Konkatedrala

OSNOVNE INFORMACIJE O OSJEČKOJ KONKATEDRALI

Osječka konkatedrala drugotna je stolnica Đakovačko-osječke nadbiskupije i zasigurno najznačajniji i najprepoznatljiviji simbol grada Osijeka. Sagrađena je u neogotičkom stilu koncem 19. stoljeća.

Osječku konkatedralu dao je sagraditi biskup tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije Josip Juraj Strossmayer, rođeni Osječanin. On je godine 1866. dao prvi poticaj za gradnju nove Gornjogradske župne crkve. Tada je, na mjestu današnje crkve, bila Gornjogradska župna crkva iz 1732. koja je postala premala i neugledna crkva uz nove građevine u Osijeku. Patron župe, grad Osijek1870. je utvrdio način dobivanja novca za izgradnju nove crkve. Međutim, taj proces je bio veoma spor, sve do dolaska novog župnika Josipa Horvata. Nakon njegova dolaska proces je bio ubrzan, pa je 1892. raspisan natječaj za nacrte. Na natječaju je pobijedio njemački arhitekt Franz Langenberg1894. stara je crkva srušena, i tada je započela izgradnja današnje konkatedrale, velebne neogotičke građevina s tornjem visokim 94 metra i tri lađe. Ukupna površina crkve je 1062 m². 1898. godine crkva je izvana dovršena, pa se unutrašnje uređenje nastavilo. Dvije godine kasnije (20. svibnja 1900.) posvetu je obavio biskup đakovački i srijemski Josip Juraj Strossmayer.   

Unutrašnjost je konačno dovršena 1938. – 1942. godine kada je tadašnji vodeći hrvatski slikar Mirko Rački prekrio zidove i stropove s freskama jarkih boja koje prikazuju poznate epizode iz Starog i Novog zavjeta.

Unutrašnjost je prava riznica neogotičke ornamentike, sa slijedom vrhunskih oltara iznad kojih su vitraji s biblijskim slikama.

Osječka konkatedrala treća je najveća crkva u Hrvatskoj nakon zagrebačke i đakovačke katedrale, a po visini nadmašuje ju tek zagrebačka katedrala. U gradnji konkatedrale utrošeno je tri i pol milijuna crvene opeke. U tornju su četiri zvona koja teže 2665 kg, 1552 kg, 740 kg i 331 kg.

Tijekom Domovinskoga rata1991. godine, konkatedrala je bila više od 100 puta izravno pogođena projektilima. Ipak, i za vrijeme rata u konkatedrali su se obavljala bogoslužja. Od rata konkatedrala je u kontinuiranoj vanjskoj i unutarnjoj obnovi.

Do 18. lipnja 2008. godine konkatedrala u Osijeku bila je samo župna crkva Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku, no među vjernicima i posjetiteljima oduvijek je popularno nazivana ‘katedralom’.

Uspostavom Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolije, ova velebna crkva dobiva dostojanstvo konkatedrale i postaje drugotnim sjedištem đakovačko-osječkog nadbiskupa, jer su grad Osijek a onda i njegova najpoznatija crkva sada i službeno u nazivlju same nadbiskupije uz drevno sjedište nadbiskupije u Đakovu.  

Konkatedrala je nezaobilazni dio svih hodočasničkih, vjerskih, znanstveno-povijesnih i turističkih programa u istočnom dijelu Republike Hrvatske.

Konkatedrala je za hodočasnike i turiste otvorena svakoga dana od 7.00 do 19.00 sati. Veće grupe hodočasnika i turista mogu dobiti stručno vodstvo kroz znamenitosti konkatedrale uz najavu u župnom uredu ili preko e-mail upita.

S radošću vas očekujemo! Dobro došli!