Program događanja u župi sv. petra i pavla apostola u osijeku – korizma i uskrsno vrijeme 2023.

1. PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA, 22. veljače 2023. – svete mise su u 7, 10 i 18,30 sati. Potaknuti učenike i djecu da dođu s roditeljima na misu i obredom pepeljenja simbolično započnu svoj korizmeni hod prema Uskrsu. U Korizmi gledamo prema križu Kristovu i sami kroz odricanje i pokoru želimo promijeniti svoj život. Liturgijska boja je ljubičasta, nema svečanih ukrasa na oltaru, ispušta se Slava i aleluja, a orgulje i harmonij samo prate pjevanje.

2. DJEČJI KRIŽNI PUT – svaki utorak u 18,00 sati. Križni put je naš hod prema križu Isusovu. I mi ga želimo posebno promotriti. Dogovoriti kako, tko i kada. Potrebno je odrediti 14 učenika koji će držati slike postaja, te one koji će predvoditi molitvu. U ovoj korizmi imat ćemo 6 križnih putova i to po školama. Križni put na Veliki Utorak molit ćemo svi zajedno. Treba potaknuti djecu da ostanu na misi je će propovijed biti upućena upravo njima.

3VELIKI KRIŽNI PUT – petkom i nedjeljom u 18,00 sati po skupina unaprijed određenim. Nakon križnog puta petkom bit će prigodna KORIZMENA PROPOVIJED, a potom i misa.

4ODRICANJE – djecu potaknuti da shvate pravi smisao i da se nečega kroz korizmu odreknu.

5POST I NEMRS – znak naše pokore i odricanja, te suosjećanja s Kristom koji trpi– treba ga obdržavati kroz korizmene petke, čistu srijedu i Veliki petak.

6. ISPOVIJED BOLESNIKA, 20. ožujka 2023., ponedjeljak – ako u kući imamo bolesnika, stariju nemoćnu osobu, potaknimo ih da se za Uskrs ispovjede.

7. ISPOVIJED DJECE, 24. ožujka 2022., petak prema rasporedu. Ispovijed je prije podne od 9,00 sati i poslije podne od 15,00 sati. Ako ste slobodni prije podne dođite u 9,00 a poslije podne od 15 sati.

8. USKRSNA ISPOVIJED U KONKATEDRALI 

Uskrsna ispovijed traje kroz cijelu korizmu prije svake svete mise, posebno naglašavamo utorak i petak dok se moli križni put, te nedjelju pod svakom misom. Molimo one vjernike koji su redoviti, da što prije obave uskrsnu ispovijed.

Školska djeca se ispovijedaju 24. ožujka prije i poslije podne, kada će biti i više svećenika. Ostali vjernici mogu se ispovijedati od 2. do 5. travnja, prije podne od 9,00 do 11,00 sati i po podne od 15,30 do 19,00. Na Veliki četvrtak, petak i subotu nema ispovijedi. Stoga Vas molimo da Vašu uskrsnu ispovijed obavite na vrijeme. 

9. CVJETNICA – 2. travnja 2023. – Nedjelja muke Gospodnje. S maslinovim grančicama, koje se na ovoj misi blagoslivljaju, želimo dočekati Isusov ulazak u Jeruzalem, a potom navještajem muke Gospodnje započeti Veliki tjedan, tj. osobitu pokorničku pripravu za Uskrs. Treba za misu u 8,30 odrediti čitače za muku. Mise su u 6,30; 7,30 kod sv. Roka; 8,30; 10,00, i u 18,30 sati. Svečana procesija i pjevana muka bit će pod misom u 10,00 sati. Na svakoj misi bit će blagoslov grančica. Potaknuti da svaka obitelj blagoslovljene grančice stave na posebno mjesto u svome domu.

10. VAZMENO TRODNEVLJE – upoznati djecu sa sadržajem i važnošću!

11. VELIKI ČETVRTAK – Prije podne u 9,00 sati je misa posvete ulja u Đakovu. Na toj su misi prisutni svi svećenici biskupije u zajedništvu s biskupom. Tada se posvećuje krizmeno, a blagoslivlja katekumensko i bolesničko ulje. Večernja sveta misa je misa večere Gospodnje. Ova misa počinje u 18,30 sati, osobito potaknuti prvopričesnike. Tada slavimo ustanovljenje sv. Euharistije. Posebnost je obred pranja nogu. Na kraju se oltar potpuno otkrije i razilazimo se svi u miru. Bilo bi dobro da provedemo neko vrijeme u molitvi i bdijemo uz Isusa – Getsemanska ura.

12. VELIKI PETAK – Dan Isusove muke i smrti. U 9,00 sati križni put, a u 18,30  sati počinju obredi: 1. Služba riječi, 2. Otkrivanje, klanjanje i ljubljenje križa, 3.obred pričesti. Potaknuti učenike da zahvale Isusu za muku i otkupljenje.

13. VELIKA SUBOTA – Isus je ovaj dan u grobu. Bilo bi dobro pohoditi u molitvi Božji grob u   

svojoj crkvi. U 20 sati počinju obredi: 1. služba svjetla (ponijeti svijeću), 2. služba riječi, 3. krsna služba, 4. euharistijska služba. Ova je misa vrhunac naše liturgije, to je misa uskrsnuća Gospodnjega. Potaknuti djecu i roditelje da obnove svoja krsna obećanja.

14. USKRS – 9. travnja 2023. Dan uskrsnuća Gospodnjega. Isus je svojom ljubavlju i smrću sve nas otkupio i svojim nam uskrsnućem dao nadu vječnoga života. Mise su kao i nedjeljom. Blagoslov jela je na jutarnjoj misi u 6,30 sati. 

15. KRIZMA, 16. travnja 2023. u 9,00 sati. Trodnevnica uoči slavlja.

16. PRVA PRIČEST, 23. travnja 2023. u 9,00 sati. – TRODNEVNICA uoči slavlja sv. pričesti – srijeda, četvrtak i petak. U petak, 21. travnja 2023. je ispovijed prvopričesnika – u 9,00 ili 15,00 sati.