajedno s njima sudjeluju u ovoj korizmenoj pobožnosti.

  Pročitaj više
 • PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA U KONKATEDRALI

  PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA U KONKATEDRALI

  U srijedu, 1. ožujka 2017. godine u našoj smo župi proslavili blagdan Pepelnice ili Čiste srijede. Ovim blagdanom započinje vrijeme svetog korizmenog vremena. Blagdan Pepelnice proslavili smo trima misama pod kojima je bio, uz središte Euharistije, obred pepeljenja. Time smo i simbolično, izvanjskim znakom pokazali spremnost na obraćenje kroz post, molitvu i djela milosrđa. Misu u 7,00h predvodio je naš domaći župnik mons. Adam Bernatović. Velečasni Matej Glavica, naš pastoralni suradnik predvodio je misu u 10,00h, a večernju svetu misu u 18,30h naš kapelan vlč. Stjepan Matezović, uz koncelebraciju vlč. Vladimira Mikruta, umirovljenog svećenika.

  Pročitaj više
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Župne obavijesti

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA  - 26. ožujka 2017.

Danas je četvrta korizmena nedjelja. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 6,30 sati, u 7,30 sati kod sv. Roka, u 8,30 sati, u 10,00; u 11,30 i večernja u 18,30 sati.  Kroz tjedan jutarnje svete mise su u 7,00 a večernje u 18,30 sati. Prije večernje mise križni put koji predvode ministranti.

Misli uz današnje evanđelje. (Iv 9,1-41)
Odlomak u kojem se opisuje ozdravljenje slijepca od rođenja jedan je od najvažnijih opisa kod Ivana i nosi u sebi oznaku autentičnosti. Detaljno se opisuju dijalozi, susreti, zauzimanja različitih stavova, opisuje se  psihologija pojedinih osoba.
Tema svjetla prožima čitavo Ivanovo Evanđelje. U pet različitih navrata  potvrđuje se da je Isus svjetlo svijeta. Opis ozdravljenja slijepca  od rođenja je istodobno realan i simboličan. Mogli bi reći da je to scenska pouka o Isusu svjetlu.
Pogled koji Isus upravlja na slijepca otkriva Božju brigu za svakoga čovjeka koji se nalazi u nevolji. On ne traži krivce, nego želi ozdraviti čovjeka i na taj način pokazati Božju dobrotu na djelu.
Ozdravljenje slijepca od rođenja objavljuje Isusovo mesijansko dostojanstvo, gdje se Bog objavljuje kao Bog svjetlosti. Tu je izražena i tema vode koju naznačuje ribnjak i slina a to je još jedna ivanovska tema koja označuje život kojega Isus donosi onima koji su ga spremni poslušati.

1.KALENDAR KROZ TJEDAN
utorak,28. ožujka 2017. Dječji križni put u 18,00 sati
četvrtak,30. ožujka 2017. Euharistijsko klanjanje poslije mise  
petak,31. ožujka 2017. Križni put kojeg predvode, Pazitelji konkatedrale nakon kojeg je korizmena propovijed i sveta misa. Prilika za sv. ispovijed.
subota,01. travnja 2017. Prva subota, molitva za zvanja.
nedjelja, 02. travnja 2017. PETA KORIZMENA
Raspored svetih misa: 6,30 sati; 8,30 sati; župna u 10,00 sati; 11,30 i večernja u 18,30 sati. Veliki križni put u 18,00 sati predmole Skupljači milostinje.

2.SUSRETI U ŽUPI
Redoviti tjedni susreti u župi: pjevača, čitača, ministranata, biblijski sat, mladi, studenti, Marijina legija i ostale skupine i udruge održavaju se prema ustaljenom rasporedu.

3.MISIJSKA SKUPINA ZA CARITAS
Misijska skupina naše župe i ove je godine izradila čestitke i razne druge predmetekoje će  prodavati u nedjelju, 2. travnja 2017. godine iza svake mise na izlasku izcrkve. Prikupljeni prilozi idu za potrebe Caritasa.

4.KORIZMA
Korizma je osobiti period u životu Crkve u kojemu se u hodu prema Uskrsu na poseban način vjernici potiču na slušanje Riječi Božje i na istinitiji život po  evanđelju. Zbog toga je vrijeme korizme prožeto različitim ponudama duhovnog života, pokore i obraćenja. Sadržaj korizme u župi: Veliki križni put: petkom i nedjeljom u 18,00 sati, koje će predvoditi pojedine skupine. Petak, 31. III predmole Pazitelji konkatedrale, a u nedjelju, 2. IV. Skupljači milostinje; Dječji križni put: utorkom u 18,00 sati. Euharistijsko klanjanje: četvrtkom poslije svete mise u 18,30 sati.  Korizmena propovijed: petkom nakon križnog puta. Sveta ispovijed: svaki dan prije mise. Post i nemrs: petkom kroz korizmu. Odricanje za potrebite. Djela milosrđa: skrb za bližnje. Čitanje Biblije. Čašćenje križa. Molitva u mojoj obitelji.    
5.PRIJAVA BOLESNIKA ZA USKRSNU ISPOVIJED
Potičemo sve župljane da na vrijeme prijave svoje stare i bolesne članove obitelji zauskrsnu sv. ispovijed u župni ured. Uskrsna ispovijed bolesnika bit će u ponedjeljak,27. ožujka 2017. godine s početkom u 9,00 sati.

6.USKRSNA ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE
Uskrsna ispovijed djece, 31. ožujka 2017., petak prema rasporedu koji će biti objavljen u župnom listiću. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,30 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15,30 sati.

7.USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI
Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebnonaglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakommisom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnuispovijed.
Školska djeca se ispovijedaju 31. ožujka prije i poslije podne, kada će biti i više svećenika. Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 9. do 12. travnja, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme.

8.IMAM PRAVO ŽIVJETI
Volonteri udruge Prolife.hr će od 3. korizmene nedjelje do nedjelje Cvjetnice prikupljati potpise vezane uz inicijativu '' Imam pravo živjeti''. Na molbu Inicijative Prolife.hr hrvatski biskupi su odlučili omogućiti toj udruzi da po župama distribuira informativne letke pod naslovom ''Potpiši peticiju'' i poziva svećenike da letke podijele vjernicima i pozovu ih na potpisivanja peticije. I mi ćemo od 3 korizmene nedjelje potpisivati peticiju ispred ulaza naše crkve. Pozivamo vas, pridružite se ovoj plemenitoj akciji Imam pravo živjeti.

9.ČETRDESET DANA ZA ŽIVOT
„40 dana za život“  ekumenska je inicijativa za zaštitu nerođenog života u koju jedo sada bilo uključeno više od 530 gradova diljem svijeta. Kroz ovu molitvenuinicijativu spašeni su životi tisuće nerođene djece, a znatno je porastao brojobraćenog medicinskog osoblja. No pobačaji se i dalje događaju. Pobačaj,oduzme godišnje oko 42 milijuna života u svijetu i oko 40 tisuća godišnje uHrvatskoj. Stoga se inicijativa nastavlja. Inicijativa „40 dana za život“  ima tricilja -molitvu i post za prestanak namjernog pobačaja, miroljubivo bdijenje ispredbolnice(Osijek od 7,00 do 19,00 sati), te utjecaj na lokalnu zajednicu. Možete im sepriključiti od 1. III. do 9.IV, kako bi  kroz 40 dana molili i postili za  prekid pobačaja u svijetu i Hrvatskoj.

10.HOD ZA ŽIVOT
Inicijativa ''Život biraj'' organizirat će u subotu, 20. svibnja 2017. u Zagrebu povorku ''Hod za život'', Zajedno s ostalim biskupima pozivamo vas da u nedjelju 14. svibnja ove godine vjernike obavijestite o toj inicijativi. Vjernici će sami organizirati svoj odlazak u Zagreb.

11.NADBISKUPIJSKI KRIŽNI PUT ZA MLADE
Dvanaesti nadbiskupijski križni put za mlade organizira se 1. travnja 2017. kroz grad Vukovar. Okupljanje je navedenog dana u 7,30 na Memorijalnom groblju  žrtava iz Domovinskog rata – crkva sv. Filipa i Jakova – crkva Kraljice Mučenika – Crkva Gospe Fatimske.  Prijave do 26. ožujka na susretu mladi.

12.SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST U ŽUPI
Sveta krizma u župi bit će na drugu vazmenu nedjelju, na Mladi Uskrs, 23. travnja2017. godine u 9,00 sati, a Prva Pričest na četvrtu vazmenu nedjelju, 7. svibnja2017.godine u 9,00 sati.

13.ŽUPNI DOPISNIK I SURADNIK TISKOVNOG UREDA
Svaka župa treba imati župnog dopisnika i suradnika Tiskovnog ureda koji bi na našu i biskupijsku stranicu slao izvješća o važnim događanjima u župi popraćena fotografijama. Naša župa nema takvu osobu i ovim putem molimo sve vjernike koji žele ili poznaju nekoga tko bi se prihvatio te dužnosti da se javi u župni ured. Lijepo je kad se na našoj ili biskupijskoj stranici mogu pronaći događanja iz naše župe. Nije dobro da sve to radimo mi svećenici, i fotografiramo i pišemo.
   
14.SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U VUKOVARU
Želimo Vas obavijestiti o načinu prijava mladih za Susret hrvatske katoličke mladeži koji se održava u Vukovaru 29 i 30.IV.2017. Prijave za Susret primat će se do 20. veljače 2017. godine. Na Susret se mogu prijaviti mladi od krizmaničke dobi do 30 godina, a ukoliko želite prijaviti nekoga izvan dobne granice, neka to doista budu mladi koji su aktivni u zajednici i u koje imate povjerenja. Prijave se ispunjavaju kao i do sada u već pripremljeni obrazac.
Kotizacija 30 kn. radi majice s logom susreta. Prijaviti se možete u župnom uredu ili na susretu mladih u župi.

15.PRIMITE MLADE U SVOJ DOM
Na Nacionalnom susretu hrvatske katoličke mladeži, kaže nadbiskup Đuro, očekujemo preko 30.000 mladih katolika iz cijele Domovine i svijeta.
Molimo Vas da ih primite u svoj dom.
U Vaše domove mladi bi stigli u subotu, 29. travnja 2017. Ostali bi do nedjelje 30 travnja, odnosno ukoliko ih možete primiti na dva noćenja, do 1. svibnja 2017. godine.
Mladima nije potrebno mnogo, nego tek mjesto za spavanje i mjesto za Vašim obiteljskim stolom. Molimo Vas da im osigurate večeru u subotu 29. travnja te doručak u nedjelju 30. travnja.
Prijave:-u župnom uredu gdje ćete dobiti prijavnicu: Smještaj u obitelji.
-poslije svake nedjeljne Sv. Mise javite se na izlazu iz crkve gdje ćete dobiti prijavnicu: Smještaj u obitelji. Rok za prijave: do kraja ožujka 2017. godine.

16.DOGAĐANJA U VIKARIJATU
Institut za novu evangelizaciju "Sveti Ivan Pavao II." Organizira:
U utorak, 28. ožujka u 19,30 sati održava se tribina “Deklaracija i njezini odjeci”, koja je vezana uz tjedan obilježavanja Dana hrvatskog jezika i pedesete obljetnice Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga književnog jezika. Tribinu će voditi prof. dr. sc. Sanda Ham, pročelnica Katedre za suvremeni hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku, urednica časopisa “Jezik” koji čuva i unaprjeđuje kulturu uporabe hrvatskog jezika.
U srijedu, 29. ožujka u 19.30 sati u Pastoralnom centru Vikarijata, (Strossmayerova 58), održat će se korizmena tribina  o vjeri koju vodi dr.sc. Josip Bošnjaković a tema tribine je “Zdrava vjera i njezine devijacije”.

17.ŽUPNA KATEHEZA ZA OSTALE RAZREDE - SRIJEDOM
Župna kateheza za učenike prvog, drugog, četvrtog, petog, šestog i sedmog razredaprestaje, a nastavit će se nakon Uskrsa. Molimo djecu da dolaze na nedjeljnu misu,križni put te da se 11. travnja ispovijedaju, bilo prije ili poslije podne.

18.ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE
Župna kateheza za prvopričesnike održava se petkom po slijedećem rasporedu:
- OŠ V. Becića, u 9,00 ili 16,00 sati.
- OŠ I. Filipovića, u 9,00 ili 16,00 sati
- OŠ Sv. Ane, OŠ F. Krežme i OŠ A. Mihanovića uvijek u 16,00 sati.

19.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – OSMI RAZREDI
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje održavat će se svakog mjeseca u19,30 sati i to po školama. Dolazite na Križni put i na uskrsnu ispovijed. Kateheza se nastavlja:
- srijeda,     3. V. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak,   4. V. 2017. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak,       5. V. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Beci

20.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – PRVI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje prvog razreda srednje škole održavat će se jedanput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine.  Dolazite na križni put i na uskrsnu ispovijed. Kateheza se nastavlja:
- srijeda,   10. V. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak, 11. V. 2017. bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak,     12. V. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Beci

21.ŽUPNA KATEHEZA ZA KRIZMENIKE – DRUGI SREDNJE
Župna kateheza za krizmenike i njihove roditelje drugog razreda srednje škole održavat će se dvaput mjesečno u 19,30 sati i to po njihovim školama kao i prošle godine. Evo rasporeda:
- srijeda,29.III. 2017. bivši polaznici OŠ Fr. Krežme i A. Mihanovića.
- četvrtak,30.III. 2017.  bivši polaznici OŠ sv. Ane i I. Filipovića.
- petak,31.III. 2017. bivši polaznici OŠ Vl. Becića.

22.SVEĆENIK U BOLNICI
Svećenik koji je zadužen za bolnicu je pater Marek koji obilazi pojedine odjele u bolnici, tako da se bolesnici koji to žele mogu ispovijedati. Također se može svećenik pozvati i telefonom i to 091 4600434.

23.PAZITELJI KONKATEDRALE
Pozivam sve osobe koje su na sebe preuzeli obvezu da budu pazitelji konkatedrale da se drže svoga rasporeda. Crkva će biti otvorena od 8 do 19 sati, jedino ponedjeljkom od 8 do 12 sati je čišćenje katedrale, radi toga je zatvorena.

24.DONESITE OBITELJSKI KARTON
Ako još niste predali vaš OBITELJSKI KARTON učinite to što prije. Želja nam je da što više obiteljskih podataka unesemo u vaš karton. Ako ga nemate, obiteljski karton možete dobiti u župnom uredu. Hvala vam.

25.ZAHVALA
Hvala svima koji su pridonijeli svojim prilogom za potrebe župe i župne crkve.Potičem župljane koji to do sada nisu učinili. Molimo sve obitelji koje žive u župi,a nisu prijavljene, da to učine.   

26.TISAK  
Glas Koncila, Župne obavijesti, Moj molitvenik.

27.KRŠTENI – VJENČANI - UMRLI

Kršteni: 26.III.2017. Dora Kurtagić, kći Dine Kurtagića i Ane Mateje r. Vuković; Atila Boda, sin Kristijana Boda i Ivane r. Lončarić; Nora Homan, kći Dine Homan i Katarine r. Krivić; Iris Kalić, kći Davora Kalića i Jelene r. Lalić.

Crkveno ukopani: 20. ožujka 2017. Vera Markuš r. Lasić(1947.); 21.II.2017. Elizabeta Barac(1955.); Elizabeta Moržan r. Balekić(1923.); 22.III.2017. Damir Moser(1966.); 23.II.2017. Vjera Kuharski r. Kapetanović(1927.).

SVETE MISE  od 26. III. do 2.IV.  2017. godine

nedjelja,26. ožujka 2017. ČETVRTA KORIZMENA
+ Katica, Tomislav i Grga Cerin – 6,30 sati
+ Zvonimir Marketić i pok. iz ob. Marketić i Kirhofer – 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ iz ob. Berta i Šimić  - 11,30 sati
+ Karlo Prelog i pok. iz ob. Prelog i Heđbeli - 18,30 sati

ponedjeljak,27. ožujka 2017. Ispovijed bolesnika
+ iz ob. Žagar i Rič – 7,00 sati
+ iz ob. Kezić, Policki, Šmit i Brodić – 18,30 sati
+ Nikola i Manda Šimić – 18,30 sati

utorak,28. ožujka 2017. Dječji križni put u 18,00 sati
+ Etelka Kraljik - 7,00 sati
+ Darji Farkaš - 18,30 sati
+ Ljubica Lukačević – 18,30 sati

srijeda,29. ožujka 2017.
+ Nada i Ivica Letić - 7,00 sati
+ Zlatko i Katica Belinić, prva misa - 18,30 sati
+ Manda i Ivan Kalogjera - 18,30 sati

četvrtak,30. ožujka 2017. Euharistijsko klanjanje poslije mise
+ Stan, Luka i Mara Vidak - 7,00 sati
+ Ivan i Anka Kostelić - 18,30 sati
+ Ivan Tonković – 18,30 sati

petak,31. ožujka 2017. Veliki križni put
+ Mile Leko i pok. iz ob. Nikola i Sabo - 7,00 sati
+ Stjepan Piškorjanac i pok. iz ob. Piškorjanac – 18,30 sati
+ Lucija, Anti i Mile Radaš – 18,30 sati

subota,1. travnja 2017. Prva subota
+ Zdenka Kordić i pok. Cecilija Fujs - 7,00 sati
+ Anka i Mile Petrak i pok. iz ob. Petrak i Ivezić - 7,00 sati
+ Marica i Jure Boras – 7,00 sati
 
nedjelja,2. travnja 2017. PETA KORIZMENA
+ Beno i Heda Vidaković i pok. Ivan Faboš – 6,30 sati
+ iz ob. Saraga – 8,30 sati
PRO POPULO - ZA ŽUPLJANE - 10,00 sati
+ Fanika i Stanko Hvalec - 11,30 sati
+ iz ob. Kostelac i Eleš  - 18,30 sati

Stjepan Matezović, župni vikar
Matej Glavica, pastoralni suradnik
mons. Adam Bernatović, župnik

Lokacija župe

Adresa i radno vrijeme

Župni ured Sv. Petra i Pavla Apostola, Osijek
Pavla Pejačevića 1
31000 OSIJEK

T:(031) 310-020
F:(031) 310-021
M:zupa@svpetaripavao.hr
W:www.svpetaripavao.hr

Radnim danom: 8-12 sati i 15-18 sati
Subotom: samo 8-12 sati

Kroz srpanj i kolovoz: 16-18 sati; subotom: 11-12 sati

Statistika posjeta

Danas19
Jučer495
Ovaj mjesec15892
Ukupno4534238

Trenutno online

2
posjetitelja

Četvrtak, 30 Ožujak 2017 00:47