Nedjelja Pedesetnica – Duhovi: 19.5.2024.

BLAGDANI KROZ TJEDAN

 • Ponedjeljak, 20.5. – BDM Majka Crkve / Obljetnica posvete župne crkve (Konkatedrale)
 • Srijeda, 22.5. – Sv. Rita
 • Nedjelja, 26.5. – Presveto Trojstvo

RASPORED SVETIH MISA

 • Svete mise KROZ TJEDAN u 7.00 i 18.30, subota u 7.00.
 • Nedjeljne mise: 6.30; 7.30 (Sv. Rok); 8.30; 10.00; 11.30; 18.30.

SUSRETI U ŽUPI

Susreti u župi su redovito: ponedjeljkom studentski zbor u 19.30; mladi u 20.30; utorkom pobožnost sv. Antunu uz večernju misu; srijedom molitvene zajednice u 19.00; četvrtkom euharistijsko klanjanje nakon večernje mise, te subotom dječji zbor u 10.30 i zbor mladih u 11.00 sati.


ŽUPNA KATEHEZA

U sljedećem tjednu kateheza je prema redovitom rasporedu:

 • DRUGI, ČETVRTI I ŠESTI razred svih škola – SRIJEDA u 17.00
 • 2. SREDNJE – bivši učenici – Krežma, Mihanović – SRIJEDA u 19.30
 • 2. SREDNJE – bivši učenici – Sv. Ana i Filipović – ČETVRTAK u 19.30
 • 2. SREDNJE – bivši učenici -Becić – PETAK u 19.30
 • PRVOPRIČESNICI – Becić i Filipović u 9.00
 • PRVOPRIČESNICI – Sv. Ane, Krežme i Mihanović u 17.00

Potičemo i pozivamo djecu da nastave dolaziti na župnu katehezu do kraja školske i katehetske godine. Jednako tako molimo roditelje da bdiju nad sakramentalnim životom djece kroz redovitost nedjeljne mise.


SVIBANJSKE POBOŽNOSTI

Mjesec svibanj zajednički  obilježavamo svibanjskim pobožnostima: Krunica u 18.00; sveta misa te pjevane litanije. Uključimo se u pobožnost Gospi.


GODIŠNJICA POSVETE ŽUPNE CRKVE

Župna crkva sv. Petra i Pavla (Konkatedrala) posvećena je 20. svibnja 1900. g. te se taj dan u župi slavi na rangu svetkovine ‘Obljetnica posvete župne crkve’. Na 124. godišnjicu posvete u ponedjeljak 20. svibnja mise su u 7.00 i 18.30.


NADBISKUPIJSKI SUSRET MINISTRANATA

U subotu 25. svibnja u Županji će se održati Nadbiskupijski susret ministranata. Polazak će biti u jutarnjim satima a povratak oko 17.00 sati.


LJETOVANJE DJECE I MLADIH U ZATONU

Pozivamo na zajednički susret roditelje i prijavljenu djecu i mlade za ljetovanje u Zatonu – u srijedu 22. svibnja u 19.30 u župnoj dvorani. Roditelji trebaju dati pismenu suglasnost za odlazak djece na ljetovanje te je važno da se odazovu na susret.


HODOČAŠĆE U SVETIŠTA ITALIJE

Župa organizira hodočašće u svetišta Italije: Loreto, San Giovanni Rotondo, Monte Sant Angelo, Lanciano i Bolognu: četiri dana u terminu 3. – 6. listopada. Prijave su u župnom uredu (zbog rezervacije hotela prijave su do ponedjeljka 20. svibnja). Cijena aranžmana 430 eura. Sve informacije mogu se dobiti u župnom uredu, na letku na ulazu u Konkatedralu ili župnoj web stranici. Na hodočašće se načelno mogu prijavljivati i vjernici iz drugih župa ukoliko žele ići. Ukupno je do sada prijavljeno 40 hodočasnika, što jamči siguran odlazak na hodočašće. Sve rate za put uplaćivat će se u župnom uredu, koji će uplaćena sredstva posredovati u turističku agenciju. 


HODOČAŠĆE OSJEČKIH ŽUPA U ALJMAŠ

U petak 31. svibnja je hodočašće osječkih župa u Aljmaš. Svi koji žele ići organiziranim prijevozom mogu se prijaviti u župnom uredu. Cijena prijevoza je 7 €. Prijave za prijevoz autobusom su do subote 25. svibnja. Vrijeme polaska znati ćemo sljedeće nedjelje. Za one koji planiraju ići osobnim prijevozom, sveta misa u Aljmašu je u 19.00 sati.


‘1. SVJETSKI DAN DJECE’ I MISA ZAHVALNICA PRI KRAJU ŠKOLSKE GODINE

Na inicijativu pape Franje u sljedeću nedjelju 26. svibnja po prvi puta održat će se ‘Svjetski dan djece’. Istovremeno, kako se bliži kraj školske godine želimo Bogu zahvaliti na svim darovima i milostima koje je udijelio djeci kroz roditeljski odgoj i školsko obrazovanje u ovoj školskoj godini. Stoga ćemo u sljedeću nedjelju na svetkovinu Presvetog Trojstva u Konkatedrali obilježiti ‘1. svjetski dan djece’ i školsku misu zahvalnicu na svetoj misi u 11.30 sati. Pozivamo školsku djecu zajedno s roditeljima na ovo euharistijsko zajedništvo i molitvu zahvale kojem će se pridružiti i školski učitelji i vjeroučitelji svih osnovnih škola s područja župe te djeca i uprava Doma ‘Klasje’. Radujemo se zajedništvu prvog svjetskog dana djece. 


NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM

XXII. nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji održat će se u subotu 8. lipnja u Svetištu Gospe Ilačke u Ilači s početkom u 10.00 sati. Pozivamo obitelji kojima bi bilo moguće sudjelovati na susretu da se jave u župni ured do nedjelje 2. lipnja kako bismo omogućili i organizirali prijevoz i odlazak na susret.


HODOČAŠĆE MLADIH U TAIZE (Francuska)

Ured za pastoralni rad s mladima Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira zajednički odlazak i jednotjedni boravak mladih vjernika iz Đakovačko-osječke nadbiskupije u ekumensku zajednicu Taizé u Francuskoj. Ondje svakog ljeta boravi više tisuća mladih iz Europe i svijeta u molitvenom zajedništvu s Bogom u molitvi, pjesmi, tišini i meditaciji. Kroz tjedan dana intenzivnije molitve, meditacije nad biblijskim tekstovima, duhovnih radionica i iskustva jednostavnog života podijeljenog s drugima dolaze do spoznaje da nam se Krist razotkriva kroz svakodnevni život. Obogaćeni i osnaženi iskustvom molitve i zajedništva s drugim kršćanima, vraćaju se u svoje župne zajednice da bi u njima promicali zajedništvo u vjeri te odgovornost za ostvarenje poslanja Crkve. Na hodočašće su pozvani mladići i djevojke između 17 i 30 godina. Polazak je u petak 2. kolovoza a povratak u ponedjeljak 12. kolovoza. Hodočasnici se za sudjelovanje mogu prijaviti najkasnije do 15. lipnja 2024. putem obrasca na poveznici PRIJAVA TAIZE koja je dostupna na web stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije https://djos.hr/. Cijena za mlade iznosi ukupno 211,30 €. Cijena za mlade uključuje: 80,00 € (participacija za troškove smještaja i hrane u Taizé) + 31,30 € (noćenje i doručak u Pastoralnom centru u Torinu) + 100,00 € (participacija za putne troškove). Ostatak putnih troškova za mlade do 30 godina (oko 100,00 € po osobi) pokriva Đakovačko-osječka nadbiskupija. Sve detalje zainteresirani mogu dobiti u župnom uredu.


FESTIVAL BIBLIJE U ĐAKOVU

Festival Biblije održat će se u Đakovu, u subotu, 1. lipnja, a započet će misnim slavljem u Katedrali sv. Petra s početkom u 9 sati. Nastavlja se u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici predavanjem „Biti radostan unatoč žalostima života. Pavlove smjernice za radostan život“ kojega će održati  doc. dr. sc. Anđelo Maly, profesor Svetog pisma na KBF-u u Zagrebu.

Za sudjelovanje na Festivalu Biblije potrebno je prijaviti se do 25. svibnja u 12 sati, slanjem e-maila na adresu: biblijski.pastoral.djos@gmail.com; pastoralni.centar@djos.hr; ili na telefon: +385 95 382 0308; 031 802 227.


DAN ŽUPNIH SURADNIKA

Svjesni dragocjenog doprinosa koji župnoj zajednici nesebično pružaju brojni  župni suradnici želimo obnoviti tradiciju ‘Dana župnih suradnika’ u obliku zajedničkog hodočašća i druženja uz domjenak u prirodi. Stoga pozivamo članove župnih vijeća, župne vjeroučitelje i katehete, voditelje župnih zborova, izvanredne djelitelje pričesti, liturgijske čitače, odrasle ministrante, članove molitvenih zajednica, članove konkatedralnog, pučkog i studentskog zbora, pazitelje konkatedrale i skupljače milostinje naDan župnih suradnika’ koji ćemo upriličiti u subotu 15. lipnja kroz pohod Karmelu u Đakovačkoj Breznici i Svetištu Božjeg milosrđa na Ovčari. Molimo župne suradnike da se svi koji mogu ići na ovo zajedničko hodočašće i druženje prijave voditeljima svojih skupina ili u župni ured najkasnije do nedjelje 9. lipnja kako bismo na vrijeme mogli organizirati prijevoz i pribaviti sve potrebno.


MISNE NAKANE

Nedjelja,
19.5.

DUHOVI
6.30
7.30
8.30
10.00
11.30
18.30
+ fra Anto Nedić i + iz ob. Nedić
+ Stipan Penavin
+ iz ob. Erbek i Klešćik
ZA ŽUPLJANE
+ iz ob. Ćop i Šercer
+ Ana Vidak i + iz ob. Bjesnović
Ponedjeljak,
20.5.
7.00
18.30
+ Željka Lončarić
+ Manda, Janja i Josip Pejčić
Utorak,
21.5.
7.00
18.30
+ Katica i Zvonimir Gvozdić
+ iz ob. Hećimović i Domazet
Srijeda,
22.5.
7.00
18.30
+ iz ob. Kostelac
+ Željko Čiki
Četvrtak,
23.5.
7.00
18.30
+ Filip, Anica i Joso Rončević
+ Terezija, Ante i Jure Musulin
Petak,
24.5.
7.00
18.30
+ Josip i Ana Rončević
+ Božica, Ivan i Davor Baćak
Subota,
25.5.
7.00  (1) + Josip Salaj
(2) + Antun Jelošek
Nedjelja,
26.5.

PRESVETO TROJSTVO
6.30
7.30
8.30
10.00
11.30
18.30
+ Krunoslav Marković
+ Ivan Horvat
+ Krešimir Jurković
ZA ŽUPLJANE
+ Šimun i Eva Kujavec i + iz ob. Lukač
+ Dražen Ćosić

Matej Glavica, župnik